xDSL TEKNOLOJİLERİNİN ÖZELLİKLERİ ve SON GELİŞMELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

VoIP Nedir ? Kısa bir tanım yapmak gerekirse VoIP, internet veya data hatları üzerinden ses aktarımı olarak açıklanabilir. Bu gibi bir durumda insanların.
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
BİLGİSAYAR PORTLARI.
İNTERNET VE TEMEL UYGULAMALAR
FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT
BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316
TELEKOMÜNİKASYON ŞEBEKESİNE GENEL BAKIŞ VE KABLO TV ŞEBEKESİ ÜZERİNDEN VERİLEBİLECEK GENİŞBAND INTERNET HAKKINDA BİR ÇALIŞMA OSMAN YILMAZ GÖZÜM/ ESER.
Türkiye’yi İnternete Taşımada Rekabetin Rolü
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
WAN TEKNOLOJİLERİ Fatma BAŞ.
METRO ETHERNET INTERNET Metro Ethernet ile alınabilecek servisler
WAN TEKNOLOJİLERİ Fatma BAŞ.
Öğr.Gör. Şirin Karadeniz
WAN Teknolojileri.
Erişim Ağları ve Fiziksel Ortam
GELİŞEN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ DERSİ
YARD. DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ
VİDEO KONFERANS NEDİR ? NASIL ÇALIŞIR ?
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
Operatörlerİn BakIş AçIsIyla Temel Sabİt Telekom Hİzmetlerİ
IEEE (WIMAX) Protokollerini Kullanan Ürünler ve Özellikleri
Ünite 11 bilgisayar ağları
BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar ve Benzeri Sayısal Sistemlerin Belirli Bir Protokol Altında İşletimde Bulunmasını Sağlayan Sistem BİLGİSAYAR AĞI.
Yeni Nesil Mobil Genişbant Teknolojileri ve Türkiye
BTN Elektronik Güvenlik
YAZILIM.
CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
IPTV ON CABLE NETWORK.
VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ.
WAN Teknolojileri.
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Geniş Bant İnternet Hizmetlerinin Evlere Ulaştırılmasında xDSL
GENİŞBANT İNTERNET TEKNOLOJİLERİ
Bulut Depolama.
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir ileti ş im a ğ ıdır. Internet, insanların.
WAN Teknolojileri ve İnternet
TOBB ETÜ BİL 552 Internet Architecture
BDEM 105 İNTERNET.
WAN Teknolojileri.
E-postanın nasıl kullanılır?
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
WAN Teknolojileri ve İnternet
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Mobil İletişimin Gelişimi
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar.
BİL 4110 Bilgisayar Ağları 7. Hafta. WAN (Wide Area Network) Geniş Alan Ağı Teknolojileri.
Temel Ağ Cihazları.
XDSL ADSL XDSL;Türkiye’de ADSL olarak bilinen DSL (Digital Subscriber Line/Dijital Abone Hattı) teknolojilerinin ilk halinden(DSL) bugüne kadar geliştirilmiş.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
WAN Teknolojileri. IEEE IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) standartlar kurulu elektrik.
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Hafta 8 İletişim ve Ağlar Bilgisayarların Keşfi.
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Veri Haberleşme Teknikleri
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu.
Voice/VoIP Eylem ökcü
Cumhuriyet Üniversitesi Bilgisayar Ağları Dersi
IP TV.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
WAN Teknolojileri.
Sunum transkripti:

xDSL TEKNOLOJİLERİNİN ÖZELLİKLERİ ve SON GELİŞMELER

XDSL TEKNOLOJİSİ ve ÇEŞİTLERİ Bilgi toplumuna giden yolda insanların daha fazla veriye daha hızlı erişimini sağlamak maksadıyla iletişim hızının geliştirilmesi maksadıyla resim gibi ileri hizmetleri destekleyebilen yüksek hızlı sayısal hatlar içinde sıradan telefon hizmetini de verebilen yeni teknoloji : DSL (Simetrik Sayısal Abone Hattı); şemsiyesi altında; ADSL, RADSL, HDSL (Yüksek Data Gönderen Sayısal Abone Hattı) , SDSL ve VDSL ( Çok Yüksek Hızlı Data gönderen sayısal Abone Hattı) bulunmaktadır. Böylece xDSL kısaltması özel bir protokolü belirtmeksizin bütün olarak teknolojiyi tanımlamaktadır.

XDSL TEKNOLOJİSİ ve ÇEŞİTLERİ DSL, hat boyunca çok sayıda datanın sıkıştırılarak gönderilmesi için bir teknolojidir. Yani, yüksek hızlı veri (data) ve ses (voice) iletişimini aynı anda sağlayabilen, bir iletişim teknolojisidir. Genel olarak DSL bir bakır hattın ucuna bağlı bir modem çiftinden oluşur. xDSL , A noktasından B noktasına bakır kablo boyunca giden yüksek hızlı datayı sıkıştırmak için kullanılır.

Asimetrik Sayısal Abone hattı (ADSL) Asimetrik tabanlı yüksek hızlı data sağlayan bir teknolojidir. Tipik olarak bir bakır kablo, tek yönde büyük bir miktar data ve diğer yöne küçük bir miktar data göndermek için kullanılır. Kesinlikle 2Mb/s ‘nin üzerinde hız için kullanılır. ADSL, tamamen ev kullanıcıları için düşünülmüştür. ADSL’in asimetrik yapısı sayesinde; aboneye doğru daha hızlı ancak ters yönde daha az bir veri akışı gerçekleşir.

Asimetrik Sayısal Abone hattı (ADSL) HDSL HTU-C HTU-R 1168 Kbps E1 2.048 Mbit/s SANTRAL ABONE

SDSL (Symmetric DSL) SDSL 2 Mb/s data aktarım hızına sahip olup genelde kiralık hatlar için kullanılır. Simetrik bir veri transferinin gerçekleşmesinde bu tür modemlere ihtiyaç duyulur. SDSL; simetrik erişim gerektiren uygulamalar için arzu edilir. Ancak SDSL 3 Km’den daha öteye gidemez. Bu da ADSL’nin 6 Mbps’nin üzerindeki oranlarla ulaştığı bir mesafedi

HDSL (High Speed Symmetric DSL) xDSL teknolojilerinin en eskisi HDSL’ dir. Simetrik olarak 2 Mbit/s’ e kadar simetrik bir iletim sağlayabilmektedir. HDSL; 3.5 km’lik hatlar üzerinden bu hızları gerçekleştirir ki buna; CSA (Carrier Serving Area) denir.

VDSL (Very High Speed DSL) VDSL, klasik hatlar üzerinden çok yüksek hızlarda veri iletimi sağlayan en son ve en iddialı teknolojidir. Simetrik yapıda 20 Mbit/s üzerinde hızlar mümkün olmakta ve asimetrik olarak 52 Mbit/s hızına ulaşılabilmektedir. VDSL hem kısa erişimli simetrik hem de uzun erişimli asimetrik çalışma olanağını sunabilmektedir. Yüksek kapasiteli kiralık hat ve geniş bantlı hizmetler için kullanılır.

. xDSL Teknolojisinin Avantajları Dünya üzerinde kurulu 800.000' dan fazla lokal santral bölgesinde Telefon kullanımı için mevcut bakır altyapıyı kullanması, Ekstra altyapı yatırımı gerektirmemesi, Veri iletiminde, çok yüksek band genişliği sağlaması, Sinyalizasyonda özel bir digital kodlama kullanması, ( voice icin 4 kHz olan standart, DSL de 1.2 MHz' e ulaşmaktadır ) İletişim Teknolojisinde kullanılan varolan ve yeni çıkabilecek hizmetlerin DSL üzerinde uygulanabilmesi, Kullanılan donanımların aynı servisi sağlamada kullanılan diğer donanımlarla karşılaştırmalı belirgin maliyet avantajına sahip olması.