Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ YRD. DOÇ . DR. GÖKÇE MEREY NMR CİHAZI KULLANIM ALANLARI MELTEM GÜLER FULYA YILMAZ ŞULE ŞAHİN MEHMET TUNCER

2 NMR organik bileşiklerin yapılarının belirlenmesinde kullanılan en güçlü tekniktir.
1H ,13C ,15N ,19F ,31P çekirdeklerinin çalışılmasında kullanılabilir .

3 NMR sinyali incelenen maddenin hangi kimyasal bileşenlerden oluştuğunu, sıvı veya katı halde olup olmadığını, yoğunluğu/viskozitesi hakkında bilgi vermektedir. Büyük biyolojik moleküller, organik kimyasallar ve inorganik kompleksler içeren birçok farklı malzemelerin analizinde , kimyasal örneklerin kimliğinin belirlenmesinde ve yapı tayininde yaygın olarak kullanılan analitik tekniktir.

4 Biyolojik moleküllerin çözelti içinde üç boyutlu yapıları hakkında ayrıntılı bilgi veren tek yöntemdir.

5 NMR CİHAZI KULLANIM ALANLARI
İlaç SEKTÖRÜ : Metabolik çalışmalarda NMR spektrofotometresi bir örnekte çok hızlı bir şekilde varolan bütün metabolitleri tanımlayabilir ve konsantrasyonlarını saptayabilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici, iltihap giderici özelliklere sahip olan Rantudil Forte , Asemetasin etken maddesini içerir. Asemetasin’in NMR spektroskopisi kullanarak sulu çözeltilerde β-siklodekstrin ile stabilizasyonu ve etkileşimleri araştırılmıştır. Asemetasin’in sodyum tuzunun kimyasal değişiminin derişime bağımlılığı sulu çözeltilerde araştırılmıştır.

6 BOYA SEKTÖRÜ : Organik boyadaki PerilenMonoimid’ler sentezlenirken molekülün absorbsiyon , emisyon ve elektrokimyasal özellikleri incelenir ve moleküllerin yapı analizleri NMR spektroskopisi ile yapılmıştır.

7 Alkol ve tütün : Tütün mamullerinin içerdiği su tayinlerinde. Alkollü ürünlerde alkol bileşiminin analizinde kullanılır.

8 1-propanol

9 Organik maddelerin analizlerinde :
Yağların hidrojenleşme kontrolü için kullanılır. Etil fenil asetat

10 TEKSTİL SEKTÖRÜ : Tekstil ürünleri için yapılan çalışmada bir dizi azo dispers boya sentezmişler ve sentezlenen boyaların karakterizasyonu erime noktası, UV, IR, NMR ve Kütle spektroskopisi yardımı ile gerçekleştirilmiştir.

11 GIDA SEKTÖRÜ : Çiğ kahvenin içerdiği yağ tayinlerinde, Yenilebilir yağ ve yağlı maddelerin içerdiği katı yağ tayinlerinde, Et ürünlerindeki ve etlerin içerdiği yağlardaki su tayinlerinde. Süt ürünlerinde kalite kontrollerinde kullanılır.

12 Tarım Endüstrileri : Şeker pancarı ve glikoz gibi şekerli maddelerdeki su tayinlerinde, Tohumların yağ ve nem oranının belirlenmesinde kullanılır

13 Biyokimya : Balmumlarının ve emülsiyonların içerdiği yağ tayinlerinde kullanılır.

14 Polimer araştırmaları :
Poliamidlerdeki elostomer ve polietilen tayinlerinde, Polietilen/polipropilen gibi maddelerin yoğunluk tayinlerinde, Sentetik elyaf çekiminde elyaf damarları üzerinde toplanan yağ tayinlerinde, Polimerleşme sürecinde reaksiyon ve viskozite kontrolünde kullanılır.

15 STİREN 1H NMR SPEKTRUMU

16 Tabii ürünlerin yapılarının aydınlatılması :
Taş /toprak, ağaç ve selüloz gözenekliliğinin belirlemesinde kullanılır.

17 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları