Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

2 Elektronik tablolama (Exel) Excel  Tablolama Programı (Xlsx) =Hesap Çizelgesi Programı

3 Kürenin alan ve hacim formülü aşağıdaki gibidir. Farklı yarıçap değerleri için alan ve hacim hesabı yapın.

4 Koninin alan ve hacim formülü aşağıdaki gibidir. Farklı yarıçap ve yükseklik değerleri için alan ve hacim hesabı yapın.

5 Excel’de Hata Mesajları

6 FİLTRELEME (SÜZME) Filtreleme, belirlenen kriterlere göre veri listesinden sadece kriterlere uyanları listeleme yöntemidir. Filtre uygulanacak verilerin birinci satırlarında, sütun başlığı olarak kullanılabilecek bir satır olmalıdır.

7

8 Filtre seçeneğine tıkladıktan sonra Excel bu sayfadaki bütün sütunların birinci satırındaki kelimenin yanına bir sekme oku ekler.

9 Bu ok tıklandığında excel’in yapabileceği filtre işlemleri görülebilir. Bu işlemlerin başında; sıralama işlemleri, metin filtreleri ve altında listede bulunan her bir seçenek yer alır. Buradan tümü seçeneğine tıklanır ve seçili olan tüm alt seçenekler iptal edilerek listelenmek istenen seçenek veya seçenekler işaretlenir.

10 Bölüm alanı için TDS seçilirse, sadece TDS bölümünde okuyan öğrencilerin listesi görülür. Satır numaralarına dikkat edilirse aradaki YB bölümüde okuyan öğrencilerin bulunduğu satır numaralarının olmadığı görülür. Bu satırlar TDS bölümünde okumayan öğrencilere ait olduğu için görüntülenmemiştir.

11 İlgili alanda bir seçim yani filtreleme yapılırsa, seçme oku artık şekline dönüşür. Bu şekil o alan içinde bir filtre yapıldığı anlamına gelir. Filtre yapılan bir alandaki bilgiler incelendikten sonra tekrar tüm verilerin listelenmesi istenirse filtre listesinden tümü alanı seçilir.

12 1-TDS bölümünde okuyan 1. sınıf öğrencilerini listeleyin. (4 kişi olmalı) 2-YB bölümünde okuyan öğrencileri listeleyin. (6 kişi olmalı) 3- YB bölümünde okuyan 2.sınıf öğrencilerini listeleyin. (4kişi olmalı)

13 Excel’de Grafik İşlemleri Excel sayfalarındaki grafikler, verilerin değiştirilmesi durumunda kendiliğinden güncellenir. Excelde grafik oluşturmaya başlamanın iki yöntemi vardır. Birincisi; grafiğe başlamadan önce sayfadaki veri grubunun işaretlenerek seçilmesi, diğeri grafik türü seçildikten sonra veri grubunun seçilerek grafik oluşturulmasıdır. Birinci yötemin kullanılması kolaylık sağlayacaktır.

14 Grafik oluşturmak için hücrelerin seçim işleminde sadece grafiği çizilecek veriler değil, onlara ait veri grubu başlıklarıda seçilmelidir.

15 Önce grafiği çizilecek olan alan işaretlenir ve Ekle (insert) menüsünden grafikler (charts) kısmının sağ alt köşesindeki simge tıklanır. Karşımıza grafik türü seçim ekranı gelir.

16

17 Grafik oluşturulduktan sonra excel başlık çubuğu alanında tasarım, düzen ve biçim seçeneklerinin olduğu bir başlık alanı oluşur. Burada grafik ile ilgili tüm işlemlerin yapılacağı seçenekler vardır.

18 Grafik Araçlar Tasarım (Design) Ekranı Bu alanda grafik türü değiştirilebilir veya grafik türü şablon olarak kaydedilebilir. Oluşturulan grafik için satır sütun bilgileri değiştirilebilir.

19

20 Satır/ Sütun Değişimi 

21 Grafiğin konumu taşınabilir.

22 Veri seçim işlemi yenilenebilir.

23 Açılan sekmede sol tarafta ekle, düzenle kaldır sekmeleri vardır. Bu nedenle eğer işletme girdilerini tablodan çıkarmak istiyorsak. Önce satır/sütun değiştiri tıklayarak, sağdaki verileri sol tarafa geçirip silme işlemini yapabiliriz.

24 Ayrıca grafik stilleri bölümünden grafik düzenlenebilir.

25 Grafik ismi eklemek için grafik düzenleri kısmından uygun olan seçeneği seçebiliriz.

26 Grafik Araçlar Düzen (Layout) Ekranı Grafik, şekil ve metin kutusu eklenebilir. Grafik başlığı, eksen başlığı değiştirilebilir, gösterge, veri etiketi ve veri tablosu eklenebilir.

27

28 Gösterge (Legend) kısmından yanda gözüken göstergenin solda, sağda, altta, üstte gözükmesini veya gözükmemesini sağlayabiliriz. Altta gözükmesini istersek;

29 Veri etiketi (Data Labels) kısmından grafikteki sütunların üstünde değerlerinin gözükmesini sağlayabiliriz.

30 Veri tablosunu eklemek istersek ;

31 Grafikte eksen düzenlemesi için: Axes kısmından farkli seçenekler seçilerek örneğin x eksenindeki yılların gözükmemesi veya sıralamalarının değişmesi sağlanabilir.

32 Grafiğin klavuz çizgilerini düzenlemek için Gridlines (klavuz çizgileri) kısmı kullanılır.

33 Grafik Araçları Biçim (Format) Ekranı Seçilen grafik alanının biçim seçenekleri Format selection (biçim seçimi) bölümünden ayarlanır.

34

35

36

37

38 Word art biçimlendirme seçenekleri kullanılabilir.

39 Aşağıda verilen x ve y değerlerini kullanarak gördüğünüz grafiği çizdirin.

40


"Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları