Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü."— Sunum transkripti:

1 Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü

2 GENEL BİLGİLER Uzayda bir noktada bir deneme cismine etki edebilecek bir manyetik kuvvet cinsinden manyetik alan vektörü B tanımlanabilir. Deneme cismi v hızıyla hareket eden q yüklü bir parçacık olarak alınabilir. Sıkıca sarılmış bobinin içindeki bölgenin küçük bir hacminde düzgün sayılabilecek bir manyetik alan elde edilebilir. Dolayısıyla, n sarımlı bir bobinin oluşturduğu manyetik alan şiddeti; şeklinde verilir, burada bobinin uzunluğu, I bobinin üzerinden geçen akımdır. Deneyde, farklı mıknatıslar tarafından oluşturulan manyetik alan çizgilerinin gözlemlenmesi ve bobinden geçen akıma uygulanan manyetik kuvvetin ölçülerek manyetik alan şiddetinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.

3 MANYETİK ALAN Bir mıknatısın manyetik alan çizgileri basitçe, mıknatıs üzerine kağıdın konulması ve üzerine ince demir (tozunun serpilmesiyle gözlenebilir.

4 Deneyin ikinci kısmında bir bobinden geçen akıma uygulanan manyetik kuvvet ölçmek istenmektedir. Burada akım yönü ile manyetik kuvvet her yerde birbirine dik olduğundan manyetik kuvvetin büyüklüğü ile verilir.

5 Farklı akım değerleri için manyetik kuvvet dinamometre yardımıyla ölçülür.
F=f(I) grafiğinin eğimi bilinmeyen manyetik alan şiddeti hakkındaki bilgiye sahiptir.


"Bölüm 9 :MANYETİK ALAN ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları