TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CİNSİYET FAKTÖRÜNÜN DEPRESYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
HEMŞİRELERİN SÜREKLİ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Gülşen Güner Üzel* , Resmiye Özdilek**,Nihal Öztürk***, Sevim Ulupınar Alıcı****
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
HAK MIDIR? OTENAZI GIRIS TARTISMA YONTEM SONUC BULGULAR KAYNAKCA
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
TEGV PROJESİ GÖRÜŞME ANALİZİ DEMOGRAFİK BİLGİLER GÖNÜLLÜLER n= 15 Cinsiyet: 9 Kadın 6 Erkek Aldığı Eğitimler: Yaş Ortalaması: 29 İletişim.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ AİLE HEKİMLİĞİNİ NE KADAR TANIYOR? Beyza Boğa*, Merve Ayşe Atmaca*, Uğur Can İzlimek*, Kadir Özmen**, Nagihan Külahlıoğlu**,
Amaç: Bu çalışmada çevresel ve genetik faktörlerin menstruasyon başlama yaşına etkisini araştırmayı amaçladık. GİRİŞ: Menstruasyon döngüsü bayanlarda 28.
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık Öğrencilerinin Eğitim ve Mesleki Kariyer hakkındaki Görüş ve Tutumları Doç. Dr. Gür Akansel Kocaeli Üniversitesi.
TEGV PROJESİ GÖRÜŞME ANALİZİ DEMOGRAFİK BİLGİLER GÖNÜLLÜLER (n=15) n= 15 Cinsiyet: 9 Kadın 6 Erkek Aldığı Eğitimler: Yaş Ortalaması: 29 İletişim.
TEGV PROJESİ GÖRÜŞME ANALİZİ DEMOGRAFİK BİLGİLER GÖNÜLLÜLER n= 15 Cinsiyet: 9 Kadın 6 Erkek Aldığı Eğitimler: Yaş Ortalaması: 29 İletişim.
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI YÖK’nin tarihli sayılı yönetmeliği ile açıldı ve eğitim yılında faaliyete.
/ 31 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem , Erzurum Hipotez Testleri ve Kullanım Yerleri
İstanbul Tıp Fakültesi İlkyardım Eğitimcisi Eğitimi Deneyimi
T.C. MURATLI KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ YAYGIN EĞİTİMİ GELİŞTİRME PROJESİ
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
GRUP ADI LAST SEEN.
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI9
Sosyal medya aracılığı ile toplumda bazı hastalıklar hakkındaki farkındalığı arttırma BİR DE HEKİME SOR.
TÜRK DİLİ VE EdebİyatI bölümü
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
Hatice Şimşek Keskin***
EĞİTİM YILI 1. SINIF 4. KURUL SINAV DEĞERLENDİRİLMESİ
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Sunum transkripti:

TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem insan sağlığını hem de toplumun yaşam kalitesini artırmaları açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda geleceğin doktor adaylarının eğitimlerini sürdürürken aldıkları derslere karşı tutumları, katılımları gelecekte bilgili ve nitelikli birer doktor olabilmeleri için gereken alt yapının sağlam kurulması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu sebeptendir ki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde de yönetmelik gereğince derslere devam yüzdesi %80 olmakla beraber mazeretsiz olarak ders devamsızlığı %20’yi aşarsa öğrenciler sınavlara katılım haklarını kaybetmektedirler. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim hayatını sürdüren 2. sınıf öğrencilerinin bir önceki eğitim ve öğretim yılında derslere katılımlarını etkileyen faktörlerin bulunması ve bu faktörlerin cinsiyete göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Derslere genel katılımı etkileyen faktörler arasında komitede çıkma durumu %31,7 ile en etkili faktör olurken yoklama alınıp alınmaması %12,3 ile en az etkili olan faktör olmuştur. (GRAFİK:1) Genel katılımda eğiticinin ders anlatımına olan ilgiye bağlı olarak derslere katılım yüzdelerine bakıldığında Acil Tıp, Genetik ve Tıp Tarihi ve Deontoloji dersleri %18’lik dilimle katılımın en yüksek olduğu derslerken Tıbbi Biyoloji ve Halk Sağlığı %6’lık dilimle katılımda eğiticinin ders anlatımının en az etkili olduğu derslerdir. (GRAFİK:2) Cinsiyete göre katılımlara bakıldığında kızların %16,1, erkeklerin %34,4 ile en az katıldıkları ders Halk Sağlığıdır. Kızların %87,1ile en fazla katıldıkları ders Acil Tıp iken erkeklerin %69 ile en fazla katılım gösterdikleri ders ise Biyokimya olmuştur. (GRAFİK:3) Gözlemsel ve kesitsel bir çalışma olarak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi olan ve rastgele seçilen 31 kız\29 erkek öğrenciye derslere katılımları hakkında bir anket uygulanmıştır. Bu ankette öğrencilere cinsiyetleri ve derslere devamlarını etkileyebilecek; eğiticinin ders anlatışı, dersin konusu, konunun önemi, komitede çıkacak soru sayısı, yoklama alınıp alınmaması gibi sorular 4 kişilik anket grubu tarafından sorulmuştur. Veriler SPSS sistemine girilip Chi-Square ve Mann-Whitney Testi kullanılarak analiz edilmiştir. GİRİŞ YÖNTEM SONUÇ BULGULAR AMAÇ Erkek ve kızların derslere olan katılımları farklıdır ancak komitede çıkma durumu her iki cinsiyet içinde önemlidir. Derslere katılımda yoklama alınıp alınmamasından çok diğer etkenler önemli rol oynamıştır. ANKETİ HAZIRLAYANLAR :1.ESRA KARACA 2.MERVE ÇABUK 3.MERVE YAYLACI 4.ÖMER ALP POSTERİ HAZIRLAYANLAR :1.AYŞENUR SAYIN 2.DAMLANUR KILIÇ 3.EMİRHAN AKARSU DANIŞMAN : Yrd. Doc. Dr. Ü. Zeynep AVŞAR Kızlarda derslere katılımda en çok komitede çıkma durumu etkili olmuşken erkeklerde etkili sebep daha çok konunun önemi olmuştur. SABAH DERS BAŞLAMADAN ÖNCE 2. SINIF AMFİ ÖNÜ SABAH DERS BAŞLAMADAN ÖNCE 1.SINIF AMFİ ÖNÜ GRAFİK:1 GRAFİK:2 GRAFİK:3