HESAP TABLOSU PROGRAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRAFİK VE HARİTA YARATMA
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.
Cemile Sandallı EXCEL 2010 TEMEL İŞLEMLER
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
MİCROSOFT OFFİCE EXCEL
ENF182 Temel Bilgisayar Bilimleri
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
WINDOWS ÖZET Klasöre girmek için veya dosya çalıştırmak için;
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
TABLOLARLA TASARIM YAPMAK
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
11 1.
EXCEL 2003 Ders 1.
EXCEL FORMÜLLERİ Hazırlayan Kağan GÜL.
Formül Hazırlama ve Kullanma
Microsoft Excel bir tablolama programıdır. Çalıştırmak için
FRONTPAGE Sevinç KARAKAŞ.
Microsoft Power Point Dersi
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Excel Nedir? Arkadaşlar Excel Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır.  Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI 4. DERS.
SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak.
Microsoft Office Access
Bilgisayarda Ofis Programları
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
Temel Bilgi Teknolojileri
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
EXCEL 2003 Ders 2.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Bilgisayar II
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Microsoft EXCEL (1).
5.1. Tablo Ekleme Kelime işlemci programında tablo eklemek için Ekle sekmesindeki Tablolar grubundan Tablo düğmesine tıklanır. A:Tablo; Bu kısmın üzerine.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
BTEP105 Ünite 2: Excel 2010.
Temel belge İşlemlerİ Microsoft Office Word 2007.
Microsoft EXCEL (1).
Excel Nedir ?.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
1 / 35 © TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ – KELİME İŞLEMCİ- III Ünite 3 Kelime İşlemci – III (Microsoft Word) Konya, 2012 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Dersin Amacı Bu dersin amacı, o İşlem tabloları, o Başlıca işlem tabloları, o Microsoft Excel 2010’da dosya işlemleri, o Microsoft Excel 2010’da bilgi.
Dersin Amacı Bu dersin amacı Microsoft Word 2010’da, o Tablolar ile çalışmak, o Belgeye eklentiler yapmak, o Sayfa yapısı, o Belge yazdırma, hakkında.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
MS WORD Kullanımı OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
TABLO İLE ÖĞNENCİ LİSTESİ OLUŞTURMA ÖĞRENCİ BAŞARI GRAFİĞİ OLUŞTURMA
Hesaplama, Grafik ve Veri Oluşturma Araçları Microsoft Excel Tanıtımı
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
Temel Excel Eğitim İçerikleri
İŞLEM TABLOLARI (Bölüm 1)
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi.
KELİME İŞLEMCİLER (Bölüm 2)
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
Excel (Hesap Çizelgesi) Programı
Sunum transkripti:

HESAP TABLOSU PROGRAMLARI BİLGİSAYAR ORTAMINDA YARATILAN ELEKTRONİK ÇALIŞMA SAYFALARI

HESAP TABLOSU PROGRAMLARI Lotus 1-2-3, Quattro Pro. MS Excel Verilerimizi tablolar halinde düzenleyip, işlem yapmak için kullanılan programlardır.

MS Excel Excel bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri): tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkanı sunan bir uygulama programıdır. Excel ile, verilerle ilgili grafikler çizebilir, kolay ve hızlı bir şekilde raporlar, özetler hazırlayabilir, istenilen verilere ulaşabilir, sıralayabilir, sorgulayabilirsiniz. Excel’de veriler,. “ xls ” uzantılı dosyalarda saklanır.

Microsoft Excel’ i Nasıl Başlatırız?

TEMEL KAVRAMLAR Çalışma Kitabı: Excel’de oluşturulmuş bir dosya, bir çalışma kitabıdır. Çalışma kitabı çalışma sayfalarından meydana gelir. Çalışma Sayfası: (Worksheet, tablo): Excel'in temel çalışma ortamıdır. Veriler bu çalışma alanının hücrelerine girilir. Çalışma sayfaları arasında geçiş yapmak için, alt kısımda yan yana dizili olan düğmeler kullanılır (Sayfa1, Sayfa2, Sayfa3, …..) Satır, Sütun: Excel sayfası satır ve sütunlardan oluşan bir tablodur. Çalışma sayfası 256 tane sütuna ve 65536 satıra sahiptir. Hücre (Cell) : Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya verilen isimdir. Bu kutular A1, A2, K15 gibi adreslerle gösterilir. Bu gösterim biçimine referans denir.

FORMÜL ARAÇ ÇUBUĞU Her Excel sayfasının harflerden oluşan sütun adresleri ve rakamlardan oluşan satır adresleri vardır. Böylece her hücrenin bir adresi bulunur. Bu adresler kullanılarak hesaplamalar ve bağlantılar oluşturulur.

TEMEL DOSYA İŞLEMLERİ Yeni bir Çalışma Kitabı Oluşturmak Mevcut Bir Çalışma Kitabını Açmak Çalışma Kitabını Kaydetmek Çalışma Kitabını Yeni Adla Kaydetmek Çalışma Kitabını Kapatmak          Sözel açıklama yapılacak.

SATIR-SÜTUN-HÜCRE SEÇME a. Bir satırı veya satırları seçmek için "Satır Numaraları"nın üzerine basılır. Ard arda satırları seçmek için başlangıç ve bitiş satırı seçildikten sonra fare uygun biçimde kaydırılır. b.Bir sütunu veya sütunları  seçmek için "Sütun Başlığı"nın üzerine basılır Ard arda sütunları seçmek için başlangıç ve bitiş sütunu seçildikten sonra fare uygun biçimde  kaydırılır. c. Yanyana hücreleri seçmek için fare seçimin yapılacağı köşelerden birisine getirilip, çapraz biçimde fare kaydırılır. d. Yanyana olmayan satırları/sütunları/hücreleri seçmek için önce Ctrl tuşuna basılır, parmak kaldırılmadan seçilmek istenen satırlar/sütunlar/hücreler seçilir.

SATIR-SÜTUN BOYUTLANDIRILMASI Çalışma sayfasında kullanılan sütun genişliklerini ayarlamak için;   Birinci yöntem "Sütun Başlıkları" arasındaki çizgi üzerine gelinir. İmleç iki ucunda ok olan artı işareti biçimine gelince farenin sol tuşuna basılır ve parmak kaldırılmadan; genişletmek için sağa, daraltmak için sola çekilir. İkinci yöntem 1.    Genişletmek ya da daraltmak istediğiniz sütunlardan en az birer hücre seçilir. 2.    Menü Araç çubuğundan  "Biçim/Sütun/Genişlik" yani Menü bar dan (Format/Column/Wıdth) komutu seçilir. 3.    Sütun genişliğine bir değer yazıp "Tamam" (Ok) düğmesine basılır.

SATIR-SÜTUN BOYUTLANDIRILMASI.. Çalışma sayfasında kullanılan satır yüksekliklerinin ayarlanması için; Birinci yöntem "Sütun Başlıkları" arasındaki çizgi üzerine gelinir. İmleç iki ucunda ok olan artı işareti biçimine gelince farenin sol tuşuna basılır ve parmak kaldırılmadan; daraltmak için aşağı veya yukarı çekilir.   İkinci yöntem 1.    Yüksekliğini değiştirmek istediğiniz satırlardan en az birer hücre seçin. 2.    Menü Araç çubuğundan  "Biçim/Satır/Yükseklik" yani Menü bar dan (Format/Row/Height) komutu seçilir. 3.    Satır yüksekliğine bir değer yazın ve "OK" (Tamam) düğmesine basın.

SATIR-SÜTUN-HÜCRE SİLME VE EKLEME   Satır, sütun ya da hücre silmek için; Silmek istediğiniz satır, sütun  ya da hücre seçilir 1.      “Giriş/Sil" (Edit/Clear) komutu tıklanır. 2.      Karşınıza gelen "Sil" penceresinden "Hücreleri sola ötele"/"Hücreleri yukarı ötele"/"Tüm satır"/"Tüm sütun" seçilip, "Tamam" düğmesine basılır. Aynı işlemi farenin sağ tuşu kullanılarak açılan  kısayol menüsünden de yapılabilir. KLAVYADEKİ DELETE TUŞU İLE SADECE İÇERİK SİLİNİR. KENARLIKLAR VB SİLİNMEZ.!

SATIR-SÜTUN-HÜCRE SİLME VE EKLEME.. Satır sütun ya da hücre eklemek   1. Fareyi sonrasına eklemek istediğiniz satır ya da sütuna getirin. 2. “Giriş" menüsünden isteğinize göre "Satır" "Sütun" ya da "Hücreler" komutu seçilir. Yani Insert/Cells,Rows,Columns Not: Eğer hücre eklemek istiyorsanız karşınıza gelen pencerede, mevcut hücrelerin ne yöne doğru öteleneceği sorulur.

HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME Adım1: 1.      A1 Hücresine 1.Hafta yazın 2.      B2 den G2 ye kadar olan hücreleri yatay olarak seçin. Sonra Biçim/Format menüsünden Hücreler/Cells'î seçin 3.      Karşınıza gelen pencerede "Hizalama" (Alignment) sekmesini tıklayın. 4.      Hücreleri birleştir/Merge Cells seçildikten sonra tamam düğmesini tıklayın. 5.      Oluşan bu büyük hücreye Haftalık Ders Programı yazın.   Adım2: 1.      3 nolu satırı seçin ve Biçim/Format menüsünden yine hücreler/Cells'i seçin 2.      Açılan pencereden Yön/Orientation dan 45 derecelik açıyı ve Yatay-Dikey kutularını merkez olarak yani Horizontal -Vertical Center olacak şekilde işaretleyip tamam düğmesine basın 3.      B3 e saat C3 e Pazartesi D3 e Salı ve diğerlerini sırayla yazın. 4.      3 Nolu sütunu genişletin Adım3: 1.      A4 Hücresinden A10 Hücresine kadarki alanı birleştirin 2.      Oluşan Hücreye Okulun adını yazın 3.      "Biçim" menüsünden "Hücreler" komutunu tıklayın. 4.      "Hizala" sekmesinde, 90 derecelik açıyı ve yine Yatay-Dikey olarak merkezi  seçin. 5.      Cedvelin içini doldurup kenarlıklarını koyun

UYGULAMA Aşağıdaki ders programını excel de tasarlayınız