BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANITIM OTURUMU Nuri A Başoğlu, Prof.Dr. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü.
Advertisements

AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ YAŞAM BOYU ÖĞRENME
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Grup 8: YÖK Koordinasyon Oturumu Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinde YÖK’ün işlev ve kurumsallığı– 37 Sorun Uluslararası öğrenci ve.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Bologna Süreci Nedir? Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Akhaltsikhe Devlet Eğitim Üniversitesi
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
KÜRESEL GİDİŞ YÜKSEKÖĞRETİM ULUSLARARASILAŞMA
LOGO TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı
EĞİTİM SÜRECİ Yönetim ve Denetim PDR ve diğer öğrenci kişilik hizmetleri Akademik:Öğretim ve araştırma.
Erzurum Teknik Üniversitesi Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Misyonu Prof. Dr. Muammer YAYLALI Erzurum Teknik Üniversitei Rektörü.
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
LOGO TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
TARİH VE GELİŞİM Rektörlük Sunumu Fiziki Altyapı
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ (28 – 29 Mart 2013, İstanbul, Türkiye)
ÖNCE HUZUR Gelecek Elimizde.... VİZYON İÇİN SLOGANIMIZ: GELECEK ELİMİZDE... HAYAT İÇİN SLOGANIMIZ: MANAS ÜNİVERSİTESİ. HUZUR İKLİMİ. Önce Huzur.
Ahmet SARI Rehber Öğretmen
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI. Mevlana Değişim Programı, Türkiye’de yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
MERKEZİN AMACI SPORDA PERFORMANS VE HAREKET ANALİZİ İLE İLGİLİ ALANLARDA DİSİPLİNLERARASI (TıP VE MÜHENDISLIK) KOORDINASYONU SAĞLAYARAK, BILIMSEL VE.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜNE HOŞGELDİNİZ
Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
TÜRK DİLDEŞ ÜLKELER İŞBİRLİĞİ KONSEYİ (TÜRK KENEŞİ)
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
Sunum transkripti:

BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ 1

20 YILLIK SÜREÇ (GENEL)  SSCB’NİN ÇÖZÜLÜŞÜ (1991) VE BEŞ TÜRK CUMHURİYETİNİN KURULUŞU  BELİRSİZLİKLER, KAYGILAR VE ARAYIŞLAR  KURULUŞ ÇALIŞMALARI VE YENİDEN YAPILANMA 2

20 YILLIK SÜREÇ (GENEL)  DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZARURETİ  SİSTEM VE MEVZUAT GELİŞTİRME  KURUMSALLAŞMA VE ULUSLARARASI ÇEVRE 3

20 YILLIK SÜREÇ (EĞİTİM-BİLİM)  BELİRSİZLİKLER  DEĞİŞİM, DÖNÜŞÜM VE UYUM İHTİYACI  SİSTEM VE MEVZUAT GELİŞTİRME, YENİDEN YAPILANMA  MÜNFERİT HAREKETLER VE KURUMSAL İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİ 4

SOVYET DÖNEMİNDEKİ DEVLET EĞİTİM SİSTEMİ DOKTOR NAUK (POSTDOCTORATE) UZMAN DİPLOMASI Eğitim süresi 5 yıl ORTA ÖĞRETİM SINIF (16-17 YAŞ ARASI) ORTAOKUL + LİSE 5.-9.SINIF ARASI (11 – 15 YAŞ ARASI) İLKOKUL 1 – 4. SINIF ARASI (7 – 10 YAŞ ARASI) İLK OKUL ÖNCESİ EĞİTİM (2 – 6 YAŞ ARASI) ZORNLUZORNLU İLK MESLEKİ ÖĞRETİM Eğitim süresi 10 aydan 3 yıla kadar ORTA TEKNİK MESLEKİ ÖĞRETİM 2 yıldan 4 yıla kadar ASPİRANTURA (DOKTORA)

6 YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİ Sovyet dönemindeki Yüksek Öğretim Sistemi Uzman Diploması 5 yıl Aspirantura (Doktora) Doktor Nauk (PostDoctorate) Çok Basamaklı Yeni Yüksek Öğretim Sistemi Lisans 4 yıl Yüksek Lisans Doktora (PhD)

20 YIL İÇİNDEKİ GELİŞMELER KazakistanKirgizistanOzbekistanTajikistanTurkmenistan Sovyet Modelinden Geliştirilmiş Egitim Sistemi Kanuna Dayalı Reformlar Orta Öğretimin 11 Yıllığa Çıkması Mesleki Teknik Orta Öğretimdeki Değişimler Universite Ulusal Giris Sınavları Sovyet İdeolojisi Yerine Eğitimde Ulusal Amaç ve Hedeflerin Oluşması Eğitimde Ana Dilini Kullanmak Uluslararasılaşma Lisans ve Yüksek Lisans Bolonya Surecine Ilgisi Eğitimde Özel Sektöre İzin Yabanci Eğitim Kurumları Aşamalı Kalite Kontrolü: "Lisans Alma, Belgelendirme, Akreditasyon" Rusvet Sorunu

İKİ BÜYÜK PROJE  HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI KAZAK- TÜRK ÜNİVERSİTESİ  KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ÇAĞDAŞ VE MODERN ÜNİVERSİTE MODELİ 8

İKİ BÜYÜK PROJE  YEREL BEKLENTİLER  ORTAK AMAÇLAR  BÖLGESEL GELİŞMELER  KÜRESEL UYUM 9

İKİ BÜYÜK PROJE  KURULUŞ VE KURUMLAŞMA  GELİŞME VE MARKALAŞMA  TÜRK DÜNYASI VE DÜNYA BİLİMİNE DEĞER KATMA 10

SORUNLAR  YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMLERİ, DERECELERİN, DİPLOMALARIN TANINMASI  EĞİTİM PROGRAMLARI, KREDİLENDİRME, İÇERİK, METOD VE TEKNOLOJİ  LİSANS ALMA VE BİLİMSEL ÖZERKLİK, YÜKSEKÖĞRETİME GİRİŞ  KALİTE GÜVENCE VE AKREDİTASYON 11

SORUNLAR  DİL SORUNU  EĞİTİM, İSTİHDAM VE ÜRETİM DÖNGÜSÜ  BECERİLİ İNSAN GÜCÜ İHTİYACI  İŞBİRLİĞİ VE ORTAK ÇALIŞMALARIN YETERSİZLİĞİ  İLETİŞİM VE KOORDİNASYONUN YETERSİZLİĞİ 12

ÖNERİLER (KURUMSAL ÜST YAPI)  TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ KONSEYİ (TÜRK KONSEYİ)  TÜRK BİLİMLER AKADEMİSİ  TÜRK DÜNYASI YÜKSEKÖĞRETİM ALANI (ULUSAL ÖNCELİKLER  TÜRK DÜNYASI YÜKSEKÖĞRETİM ARAŞTIRMA ALANI 13

ÖNERİLER (KURUMSAL ÜST YAPI)  TÜRK DÜNYASI ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ  ANABİLİM DALLARINDA STK YAPILANMALARI (İŞ DÜNYASININ ÖNCÜLÜĞÜNDE)  TÜRK DÜNYASI ÜNİVERSİTELERARASI KURULU  TÜRK DÜNYASI YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİ KONSEYİ 14

ÖNERİLER (REFORM VE UYUMLULAŞMA)  YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNDE REFORM  BİRBİRİNİ TANIYAN BİR SİSTEM OLUŞTURMA  TÜRK DÜNYASI YETERLİKLER SİSTEMİNİN OLUŞMASI  DOLAŞIMA İMKAN VEREN BİR KREDİ TRANSFER SİSTEMİ KURMA (BOLOGNA SÜRECİ) 15

 EĞİTİM PROGRAMLARINI GELİŞTİRİRKEN BİR ORTAK TABAN BELİRLEME  ÖĞRERİM ELEMANI YETİŞTİRME PROGRAMLARI  ÜNİVERSİTELER ARASI ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANI DEĞİŞİM PROGRAMLARINI GERÇEKLEŞTİRME  HAYAT BOYU EĞİTİM (YETİŞKİN EĞİTİMİ, YAYGIN EĞİTİM VE İNFORMAL EĞİTİM) BELGELENDİRME VE SÜREKLİ EĞİTİM 16 ÖNERİLER (REFORM VE UYUMLULAŞMA)

 KALİTE GÜVENCE VE AKREDİTASYON  GİRİŞİMCİLİK VE MESLEKİ EĞİTİM  BİLİMSEL ÖZERKLİK 17 ÖNERİLER (REFORM VE UYUMLULAŞMA)

ÖNERİLER (FONKSİYONEL)  BİLİM, TEŞVİK VE HİZMET ÖDÜLLERİ  OLİMPİYATLAR (BİLİMSEL, KÜLTÜREL, SANATSAL, SPORTİF)  KONGRELER (ANA TEMALI, TAKVİMLİ)  ÖĞRENCİ SEMPOZYUMLARI 18

ÖNERİLER (FONKSİYONEL)  STAJ HAREKETLİLİĞİ  BURS İMKANLARI  YAZ OKULLARI  ÇALIŞ VE SEYAHAT ET PROGRAMI  İŞ DÜNYASI DESTEKLİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ  BİLGİ VE İLETİŞİM AĞI TUBİTAK’IN TÜRKİYE DIŞINDAN PROJELERE DE DESTEK VERMESİ  TEZ VB. ARAŞTIRMALARIN E-BANKASININ OLUŞTURULMASI 19

İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER 20