Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR"— Sunum transkripti:

1 NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Sensör tanımı NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR

2 SENSÖRLER Sensorler (algılayıcılar) fiziksel ortam ile endüstriyel amaçlı elektrik/elektronik cihazları birbirine bağlayan bir köprü görevi görürler. Bu cihazlar endüstriyel proses surecinde kontrol, koruma ve görüntüleme gibi cok genis bir kullanım alanına sahiptirler. Sensorler elektronik devreye yardımcı bir ünite ile bağlanır yardımcı üniteye transdüser adı verilir[1]. Sistemin çalışması üç aşamada açıklanır.

3 SENSÖRLER Sensörler üzerlerine uygulanan çesitli enerji biçimlerine karsı genellikle iki şekilde tepki verir. bunlardan birincisi dirençlerini değiştirmek, ikincisi elektrik enerjisi üretmektir. Enerji pratikte altı bicimde bulunur. Bunlar “Mekanik, Termal, Elektrik, Manyetik, Radyasyon, Kimyasal” enerjidir. Enerji sekil değiştirebilir. Her sekil değişiminde bir miktar enerji kaybı olur. Kaybolan bu enerji genellikle ısı olarak ortaya çıkar ve harcanır. Şekilde enerji değişim tablosu görülmektedir[1].

4 SENSÖRLER

5 SENSÖRLER Transduser sensorden aldığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren çıkış katına uygun hale getiren ünitedir. Sensor ve transduser terimleri çoğu kez birbirinin yerine kullanılır. Bu iki terim es anlamlı olarak kabul edilebilir. Esas olarak sensor ve transduser “ölçülen fiziksel özellik, miktar ve koşulların kullanılabilir elektriksel miktara donusturen bir araçlardır[1].”

6 SENSÖRLER Cıkıs katı sensorun algıladığı, transduser’in uygun sekle cevirdiği elektriki bilgiyi insan duyu organları ile algılanacak sekle getiren unitedir[1]. Sensör nedir? Transdüser nedir? Giriş ve çıkış katları hakkında bilgi veriniz.

7 KAYNAKLAR [1] Yıldırım Elektronik deney setlerine ait ders notları

8 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
( )


"NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları