Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
Hazırlayan Nehir Gülce ÇEŞMECİ 6-B NO 1
COĞRAFİ BÖLGELER.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Taze Otlar & Baharatlar.
Hızlı Okuma 5.
Hazırlayan:Melike Varol.  İ lçeleri;  Tufanbeyli, Saimbeyli,  Feke, Kozan,  Alada ğ, Pozantı,  Karaisalı, Yüre ğ ir,  Ceyhan,Seyhan,  Yumurtalık,
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
EDA PEKCAN HATAY.
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
FF BU GÜN.., EVDE YEMEK YOK... YAPMAYA VAKİTTE YOK... İŞ,GÜÇ... KOŞA KOŞA EVE GİDİP YEMEK YAPMALI....! YOK MU BUNA BİR KOLAYLIK...?
Hassas Doğal Alanlar-Çevre Bilgisi Mavi Bayrak panosunda bulunması gereken hassas-doğal/kültürel alan/ekosistem bilgisi konusunda zaman zaman kavram kargaşası.
 İlçeler  Merkez  Aşkale Aşkale  Çat Çat  Hınıs Hınıs  Horasan Horasan  Ilıca Ilıca  İspir İspir  Karaçoban Karaçoban 
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Hatay ili Samanda ğ İ lçesi Yo ğ unoluk Köyünde Do ğ a Turizmi Geli ş tirme Projesi Ahmet AKKİPRİK Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
SAĞLIKLI BESLENME.
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
MARDİN ŞEHRİM.
Bodrum’dan feribot ile sadece 45 dakika süren bir yolculuk sonrası Oniki Adalar grubundan Kos Adasına varmış olduk. Bizi St.John Şövalyelerinin Kalesi.
TEKMİL. TEKMİL BAYRAK TÖRENİ İzci Sopasına imza.
 HEKAP - VİZYON.  Hatay’da eğitimin mevcut durumunu resmi verilere göre ortaya koyduktan sonra; 1. Öğretmen 2. Öğrenci 3. Veli 4. Yönetici 5. Müfettiş.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
DOĞASI, DENİZİ, TARİHİ YERLERİ VE KÜLTÜRÜYLE ARTVİN
YARİM İSTANBUL.
ATİLLA ASTAN
ANTAKYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Turizm Nedir ? Başka yerleri görmek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alıveriş yapmak için yapılan gezilerdir. Bu gezilere katılanlara turist denir. Turizm;
AKDENİZ BÖLGESİ.
ADANA.
Bolu Müzesi. Bolu Müzesi; Bolu'da kurulu, [1] eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, Stadyum Caddesi üzerinde bulunur.Bolu [1] Bolu Müzesi;
Turizmin gelişimi, büyük ölçüde doğal kaynaklara bağlıdır.Turizmin gelişmesi doğaya zarar vermektedir. Doğal kaynakların içinde turizm için vazgeçilmez.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Öğr. Gör. Şebnem Kurtuluş Kıvanç
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Hazırlayan:Ömer Semih Yılmaz Konu:Kahramanmaraş Tanıtımı Sınıf:11/A Ders:Müzik.
KÜLTÜR TURİZMİ.
AKDENİZ TURU-4.
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
ANTALYA İLİ TANITIM SLAYTI
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Palandöken Dağı; Palandöken, Doğu’nun en popüler kayak merkezidir. Hatta Türkiye’nin en iyi ilk üç kayak merkezinden birisidir.
MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
VALENCİA ÇOK BİLİNMEYEN AMA ÇOK BİLNMEYİ HAK EDEN ŞEHİR.
Sunum transkripti:

Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34 HATAY Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34

TARİHİ Tarihçe Antakya yöresini çekici kılan ve tarihi boyunca göçlere açık olmasını sağlayan, yaşamı kolaylaştıran iklim koşulları ve verimli topraklarının yanı sıra Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye,Filistin,Ortadoğu’ya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmasıdır. Ayrıca Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanılabilecek en uygun limanlar yine bu bölgededir. Hatay, inanç turizmi merkezleri, antik kentleri ve yaylalarıyla turizm potansiyeline sahip bir ildir. İLÇELER Hatay ilinin ilçeleri; Altınözü, Belen Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu , Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı’dır.

YEMEKLERİ Hatayın Yemekleri Kebapların, aş ve pilavların, sulu yemeklerin önemli bir yer tuttuğu yöre mutfağında yemeklerin lezzetini özel baharatlar, acılar ve ekşiler vermektedir. Sofralarda, toprağın ve iklimin etkisiyle, çiğ sebzeler ve otlar lezzeti doruğa çıkarır. Zeytinyağı, yöre mutfağının vazgeçilmezidir. Yöre mutfağının zenginliğinde kasapların ve fırıncıların çok önemli bir yeri vardır. Bir çok yiyeceğin hammaddesi kasaplar tarafından hazırlanır; yakınında bulunan fırına verilir. Oradan evlere gider.Mutfak kelimesi hem yemek hazırlanan, pişirilen yeri, hem de bir şehir veya ülkenin yemek çeşitleri yönünden sahip olduğu zenginliği ifade etmek için kullanılır. Dünya mutfakları içinde Türk Mutfağı nasıl özel bir yere sahipse, Hatay Mutfağı'nın da Türk Mutfağı içinde özel ve önemli bir yeri vardır. Oruk: Et, bulgur, baharat yoğrulup elle oyulduktan sonra içine ceviz veya fıstık ile yağda kavrulmuş kıymanın doldurulup kapatılarak fırında veya yağdakızartılmasıyla yapılan bir çeşit içli köfte Künefe : Hatay'ın en meşhur tatlısı olan künefe ise içine taze peynir konulan tel kadayıftır. Künefe Hatay'ın simgesi olup ülkenin çeşitli yerlerinde bile büyük kentler ve turistik yörelerde Hatay Künefesi olarak üretilip satılmaktadı. Katıklı Ekmek ( Ispanaklı Ekmek ) : Ispanak, çökelek ve diğer malzemeler eşliğinde hazırlanan katık çarşı fırınlarında hamur içerisine konulması ile yapılır. Özellikle Antakya fırınlarında yapılabilen bu ekmek, oldukça ince ve lezzetli olur Tepsi Kebabı: Köfteye benzer. Hazırlanan kıymayı tepsi içine yayıp fırında pişirilen bir çeşit kebaptır. Mumlu kağıt üzerine yapılan ve fırında pişirilenine halk arasında "kağıda kebap"denilmektedir Ekşi aşı : Su ile domates suyunun çeşitli baharatlar eşliğinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler konulması ile yapılan sulu yemek. İçli köfteler küçük olup, içleri et yerine yağ ve çeşitli baharatla doldurulmuştur Kaytaz Böreği: Hamurdan yapılan bir çeşit kıymalı börek Yoğurt aşı : Su ile tuzlu yoğurdun suyun içinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler atılması ile yapılan sulu yemek. İçli köfteler küçük olup, içine et yerine yağ ve baharat konularak yapılır.

Tepsi Kebabı: Köfteye benzer Tepsi Kebabı: Köfteye benzer. Hazırlanan kıymayı tepsi içine yayıp fırında pişirilen bir çeşit kebaptır. Mumlu kağıt üzerine yapılan ve fırında pişirilenine halk arasında "kağıda kebap"denilmektedir Ekşi aşı : Su ile domates suyunun çeşitli baharatlar eşliğinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler konulması ile yapılan sulu yemek. İçli köfteler küçük olup, içleri et yerine yağ ve çeşitli baharatla doldurulmuştur Kaytaz Böreği: Hamurdan yapılan bir çeşit kıymalı börek Yoğurt aşı : Su ile tuzlu yoğurdun suyun içinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler atılması ile yapılan sulu yemek. İçli köfteler küçük olup, içine et yerine yağ ve baharat konularak yapılır.

TURİSTİK YERLER St. Pierre Kilisesi: Asi Nehir kıyısında yer alan St. Pierre Kilisesi Hatay'ın en meşhur tarihi yapılarından biri. Bir mağara kilise olan St. Pierre'in özellikle taban mozikleri görülmeye değer. Hatay'da görebileceğiniz bir diğer Hristiyan yapısı da

Vespasianus ve Titus Tüneli: Roma döneminden kalma Vespasianus ve Titus Tüneli insan eliyle tamamlanmış ve tünel haline getirilmiş bir doğal yarık. Tünel Samandağ'da bulunuyor ve 130 metre uzunluğa sahip. Eşsiz bir doğa ve insan harikası olan Titus Tüneli'ni mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Habibi Neccar Camii: Hatay'ın en önemli tarihi yapılarından biri de Habibi Neccar Camii. İsmini Hz. İsa'nın havarilerinden biriniden alan bu camii Hatay'da gezilmesi gereken yerlerden biri.

Musa Ağacı: Antakya'nın en popüler turist duraklarından olan Musa Ağacı yaklaşık 3 bin yaşındaki efsanevi bir ağaç. Musa'nın asası olduğuna inanılan bu muhteşem ağaç yerli yabancı binlerce turistin akınına uğruyor.

MOZAİK MÜZESİ Antakya’da yaşanan zenginlik ve ihtişam dönemini simgeleyen en güzel eserler, eşi bulunmaz Antakya mozaikleridir. Yörede 1932 yılında başlayan kazılarda bulunan mozaikler, Antakya Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Antakya Mozaik Müzesi, sergilenen mozaiklerin büyüklüğü, sayısı ve kalitesi açısından dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi sayılıyor. Mozaikler Grek, Roma ve Bizans dönemine ait. Samandağı, Harbiye ve Antakya’da bulunan hamam, kilise ve evlerin tabanlarını süslemiş mozaiklerin çoğunda mitolojik konular işlenmiş. Bu mozaikler paneller halinde sergileniyor, Antakya Müzesi’nde. Müzede ayrıca heykeller de bulunmaktadır ki, bunların en önemlisi 3 m boyundaki Apollon heykelidir. 8 salonu bulunan müzede kazılardan çıkan diğer arkeolojik buluntular, sikkeler, süs eşyaları da görülebilir. Mozaiklerin bir bölümü salonların yetersizliğinden ötürü bahçede, mozaikler için zararlı dış koşullarda sergileniyor ve ne yazık ki renkleri soluyor, eğer yitiriyor.