MARGARİN NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSER VE BESLENME.
Advertisements

Besin nedir?.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
Trans Yağlar ve Sağlık Etkileşimi
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
MARGARİN ÜRETİMİ VE TRANS YAĞ ASİTLERİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Proteinler.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Lipitlerin sudaki davranışları
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.

EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
 1970’lerin ilk yarısında Nuri Çomu’nun çırçır ve çeltik alanında yaptığı akılcı ve cesur yatırımlarla temellerini atmıştır.  1976 yılında Sunar Özlem.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BEŞİNCİ HAFTA Sağlık ve vücut dış görüntü
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Yağ Asitleri.
OYUN VE OKUL ÇOCUĞU BESLENMESİ
BESLENMEMİZE DİKKAT.
1. Giriş.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
MARGARİNLER ve BUNLARA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Müh. Bölümü Tarım ve Köyişleri.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
LİPİTLER (YAĞLAR).
VİTAMİNLER.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
KARBOKSİLİK ASİTLER Adı=Hakan Soyadı=Çelik Sınıfı12/D NO=424.
Sunum transkripti:

MARGARİN NEDİR?

MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri içerebilen, şekillendirilebilen üründür. (TÜRK GIDA KODEKSİ) Haziran 2007 EC Counsil Regulation 2991/4 OF 05.12.1994 Codex Alimentarius Codex Stan. 32.1981 (2005)

MARGARİNİN TARİHÇESİ

1860 yılı; AVRUPA Sanayi Devrimi Tamamlanmış; ~ 142 yıllık bir geçmiş (1867-2009) 1860 yılı; AVRUPA Sanayi Devrimi Tamamlanmış; Avrupa’da refah, nüfus artmış ama beslenme sorunu CİDDİ boyutta Fransa Kralı III. Napolyon 1867’de Tereyağına benzer mamul için yarışma açar.

İsim: Oleo margarine (inci tanesi) Fransız Kimyager Tamamen hayvansal orijinli (don yağ) + mide özsuyu+süt ile muamelesi ve soğutulması ile ürün elde eder 2 Ekim 1869 patentini alır İsim: Oleo margarine (inci tanesi) 1877’de ilk olarak bitkisel yağ karıştırılması %5-10 Mège Mouries

MARGARİN ÜRETİMİNDE ENDÜSTRİYEL GELİŞİM

19. yy. sonu: Oleo – margarin fiyatları yükselir. 1907 : Likit miktarı %30’lara çıkar 1903 : Alman Kimyager Wilhem Norman (Dönüm noktası) 1906 : İlk hidrojenasyon tesisinin kurulması (İngiltere) 1909 : İlk hidrojene Pamuk Yağının Margarinde kullanılması 20.yy son çeyrek: Fraksiyonlandırma ve İnteresterifikasyon Geçmişi 1920’lere kadar uzanırsa da esas gelişme Fraksiyonlandırma’da 1960’lardan sonra Interesterifikasyon’da 1980’lerden sonra

2000 1994 1960 1952 1945 1926 1909 1903 1869 FONKSİYONEL MARGARİNLER TRANS FREE ÜRETİM 1994 KASE MARGARİN ÜRETİMİ 1960 Türkiye’de BİTKİSEL YAĞ Üretimi 1952 TAMAMEN BİTKİSEL YAĞ 1945 MARGARİN’de zorunlu A ve D VİTAMİNİ 1926 HİDROJENE BİTKİSEL YAĞ Kullanımı 1909 W.Normann HİDROJENASYON 1903 Mege-Mouries İLK Patent 1869

MARGARİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN BİTKİSEL YAĞLAR

TOHUM YAĞLARI AYÇİÇEK MISIR SOYA Rapeseed/canola PAMUK

MEYVE YAĞLARI PALM ZEYTİN

ANCAK HAM YAĞLAR RAFİNE EDİLMEDEN GIDA MADDESİ OLARAK KULLANILAMAZLAR. ÇEKİRDEK YAĞLARI HİNDİSTANCEVİZİ ANCAK HAM YAĞLAR RAFİNE EDİLMEDEN GIDA MADDESİ OLARAK KULLANILAMAZLAR. BADEM FINDIK

MARGARİN ÜRETİM PROSESİ

Sitrik asid / laktik asid MARGARİN BİLEŞİMİ Bitkisel yağlar Vitaminler (A, D ve/veya E) Renklendirici (Beta karoten (A vitamini)) Doğala özdeş aromalar Doğal bağlayıcılar ( lesitin, mono- & di-gliserid) Yağı alınmış süt / su Potasyum sorbat Sitrik asid / laktik asid Tuz SU FAZI YAĞ FAZI

Yağ fazı hazırlanması MARGARİN ÜRETİMİ Su fazı hazırlanması Votatör ile üretim Paketleme

MARGARİN ÜRETİMİ - 1945’lerden önce

MARGARİN ÜRETİMİ - Bugün… YAĞ FAZI SU FAZI EMÜLSİYON HAZIRLAMA/ KARIŞTIRMA DİNLENDİRME PAKETLEME SOĞUTMA Ve KRİSTALİZASYON KARIŞTIRMA

KOMBİNATÖR / VOTATÖR İLE ÜRETİM Soğutma Ünitesi Votatör Ana Soğutma Sistemi Homojenizatör

PAKETLEME Modern tesislerde kullanılan bir kase margarin dolum hattı

MARGARİN ve SAĞLIK

YAĞLARIN FONKSİYONLARI İnsanın başlıca enerji deposu (1 gr yağ = 9 kcal) Yağda çözünen vitaminlerin taşıyıcısı (A,D,E,K) Yediğimiz besinlerdeki aromaları algılamak için yardımcı Ağızda lubrikant görevi Pastacılık ürünlerinde hamurun hava tutmasına yardımcı Kızartma sırasında ısı transferi için ortam Esansiyel yağ asitleri (linoleik ve linolenik asitler) kaynağı olarak, vücudun düzenli çalışması için gerekli bazı hormonların yapımı için gerekli Bitkisel yağlar kolesterol içermez.

MARGARİN ve SAĞLIK TRANS YAĞLAR

TRANS YAĞLAR Hidrojenasyon ve biyohidrojenasyon sırasında, sıvı yağlardaki bazı doymamış yağ asitlerinin yapısal değişikliğe (trans izomerasyona) uğraması sonucu ortaya çıkan yağlara denir. Trans yağ asitleri,en az bir tane çift bağın trans konfigürasyonunda olduğu doymamış yağ asitleridir. ISI Cis doymamış yağ asidi zinciri Trans doymamış yağ asidi zinciri

TRANS YAĞ ASİTLERİ NASIL OLUŞUR? Trans yağ asitleri, çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer almaktadır. Çünkü inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarda bulunurlar. Trans yağ asitlerinin bir başka kaynağı bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonudur. Kısmi hidrojenasyon, yağın yapısındaki bir kısım doymamış bağların hidrojen basıncı altında ve yüksek sıcaklıkta doyurulması işlemidir. Kısmi hidrojenasyon işlemi, sıvı yağlardaki doymamış yağ asitlerini daha doymuş hale getirirerek sertleşmesine sebep olurlar. Bu sırada bazı çift bağlar, cis formundan trans formuna dönerler.

TRANS YAĞLAR HAKKINDA GÖRÜŞLER Zaman Kolestrol üzerine etkisi Endüstrinin reaksiyonu 1990 öncesi Trans yağlar tekli doymamış Kısmi hidrojene yağların yağlara benzerdir. kullanımı; yüksek trans içeriği 1990 ortaları Trans yağlar doymuş yağlara Avrupa Birliği trans eşdeğerdir. içermeyen ürün politikasını 1995’te yürürlüğe soktu. Günümüzde Trans yağlar doymuş yağlardan Avrupa’da görüş birliği, daha zararlıdır. A.B.D.’de süren tartışma