Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ"— Sunum transkripti:

1 ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ

2 SERVO MOTOR NEDİR ? Servo motorlar hız ve konumları hassas olarak kontrol edilebilen elektrik motorlarıdır. Robotik ve endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanılırlar.

3 SERVO MOTOR NEDİR ? Servo motorlar, mikrodenetleyici yada PLC’lerin PWM üreten uçlarından kontrol edilirler. Genelde 3 kabloları bulunur. 2 kablosu besleme kablosu, üçüncü kablosu ise konum bilgisini aldığı; yani PWM pinine bağlı olan kablodur.

4 Servo Bağlantısı Servoların veri kabloları her zaman PWM özellikli pinlere bağlanır.

5 Servo Bağlantısı Diğer iki kablodan birisi + besleme ucuna, diğer ise – besleme ucuna bağlanır. Buradaki 9 nolu pin PWM özelliği olduğu için yazılmıştır. PWM özelliği taşıyan diğer pinlere de bağlanabilir.

6 Örnek Program GEREKLİ AYARLAR !
#include <Servo.h> Servo myservo; void setup() { myservo.attach(9); } void loop() myservo.write(30); GEREKLİ AYARLAR ! Servo’nun 30 derece açı yapmasını sağlayan komut

7 Örnek Devre

8 Örnek uygulama Örnek programı yazınız ve devre şemasını kurarak çalıştırınız. Programdaki açı değerlerini birkaç kez değiştirerek tekrar yükleyiniz ve gözlem yapınız.

9 Uygulama-1 Arduino’nun 10 nolu pininden servo kontrol edilmektedir. -Servo’nun önce 30 derece açı yapması, -1 saniye sonra 60 derece konumuna gelmesi ve 3 saniye sonra derece konumuna gelmesi isteniyor derece konumundan sonra da 2 saniye bekleyecektir. Gerekli programı yazınız ve devreyi kurarak çalıştırınız.

10 Uygulama-2 Arduino’nun 11 nolu pininden servo kontrol edilmektedir. 7 nolu pine ise buton bağlıdır. Butona basıldığında servonun 75 derece konumuna gelmesi , basılmadığında ise 30 derece konumuna gelmesi isteniyor. Gerekli programı yazınız ve devreyi kurarak çalıştırınız.

11 Uygulama-3 Bir silgeç sistemi servo motor ile kontrol edilmektedir. Kullanıcı butona bastığında servonun silgeç işlemi görecek şekilde çalışması, Basılmadığında ise 0 derece konumunda durması isteniyor. Gerekli devreyi kurunuz ve programı yazarak çalıştırınız.


"ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları