Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı"— Sunum transkripti:

1 KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı
Kesit silindirik biçimli cisimlerin alanlarına kesit denir. Aşağıdaki şekli bir elektrik kablosu kabul edelim. Bu kablonun renkli gösterilen kısmının alanına biz kesit diyoruz.Kesiti S harfi ile gösteririz.

2 Çapın Tanımı Çap, bir dairenin merkezinden geçen doğrunun daireyi kestiği noktalar arası mesafesine denir. Görüldüğü gibi kesit ve çap farklı kavramlardır. Birisi alanı anlatırken diğeri uzunluğu anlatır.

3 Çapın Hesaplanması Çapın matematiksel olarak hesaplanabilmesi için çapı hesaplanacak cismin alanı ya da çevresi verilmelidir. Bu formüllerden r’yi, yani yarıçapı buluruz. Sonra çapı bulmak için de 2 ile çarparız.Çünkü çap yarıçapın iki katıdır.

4 Kumpas Kullanımı Kumpaslar genel olarak analog ve dijital olmak üzere iki çeşittir. Bir parçanın iç çapını ölçmek için parça iç çap çeneleri arasına,dış çap ölçülecekse dış çap çeneleri arasına alınır.

5 Analog Kumpas Kullanımı
ÇÖZÜM: Bu ölçümde dikkatle bakarsak hareketli ölçeğin sıfır göstergesi 23 mm’yi biraz geçmiştir. Bu çizgiyi ne kadar geçtiğini bulmak için hareketli ölçekle sabit ölçekteki hangi çizginin çakıştığına bakarız. Bunun 7’nci çizgi olduğunu görüyoruz. O halde ölçülen uzunluk değeri: 23+0,7 = 23,7 mm olur.

6

7 Elektronik Kumpaslar Elektronik kumpaslar, ölçülen değeri elektronik devresi sayesinde dijital olarak gösterir. Alet elektrik enerjisini gövdesindeki pillerden alır. Ölçme hatası çok azdır.Ölçümde zihinsel yorulma ve zaman kaybı en aza indirilmiştir.

8 Mikrometre Kullanımı Mikrometreler de genel olarak analog ve dijital olmak üzere iki çeşittir. Kumpaslara oranla okuma hassasiyetleri daha fazladır.

9

10

11 Bu mikrometre üzerinde bir gösterge ve 4 adet buton bulunur
Bu mikrometre üzerinde bir gösterge ve 4 adet buton bulunur. Bu butonların adı ve görevleri şunlardır: 1. Açma-Kapama Butonu (ON/OFF): Aletin elektronik sistemini çalıştırmak ve durdurmak için, yani kısaca açma ve kapama içindir. 2. İnç-mm Butonu: Ölçülmek istenen değerin birimini inç olarak ya da mm olarak görüntülemeyi sağlar (Bazılarında sadece mm yada sadece inç ile gösterilir). 3. Sıfırlama Butonu: Ölçülen değerleri ya da göstergeyi sıfır yapar. 4. Bekletme Butonu: Bu butona birinci defa basılınca ekrandaki değer sabitleşir.Mikrometre açılsa da kapansa da bu değer ekranda aynen kalır.

12 ÇÖZÜM: Yatay milimetrik ölçekte her bir çizgi 0,5 mm demektir. Baktığımızda skala kovanı 2 mm’yi biraz geçmiş. Ondalık skala kovanı ise 25 ile 30 arasında 28 değerini gösteriyor. Bu değeri önüne 0 koyarak alırız. 0,28 mm olur. Bu iki değeri toplarız. Ölçüm değeri: 2+0,28 = 2,28 mm olur.

13

14 Mikrometre Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
1.Mikrometre darbelerden korunmalı. 2.Mikrometre su, yağ ve sprey içinde kullanılmamalı. 3.Mikrometre uzun süre kullanılmayacaksa pilleri çıkarılmalı. 4. Temizleme aracı olarak tiner ve benzin gibi maddeler kullanılmamalı. 5. İyi bir ölçme için iş parçasının ısısı ile mikrometrenin ısısı arasında fark olmamalıdır.(Ani ısı değişimi ve yüksek ısı mikrometreye zarar verir.)


"KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları