Fonksiyonel Konstipasyonda Çölyak Hastalığı Sıklığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SGK ile Sık Karşılaştığınız Sorun ve Sorular
Advertisements

HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
ÇOCUKLARDA ÇÖLYAK HASTALIĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇOCUKLARDA KONSTİPASYON
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
Kabızlığa Cerrahi Bakış
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
DİYARE (İSHAL).
Kasım 2007 GASTROÖZOFAGİAL REFLÜ HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Prof.Dr. Ahmet Dobrucalı İÜ.Cerrahpaşa.
Akut Gastroenteritler
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Neriman Şengül*, Emel Güler*** Yasemin Balaban**, Mehmet Ali Yerdel***
ANNE SÜTÜ SARILIĞINI ANLAMAK VE YAKLAŞIM
Düşük Doz Gonadotropin Uygulaması
(*Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği)
OBEZİTE.
FARKLI ENDİKASYONLAR İÇİN UYGULANAN AKUPUNKTUR, ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISI ÜZERİNE OLUMLU ETKİ YAPAR MI? Demet TAŞ, H.Volkan ACAR Ulus Devlet Hastanesi.
VEHBİ KOÇ VAKFI HEMŞİRELİK ARAŞTIRMALARI FONU ERZURUM İLİ 7-11 YAŞ OKUL ÇOCUKLARINDA OBEZİTE PREVALANS ÇALIŞMASI.
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım ve Obezitenin Etkisi Dr. Mehmet Ali Yerdel Dr. Neriman Şengül Dr. Emel Güler İstanbul Cerrahi Hastanesi.
Toplum Kökenli Pnömoniler
GEP NEN TEMEL CERRAHİ İLKELER
ÇÖLYAK HASTALIĞINDA TANI ve TEDAVİDEKİ GELİŞMELER
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Hipotiroidi ve Subklinik hipotiroidi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
Tek Kullanımlık Moria M2 Mikrokeratom Kullanılarak Elde Edilen Kornea Fleb Kalınlığı ve Çapı Oruçov Faik, Ayoğlu Buket, Toksü Berrin, Göker Sinan İstanbul.
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
ENTERAL BESLENME Dr.İsmet HAN
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
Yrd. Doç. Dr. Abdulkerim YILMAZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
KRONİK İSHALLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇİD-TB Tanı ve Tedavisinde Ülkemizdeki Deneyim
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 5 Eylül 2015 Cuma İnt. Dr. Gülden.
KRONİK KARIN AĞRISI Dr. Ersin TURAL.
Vaka sunumu disfaji ARAŞ.GÖR.DR.M.NURDAN ÖZKAYA
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM LENFOMALARI
ÇÖLYAK HASTALIĞI Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Konjenital Hipotiroidizm Dr. Ömer Tarım Uludağ Ü. Tıp F. Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Atrofik Gastrit: Tanı,Tedavi ve İzlem
KALP DIŞI GÖĞÜS AĞRISI (GASTROİNTESTİNAL NEDENLER)
Balneoterapi uygulama
Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Fonksiyonel Konstipasyonda Çölyak Hastalığı Sıklığı Özlem Şahaloğlu, Ceyhun Dalkan, Nilüfer Galip, Nazan Çobanoğlu, Nerin Bahçeciler, Çiğdem Arıkan Yakın Doğu Ünivesitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri A.B.D Kent Hastanesi Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bölümü

GİRİŞ Konstipasyon İki haftadan daha uzun süreli seyrek sert ağrılı dışkılama genel pediatri başvurularının % 5-12’si 2

Giriş-Etiyoloji Organik nedenler %5 Fonksiyonel %95 Anatomik malformasyonlar Metabolik nedenler Gastrointestinal inflamasyon Sinir sistemi patolojileri Bağ dokusu hastalıkları İlaçlar Organik nedenler %5 Fonksiyonel %95 Organik neden tablosu çıkabilir sureye gore 3

GİRİŞ Çölyak hastalığı : Gastrointestinal belirtiler sık Prevalansı 1/150-1/200 İmmun enteropati(*) Klasik ishal, kilo kaybı gibi belirtiler yerine, atipik belirtilerin arttığı bildirilmektedir(*) . *Celiac disease: Prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment. Naiyana Gujral, Hugh J Freeman, Alan BR ThomsonWorld J Gastroenterol 2012 November 14; 18(42): 6036-6059.

AMAÇ Kronik konstipasyonla başvuran hastalarda Çölyak Hastalığı sıklığının belirlenmesi

YÖNTEM Retrospektif kohort Kronik konstipasyon tanısı Rome III kriterlerine göre konuldu. 2010-2012 yılları arasında kronik konstipasyon nedeniyle yönlendirilen n= 342 (183 erkek/159 kız) 4-18 yaş (median 8.2) Hastaların tümünde başvuru öncesinde farklı laksatif ve lavman tedavilerinin uygulandığı ve tedaviye yanıt olmadığı öğrenildi. 6

ROME III KRİTERLERİ Hastaların tümünde başvuru öncesinde farklı laksatif ve lavman tedavilerinin uygulandığı ve tedaviye yanıt olmadığı öğrenildi. 7

YÖNTEM-GEREÇLER Serum: Immunoglobulin A (IgA) Doku transglutaminaz (anti-tTG) ve/veya Anti- endomisyal antikor (EMA) bakılmıştır.

YÖNTEM-GEREÇLER Seroloji (+) Üst GİS Endoskopi Biyopsi

BULGULAR 342 n=12(%3,5) n=330(%96,5) ÇH serolojisi(+) Fonksiyonel Konstipasyon 7 erkek/5 kız 5.5±1.3 yaş (mean±standard error mean) Hastaların tümünde paraziter infeksiyon dışlanmıştır. 10

BULGULAR-2 Endoskopik inceleme Bulbus ve duodenal mukozada nodülarite (n=7) Duodenal pililerde yarıklanma ve taraksı görünüm (n=3) Normal mukoza (n=2)

Bulgular-Endoskopi

Bulgular-Histopatoloji Total villöz atrofi (n=4), Subtotal villöz atrofi (n=3) ve İntraepitelyal lenfosit infiltrasyonu (n=12) 1. Resim normal mukoza ve villuslar 2.resim vılluslar yok ve kriptlerde uzama ve intraepitelyal lenfosit infiltrasyonu mevcut 13

Hashimoto tiroiditi n=1 Boy kısalığı n=2 İzlem: glutensiz diyet Bulgular-Eşlik eden hastalıklar ve izlem Hashimoto tiroiditi n=1 Boy kısalığı n=2 İzlem: glutensiz diyet Konstipasyon 2 hastada devam etti ve laksatif tedavi verildi.

Biyopsi ile çölyak n= 7 (3). Prospektif çalışma,n=370 Biyopsi ile çölyak n= 7 (3). ÇH Hollandada toplumdaki prevalansı; 1:198 Fonksiyonel konstipasyonlu bireylerdeki prevalansı;1:58 Çalışmamızda FK hastalarda ÇH prevalansı 1:29 ***Celiac disease is overpresented in patients with constipation. Pelleboer RA, Janssen RL, Deckers-Kocken JM et al. J Pediatr (Rio J). 2012 March;88(2):173-6

SONUÇ Kronik fonksiyonel konstipasyon tanısı öncesi hastaların ÇH açısından da taranması gerekmektedir. Özellikle tedaviye dirençli fonksiyonel konstipasyonlu hastalarda ÇH mutlaka hatırlanmalıdır. Daha büyük sayıdaki kohortlarla daha yüksek oranlar da saptanabilir. 16