BİYOSENSÖRLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOSENSÖR KAVRAMI Tüm canlılar yaşadıkları ortamdaki değişimleri derhal algılayıp yaşamlarını sürdürebilmek için değişimlere uymaya çalışırlar. İşte bu.
Advertisements

YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
PFOS ve türevleri Perfluorooktano sülfonik asitler (PFOS) bir tuz şeklinde ya da büyük polimerlere katkı olarak kullanılan, flor bileşenlerine tamamen.
HAZIRLAYAN ve SUNAN ÖMER COŞKUN
HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN
Mikro-organizmalar nelerdir?
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Yakıt Pilinin Bileşenleri
CTAB’IN PERLİT YÜZEYİNE ADSORPSİYONU
Fosfor Döngüsü.
Bileşikler ve Formülleri
Proteinler.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
BİYOLOJİK SENSÖRLER.
KONTAK LENSLERE SIVI DİFÜZYONUNUN ESR TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
(Polymerase Chain Reaction)
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
MİTOKONDRİ.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Üre Biyosensörü Yapımı ve Uygulaması
BİYOSENSÖRLER.
SU ARITIM SÜRECİ.
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
B- TANISAL MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOBİYOLOJİK YÖNTEMLER
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Biyosinyal ve Sinyal iletimi
KONU 1 (1.Hafta) İLERİ ORGANİK KİMYA
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
Spektrofotometre.
Laktik Asit Tayini.
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Amino Asitler ve Proteinler
Tüm canlılar yaşadıkları ortamdaki değişimleri derhal algılayıp yaşamlarını sürdürebilmek için değişimlere uymaya çalışırlar.İşte bu algılama mekanizması.
Biolojik sensörler nedir?
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Sunum transkripti:

BİYOSENSÖRLER

Biyosensörler (biyoalgılayıcılar), bünyesinde biyolojik bir duyargacı bulunan ve bir fizikokimyasal çevirici ile birleştirilmiş analitik cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Bir biyosensörün amacı, bir veya bir grup analitin (analiz edilecek madde) miktarı ile orantılı olarak sürekli sayısal elektrik sinyali üretmektir

biyosensörler

Biyosensör sistemi üç temel bileşenden oluşmaktadır Biyosensör sistemi üç temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar, seçici tanıma mekanizmasına sahip “biyomolekül, biyoajan” bu biyoajanın incelenen madde ile etkileşimi sonucu oluşan fiziko kimyasal sinyalleri elektronik sinyaller dönüştürülebilen “çevirici” ve “elektronik” bölümlerdir.

Bir biyosensör üç temel bileşenden oluşmaktadır

Bu bileşenlerden en önemlisi, tayin edilecek maddeye karşı son derece seçimli fakat tersinir bir şekilde etkileşime giren, duyarlı biyolojik ajandır. Bir başka değişle biyosensörler, genel olarak analizlenecek madde ile seçimli bir şekilde etkileşime giren biyoaktif bir bileşenin bu etkileşim sonucu ortaya çıkan sinyali ileten bir iletici sistemle birleştirilmesi ve bunların bir ölçüm sistemi ile kombinasyonu ile oluşturulurlar.

Genel olarak biyoajanlar, biyoaffinite ajanları ve biyokatalitik ajanlar olarak iki alt gruba ayrılırlar. Biyoaffinite ajanları olan antikorlar, hormon almaçları, DNA, lektin gibi moleküller antijenlerin, hormonların, DNA parçacıklarının ve glikoproteinlerin moleküler tanımlanmasında kullanılırlar. Kompleks oluşum sonucunda tabaka kalınlığı, kırınım indeksi, ışık emilmesi ve elektriksel yük gibi fizikokimyasal parametrelerin değişimine neden olurlar. Biyokatalitik ajanlar ise, analit üzerinde moleküler değişime neden olmakta ve bu dönüşüm sonucu ortamda azalan yada artan madde miktarı takip edilerek sonuca gidilmektedir. Bu amaçla saf enzim sistemleri, mikroorganizmalar ve bitkisel yada hayvansal doku parçaları kullanılır

Biyosensörlerde biyokomponent olarak enzimler yanında doku kültürleri , mikroorganizmalar , organeller , antikorlar ve nükleik asitler de kullanılabilmekte olup ölçüm teknigine göre amperometrik , potensiyometrik , termal , piezoelektrik , akustik veya optik sensörler olarak adlandırılırlar.

Biyosensörlerin yüksek spesifiklik yanında ; renkli ve bulanık çözeltilerde genis bir konsantrasyon aralıgında dogrudan ölçüme olanak saglamak gibi üstünlükleri vardır. Fakat reseptör olarak adlandırılan biyokomponentlerin pH , sıcaklık , iyon siddeti gibi ortam kosullarından etkilenmesi biyosensörün kullanım ömrünü kısalttıgından bir dezavantajdır.

2002 yılı Mayıs ayında Japonya ´ nın Kyoto sehrinde gerçeklesen " 7 2002 yılı Mayıs ayında Japonya ´ nın Kyoto sehrinde gerçeklesen " 7. Dünya Biyosensör Kongresi " çalısma gruplarına ait baslıklar , dünyanın güvenlik , teknik ve ticari anlamda hagi tür arastırmalara öncelik tanıdıgı konusunda fikir vermesi bakımından önemlidir. Biyoelektronik ve mikroanalitik sistemler Nükleik asit sensörleri ve DNA yongaları Organizma ve tam hücre sensörleri Biyosensörler için dogal ve sentetik reseptörler Enzim tabanlı sensörler İmmunosensörler

Amperometrik biyosensörler Optik esaslı biyosensörler

Biyosensörlerin Uygulama Alanları Biyosensörler tıp , gıda , eczacılık , çevre kirliligi , savunma ve birçok endüstriyel aktivitede özellikle otomasyon , kalite kontrolü , durum tespit ve enerji saklanmasında çok önemli rol oynarlar. Bugüne kadar 180 ´ den fazla farklı madde için biyosensör hazırlanmıs olup bunlardan ancak 25 kadarı ticari olarak üretilmektedir. Biyosensörler için mümkün uygulama alanları sunlardır :

Klinik diyagnostik , biyomedikal sektör Proses kontrolü : Biyoreaktör kontrol ve analitiği Gıda üretim ve analizi Tarla tarımı , bağ – bahçe tarımı ve veterinerlik Bakteriyal ve viral diyagnostik ilaç analizi Endüstriyel atık su kontrolü Çevre koruma ve kirlilik kontrolü Maden isletmelerinde toksik gaz analizleri Askeri uygulamalar

HAZIRLAYANLAR ŞÜKRAN ELÇİN PINAR SEVİM HAVVA KAÇMAZ