SENSÖR VE TRANSDUSERLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Advertisements

Elektronik Devre Elemanları - 3
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Güvenlik & Savunma F/O Kablo Sistemleri.
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Devre Elemanları Nelerdir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
Öncelikle Elimizdeki Malzemeleri değerlerine göre ayıralım.
BASINÇ SENSÖRLERİ.
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Endüstriyel Elektronik
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ENDÜKTANS ÖLÇME.
TRİYAK.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
ARDUINO.
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
BOBİN.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
ARDUINO DİJİTAL GiRİŞ KONTROLÜ
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
1. ÖLÇME VE SİNYAL ANALİZİNE GİRİŞ
MİKRODENETLEYİCİ İLE DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Bölüm 6: Bir Bobinin Özirkitim Katsayısının Belirlenmesi.
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY)
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
Sensörler - Algılayıcılar
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
ARDUINO SENSÖR KONTROLÜ
KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı
ARDUINO İLE SAYAÇ UYGULAMASI
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
Sensörler.
Bölüm 7: Bobin Ekseni Boyunca İçine Sokulan Demir Çubuk İle Özirkitim Katsayısının Değişiminin İncelenmesi.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Elektronik I Lab.
KOMPANZASYON.
PROJE SUNUMU TEK FAZ MOTOR KONTROLÜ
Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Konu: EĞİTİM AMAÇLI BLDC MOTOR HIZININ PID KONTROLÜ
Bir-fazlı Transformatorlar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
MADDE VE YAPISI TEST.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sensörler Asli Ergün. MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER Bir tel bobin haline getirilip içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde manyetik.
Sunum transkripti:

SENSÖR VE TRANSDUSERLER

MANYETİK SENSÖRLER Ortamdaki manyetik değişiklikleri algılayarak, bu değişimlere bağlı olarak çıkışında gerilim üreten elemanlara manyetik sensörler denir.

MANYETİK SENSÖRLERİN KULLANIM ALANLARI Optik sensörlerde cismi algılamak için sensörün cismi görmesi gerekiyor. Ancak manyetik sensörler başka bir cismin arkasında kalan bir metal cismi algılayabilirler. Direk görme durumu gerekmez. Motorların akımlarının ölçülmesinde ve hızlarının tespitinde kullanılırlar.

BOBİNLİ MANYETİK(ENDÜKTİF) SENSÖRLER İçerisinde bobin yapısı vardır. Bobin telleri bir nüve üzerine sarılıdır. Bobin içerisindeki nüvenin hareket yönüne göre bobinin endüktansı değişir. Bu sayede uygulanan gerilime göre, bobin üzerinden geçen akım değişir.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Endüstriyel uygulamalarda sıkça karşılaşılan endüktif sensör tipidir. İçindeki osilasyon devresi ile manyetik alan yayar.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Endüstriyel uygulamalarda sıkça karşılaşılan endüktif sensör tipidir. İçindeki osilasyon devresi ile manyetik alan yayar.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Bu manyetik alan içerisine bir METAL cisim girdiğinde, içindeki bobinin endüktansı değişir. Sensör böylece cismi algılar ve çıkış verir.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Piyasada 10....30V arası DC gerilimle çalışan, 24V DC gerilimle çalışan ve 220V AC gerilimle çalışan farklı yaklaşım sensörleri bulunmaktadır.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Bu sensörlere yaklaşık(PROXIMITY) sensörleri de denmektedir. Metal parçaların uzaklıklarını algılamak için kullanılırlar. Yaklaşım sensörlerinin farklı menzilleri vardır. 1mm ile 15 mm arasında değişiklik gösterir. Menziline göre fiyatı değişmektedir.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Optik sensörlerde olduğu gibi 3 adet kablosu bulunur. 2 kablodan besleme gerilimi verilir, diğer kablodan ise sinyal çıkışı alınır.

ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER Okulumuzda bulunan endüktif yaklaşım sensörünün üzerinde yazan bilgileri beraber inceleyelim...

Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek

DEVRE ŞEMASI

Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek Devrenin çalışması Siz yazınız.

Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek KULLANILAN MALZEMELER

Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek İŞLEM BASAMAKLARI 1) Temrini hızlıca müsveddeye geçiriniz. 2) Sıranız gelene kadar temize geçme işlemlerinizi yapınız. 3) Sıranız gelince gelerek işinizi yapınız. 4) İşiniz bitince oturarak sessizce temrin çizimine devam ediniz. 5) Gürültü yapmayınız. İzinsiz ayağa kalmayınız. Atölye kurallarına uyunuz.

Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek SORULAR 1) Kullanılan yaklaşım sensörünün menzili farklı olsaydı ne olurdu ? 2) Sensörün çıkış akımı kontaktörü çalıştırmak için yeterli olmasaydı ne yapılması gerekirdi ?