Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak."— Sunum transkripti:

1 SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak zor olur. Genelde sayfanın sağ tarafında bulunan kaydırma çubuklarını kullanarak listenin en başına gider ve o sütunun başlıklarını okuyarak tekrar veriyi yazacağımız satıra iner ve veriyi yazarız. Bunun yerine Excel’ de PENCERE > BÖL komutu uygulandığında ekranın 4 parçaya bölünür. Aslında bu olay birisi dikey diğeri yatay olmak üzere 2 adet hareketli bölme çubuğundan ibarettir. Bu hareketli bölme çubuklarını fare ile tutup sürükleyerek ekrandan kaldırabilir yada sayfa içindeki pozisyonunu değiştirebiliriz. Bölme çubuklarını ekranda kaldırmak için bölme çubuğunun üzerine iki kez tıklamak da yeterlidir. Bölme Çubuklarını dondurmak için PENCERE > BÖLMELERİ DONDUR Bölme Çubuklarını kaldırmak için PENCERE > BÖLMELERİ KALDIR / BÖLMELERİ ÇÖZ UYGULAMA 1 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

2 UYGULAMA 1 1.ADIM : Yandaki veri listesini sayfa 1 de oluşturunuz.
2. ADIM : Sayfa1 ‘in ismini VERİ LİSTESİ olarak değiştiriniz. 3. ADIM : Pencere > Böl Komutunu uygulayınız. 4. ADIM : Dikey Bölme Çubuğunu ekrandan kaldırınız 5. ADIM : Yatay Bölme Çubuğunu 1. satırın altındaki çizgiye taşıyınız 6. ADIM : Bölmeleri dondurunuz. 7. ADIM : A105, B105, C105 Hücrelerine yeni bir veri giriniz 8. ADIM : Bölmeleri kaldırınız, girdiğiniz son verileri siliniz. 9. ADIM : Bu uygulamayı Bölmeleri dondurmadan yapmayı deneyiniz. Olacak mı?

3 SATIRDAKİ VERİLERİ SÜTUNLARA DÖNÜŞTÜRMEK
Sütunlara dönüştürmek istediğiniz verileri seçiniz Kopyala komutunu uygulayınız Verileri yapıştırmak istediğini hücreye tıklayınız DÜZEN > ÖZEL YAPIŞTIR Özel Yapıştır menüsündeki İşlemi Tersine Çevir seçeneğini seçip Tamam deyiniz UYGULAMA 2 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

4 UYGULAMA 2 1.ADIM : Sayfa2’ de A1 hücresine OCAK yazınız ve fare ile A12 ye kadar sürükleyerek tüm ayların yazılmasını sağlayınız. 2. ADIM :Bu işlemi yapamıyorsanız . Daha önce öğrendiğiniz ÖZEL LİSTE Oluşturma işlemlerini yaparak bu işlemi tekrarlayınız (Bkz Ders15.avi). 3. ADIM : Eğer Özel Liste oluşturmayı hatırlamadıysanız. Notlarınıza bakıp bu uygulamanın nasıl yapıldığını MUTLAKA öğreniniz (Araçlar >Seçenekler>Öze Listeler). Ancak zaman kaybetmeden el ile bu veri listesini oluşturunuz 4. ADIM : A1:A12 hücrelerini seçiniz. 5. ADIM : Kopyala komutunu uygulayınız 6. ADIM : B2 hücresini seçiniz 7. ADIM : Düzen > Özel Yapıştır 8. ADIM : İşlemi tersine çevir kutusunu işaretleyip tamam komutunu uygulayınız 9. ADIM : A sütununun tamamını seçip farenin sağ tuşuna bastığınızda açılan menüdeki Gizle komutunu uygulayınız. 10. ADIM : B sütunu yanındaki daha belirgin griliğin bulunduğu yere fare imlecini getirip, farenizin sol tuşuna basılı iken bu sütunu sağa doğru çekiniz. Az önce gizlediğiniz A sütununu görebiliyor musunuz?

5 VERİLERİ BAĞ YAPIŞTIRMAK
Kopyala-Yapıştır ile bir veriyi başka bir hücreye kopyaladıktan sonra asıl veride değişiklik yapınca kopyalanmış veride de aynı değişikliğin olmasını sağlamak için verileri bağ yapıştırmak gereklidir. Bunun için; Kopyalanacak verileri seçiniz Kopala komutunu uygulayınız DÜZEN > ÖZEL YAPIŞTIR >Bağ Yapıştır UYGULAMA 3 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

6 UYGULAMA 3 1.ADIM : Sayfa3’ de A1 hücresine 1, A2 hücresine 3 yazınız ve fare ile A12 ye sayıları ardışık olarak yazdırınız. 2. ADIM : A1:A12 hücrelerini seçiniz. 3. ADIM : Kopyala komutunu uygulayınız 4. ADIM : C3 hücresini seçiniz 5. ADIM : Düzen > Özel Yapıştır > Bağ Yapıştır 6. ADIM : A4 hücresine 67 sayısını giriniz ve C6 hücresi değişti mi bakınız 7. ADIM : A1:A12 hücrelerindeki değerleri değiştirdiğinizde bağ yapıştırdığınız değerler de değişiyor mu? Normal kopyala-Yapıştır işleminde bu mümkün mü?

7 DEVRİK DÖNÜŞÜM Hem bağ yapıştırmayı ; hem de işlemi tersine çevirip yapıştırmayı birlikte yapmak için Verilerin bağlı ve devrik olarak yapıştırılacağı hücreleri seçiniz Formül çubuğuna =DEVRİK_DÖNÜŞÜM(kopyalanacak veri alanı) Formülü yazma işlemi bittiğinde veriyi yapıştıracağımız hücreyi seçip CTRL+SHIFT+ENTER Bu arada seçmiş olduğumuz bütün hücrelere aynı formülün yazılmış olduğuna dikkat ediniz. kopyalanacak veri alanı : A1 hücresinden A12 hücresine kadar olan hücreleri ardışık olarak seçtiysek bu alana A1:A12 yazılmalıdır. (:) ile A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A10, A11, A12 hücrelerinin hepsinin seçildiği yani ardışık seçim yapıldığı gösterilir Ancak A1;A12 demiş olsaydık yani aradaki ayıraç (;) olunca sadece A1 ve A12 hücrelerinin seçildiği gösterilirdi. Diyelim ki A3, C2, D56 olmak üzere farklı üç hücreyi seçtiysek seçim alanına A3;C2;D56 olarak seçim işlemini yazarız. (:) ve (;) ayıraçlarının farklı seçimleri ifade ettiğini lütfen unutmayınız. UYGULAMA 4 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

8 UYGULAMA 4 1.ADIM : Sayfa4’ de A1 hücresine 1, A2 hücresine 3 yazınız ve fare ile A12 ye sayıları ardışık olarak yazdırınız. 2. ADIM : C1:H1 olmak üzere 6 adet hücre seçiniz. 3. ADIM : Formül Çubuğuna =DEVRİK_DÖNÜŞÜM(A1:A6) yazınız yani A1 hücresinden A6 hücresine kadar 6 adet veriyi seçtiğinizi formülde belirtiniz. 4. ADIM : Ctrl + Shift + Enter tuşlarına birlikte basınız. 5. ADIM : 6 adet hücre yerine sayfanın başka bir alanında 5 adet hücre seçerek gerekli düzenlemeleri yapıp uygulamayı tekrarlayınız 6. ADIM : Asıl verideki değerleri değiştirerek bağ yapıştırma olup olmadığını kontrol ediniz.

9 Bu dosyalarda size anlatılan bilgileri uygulayınız.
ÖDEV BUL Komutu için Ders10.avi DEĞİŞTİR Komutu ve Kelimeler arası boşluğu kaldırmak için Ders11.avi Hücreleri açılır kutuya (Combo Box) dönüştürmek için Ders19.avi Bu dosyalarda size anlatılan bilgileri uygulayınız.


"SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları