GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
-Demografik- Nüfus Analizi
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Karışım Problemleri.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
GÖK-AY Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
İlk Yardım İlkeleri  1) Panik yaratmayın ve bilmediğiniz bir konuda hastaya ve yaralıya müdehale etmeyin.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
(*Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği)
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
(TODUP Grup C-1) GRUP KAZASIZ BELASIZ.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
İKİ BASAMAKLI DOĞAL SAYILARIN
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof. Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
4 X x X X X
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Mukavemet II Strength of Materials II
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
BİR ORGAN BİR HAYAT.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Proje Konuları.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
KES İ KLERDE İ LK YARDIM E Ğİ T İ M İ NE HO Ş GELD İ N İ Z DÜZKÖY TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ EĞİTİMCİ ÖZLEM YİĞİT.
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ

Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi İl Sağlık Müdürlüğü’nden izin aşamasında tıkandı… 112 hizmetleri konusunda toplumu bilinçlendirme amacıyla çalışma yapılmak istendi Yapmak istedik ama…

‘’TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ’’ Amacımız: Toplumdaki ilk yardım bilgi ve bilinç düzeyini belirlemek. Toplumu eğitici sorular sormak. Bu sayede ilk yardım konusunu işlemek.

Yöntemimiz: Hastaneye başvuran hasta yakınlarında 15 soruluk çoktan seçmeli, doğru cevapların sonradan verildiği anket uygulaması

İstatistikler: SPSS Windows 13.0 programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistik yapıldı. Veriler ortalama ± standart sapma, sıklık (%) olarak tanımlandı.

BULGULAR: 112 katılımcı Ortalama yaş: 33 ± 12 Min. Yaş : 16 Max. yaş : 65 Erkek : 61 Kadın : 51

Eğitim durumları Okula gitmemiş: 1 İlkokul: 18 Orta okul / lise: 38 Üniversite: 45 Yüksek lisans: 10

Araştırma grubumuzda: % 90 ı acil bir durumda arayabilecekleri birden fazla numara biliyorlar. ( 112,155,156…) % 10 u ise acil durumda arayabilecekleri numaralardan sadece 112 yi biliyorlardı. Ecza dolabınız var mı? Sorusuna; % 20 sinin sadece evinde, % 9 unun sadece arabasında ecza dolabı var. % 23 ünün hem evinde hem arabasında ecza dolabı var iken, % 48 sinin de ne evinde ne de arabasında ecza dolabı yok.

% 51 i ilk yardım eğitimi almış. % 49 u ilk yardım eğitimi almamış. % 55 i suni solunum uygulamasını bildiğini, % 45 i ise bilmediğini işaretledi. % 55 i kalp masajı uygulamasını bildiğini, % 45 i ise bilmediğni işaretledi.

% 82 si acili aramanın ücretsiz olduğunu işaretlerken, % 18 i ücretli olduğunu işaretledi. % 75 i acil durumda yetkililere haber verildikten sonra olay yerini terk etmemeleri gerektiğini, % 25 i ise bilmediğini işaretledi.

% 65 i zehirlenme durumunda hastayı sağlık kuruluşuna götürürken zehirleme olasılığı olan maddeyi(ilaç v.b.) de götürülmesi gerektiğini işaretlerken, % 35 i görülmesi gerektiğinin gerekli olmadığını işaretledi.

% 56 sı dış kanama durumunda kanayan yeri soğuk suya tutmanın yanlış bir uygulama olduğunu, % 44 ise suya tutulması gerektiğini işaretledi.

% 77 si cisim batması durumunda cismi çıkarmadan sabit tutulması gerektiğini, % 66 sı uzuv kopması durumunda kopan uzvu temiz bir beze sarıp hava geçirmeyen bir poşete koyup içi buz dolu bir kaba konulması gerektiğini işaretledi.

% 66 sı şoka girmiş birinin şok pozisyonuna getirilmesi gerektiğini, % 45 i donmakta olan birine enerji veren içecekler verilip uyanık tutulması gerektiğini, % 90 ı elektrik çarpmakta olan birine tahta ile temas edilmesi gerektiğini işaretledi.

Yanık durumunda : % 6 sı diş macunu %16 sı yoğurt % 6 sı merhem % 67 si buza veya akan suyun altına % 5 diğer Sürüyor. Koyuyor.

Türkiye’ deki ilk yardım hakkındaki eğitim durumunu; % 2 si çok iyi %9 u iyi %49 u orta %40 ı kötü Buluyor.

Varılan Sonuçlar: Bazı konular hakkında doğru bilinen genel yanlışlar var. Örneğin yanık durumlarında çok farklı yöntemler kullanılmakta. Bu konuda ciddi bilinç eksikliği var. Acil durumda aranacak numaralar arasında 114 zehir hattı bilinmemekte. Ecza dolabı bulundurmaya gereken önem verilmiyor.

Genel olarak bakıldığında ise toplumda ilk yardım konusunda bilinçlilik orta düzeydedir. Bazı konularda çok farklı uygulamalara gidilse de genelde % 50 den fazlası doğru yöntemleri biliyor veya yapılmaması gerekenleri biliyor.