Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER."— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER

2 ÇÖZÜNME Çözünme olayında çözünen ve çözücü olmak üzere iki bileşen vardır. Çözünme ,bir maddenin bir ortamda atomlar, iyonlar ya da moleküler şeklinde dağılmasına denir.

3 ÇÖZELTİ Hava=gaz+gaz Gazlı içecekler=gaz+sıvı
Bir maddenin başka bir madde içerisinde tane boyutu 1 nm’den küçük olacak şekilde dağılması sonucu oluşan karışımdır. Suda NaCl çözeltisi NaCl(aq)=katı+sıvı Pd içinde H2(g)=gaz+katı

4

5 ÇÖZELTİLER ÇÖZÜNEN MADDE MİKTARINA GÖRE ELEKTRİK İLETKENLİĞİNE GÖRE
ÇÖZÜNÜRLÜĞE GÖRE ELEKTRİK İLETKENLİĞİNE GÖRE

6 ÇÖZÜNEN MADDE MİKTARINA GÖRE
Derişik Çözelti Çözünen madde miktarının çözeltinin miktarına oranı yüksek olan çözeltilerdir. Çözünen madde miktarının çözeltinin miktarına oranı düşük olan çözeltilerdir. Seyreltik Çözelti

7

8 DOYMUŞLUĞUNA GÖRE ÇÖZELTİLER
Doymamış Çözelti Doymuş Çözelti Aşırı Doymuş Çözelti Belirli bir sıcaklıkta bir çözelti çözebileceği miktardan daha az madde bulunduruyorsa bu tip çözeltilere doymamış çözelti denir. Belli sıcaklıkta içerisine daha fazla madde (çözünen) çözülmeyen çözeltilere doymuş çözelti denir. Belli sıcaklıkta bir çözelti doyma noktasını aşarak daha fazla çözünen bulunduran çözeltilere denir.

9 I-Doymamış II- Doymamış III-Doymuş IV-Doymamış

10 ELEKTRİK İLETKENLİĞİNE GÖRE
Suda çözününce kısmen veya tamamen iyonlarına ayrışarak elektriği ileten çözeltilere denir. Tuzlar, asitler ve bazların sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. Elektrolit Olmayan Çözeltiler Elektrolit Çözeltiler Suda çözününce iyonlarına ayrılmayan çözeltilerdir. Şekerli su , alkollü su.

11 ÇÖZÜNÜRLÜK Belli sıcaklık ve basınçta doymuş çözelti hazırlamak için 100 g suda çözünebilen madde miktarıdır. Doymamış bir çözeltiye doyma noktasına kadar çözünen madde eklenebilir. Aşırı doygun çözeltiler kararsızdır. Bekletildikleri zaman çözeltideki fazla olan madde kristallenerek dibe çöker.

12 Çözünen Ve Çözücü Cinsi
Basınç Çözünen Ve Çözücü Cinsi Sıcaklık ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER Ortak İyon Etkisi

13 ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN MADDELERİN CİNSİ
Bir çözücüde farklı maddeler ya da bir madde farklı çözücülerde çözülürse çözünürlükleri farklı olur . Bir çözücü molekül yapısı ve elektriksel özellikleri bakımından kendisine benzeyen maddeleri iyi çözer. Su polar bir madde olduğundan polar maddeler için (asit ,baz ,tuz ,alkol …)iyi bir çözücüdür. Apolar yapıdaki N2 ,H2,CH4 gibi apolar çözücü olan benzende iyi çözünür.

14 BASINÇ Sıvı ve katı maddelerin çözünürlüğü basınca bağlı değildir.
Gazların çözünürlüğü ise gazın basıncıyla doğru orantılı olarak değişir.

15 ORTAK İYON ETKİSİ Bir madde saf su yerine yapısındaki iyonlardan içeren bir çözeltide çözülürse ,çözünürlüğü saf sudakinden az olur . Bu tür çözeltilerde ortak iyon derişimi arttıkça çözünürlük azalır.

16 ÇÖZÜNME HIZI Temas yüzeyi arttıkça çözünme hızı artar.
Sıcaklık arttıkça çözünme hızını artar. Karıştırmak çözünme hızını arttırır.

17 Çözücü ve çözünen maddelerin miktarına bağlı değildir.
ÇÖZÜNÜRLÜK ;

18 ÇÖZÜMLÜ SORULAR Çözüm:
1) 250 mL’sinde 5 g NaOH bulunan çözeltinin molaritesi nedir? (NaOH’in mol küt = 40 g/mol) Çözüm: 5 g NaOH kaç mol ? n = m/Ma ‘dan n=5/40= mol M=n / V =0.125 mol / 0.25 L= 0.5 M (mol/L)

19 2) 1 litre, 0.1 M CuSO4 çözeltisini nasıl hazırlarsınız?
(Ma CuSO4.5H2O= g/mol) Çözüm: Kaç mol CuSO4 eder? M=n / V  0.1 =n/1  n=0.1 mol CuSO4 n=X/Ma  0.1=X/159.6  X=15.96 g CuSO4

20 3) 15 M’lık stok HCl çözeltisinden 50 mL 0
3) 15 M’lık stok HCl çözeltisinden 50 mL 0.1 M HCl çözeltisi nasıl hazırlanır? Çözüm: C1 * V1 = C2 * V2 15 M * ? = 0.1 M*50 mL V1= 0.33 mL

21 4) 100 mL 0.5 N H2SO4 çözeltisine 400 mL su ilave edildiğinde konsantrasyon ne olur?
Çözüm: C1 * V1 = C2 * V2 0.5 N * 100 = ? N * 500 mL C2= 0.1 N

22 TEŞEKKÜRLER NURŞAH DUR


"KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları