Atmosferik Kirleticiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOLUNUM SİSTEMİ.
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Atmosferik Kirleticiler
Çevre kİmyasi.
Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar ve Canlılar Üzerindeki Etkileri
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
MAKYAJ MALZEMELERİNİN
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Atmosferik Kirleticiler
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
Arka Plan ve Kirli Havada Fotokimyasal Tepkimeler
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Solunum Sistemi
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
FEN VE TEKNOLOJİ 4. SINIF.
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ I Dr. Aykan Karademir
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
Güneş Koruyucu Kozmetik Ürün Teknolojisinde Yeni Gelişmeler
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hazırlayan:Deniz Zeynep ATAY
1)KARA MELTEMI Güneş battığı anda karadan denize doğru esen kuvvetli bir rüzgardır. Bir tarafta geceleri açık hava da hızla soğuyan kara diğer tarafta.
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
JEOLOJİYE GİRİŞ-IIB “Atmosfer” Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
YAĞMUR, KAR, SİS.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
Atmosferik Kirleticiler
Günün konusu Sigara. Günün konusu Sigara 1 Ağızda sigara…
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
Atmosfer ve özellikleri
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇEVRE SAĞLIĞINA ETKİLERİ.
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
SOLUK ALIP VERME.
Karmaşık Tepkimelerin Kinetiği
Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Bir.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
2. MİKROBİYEL EVRİM Dünya ~ 4.5 milyar yıl önce oluştu.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

Atmosferik Kirleticiler Ozon ve fotokimyasal smog İyi ozon – stratosferde UV radyasyonundan korur. Kötü ozon – troposferde, yere yakın Daha çok sıcak yaz günlerinde oluşur. Smog indikatörü Kahverengi sis İkincil kirletici Fitotoksin (bitkilere zararlı) Malzemelere zarar verir, özellikle lastik vb. Sera etkisi vardır. Sınır değer: 1 saatte 120 ppb. Güçlü bir oksitleyicidir, C=C çift bağlı organiklerle reaksiyona gire ve epoksitler oluşturur. O + O2 + güneş ışığı O3 Havadan daha ağır; yere yakın yerlere çöker. Çok uzun mesafelerde yayılabilir.

Atmosferik Kirleticiler Ozon ve fotokimyasal smog Sağlık etkileri Akciğer, burun ve gözü tahriş eder. Akciğer ve solunum sisteminde hasarlara yol açar (astım, göğüs ağrısı, öksürük vb.) Bebekler ve çocuklar daha hassas olup daha fazla etkilenirler. Solunum ve akciğer hastalığına sahip olanlar da önemli bir risk grubudur. Çok uzun süreler maruz kalındığı takdirde akciğer ve solunum sisteminde kalıcı zararlara yol açabilir. Bitkilere ve ekosisteme zarar verir, tarımsal ürünlerin kalite ve miktarında düşüşe neden olur, bitkilerde gelişme ve büyüme fonksiyonlarına etki eder, çeşitli hastalıklara ve diğer zararlı böceklere direnci azaltır.

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası TEMİZ HAVA (1) O3 + h  O2 + O(1D)   (2) O(1D) + H2O  2OH (3) OH + O3  HO2 + O2 (4) HO2 + O3  2O2 + OH ----------------------------------------- (3+4) 2O3  3O2 NET

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası KİRLİ HAVA (3') OH + CO  H + CO2   (4') H + O2 + M  HO2 + M (5') HO2 + NO  NO2 + OH (6') NO2 + h  NO + O (7') O + O2 + M  O3 + M ------------------------------------------------- (3'-7') CO + 2 O2  CO2 + O2 NET

(1)+(2)+(4) sonucu: RO2. + O2  O3 + RO. Atmosferik Kirleticiler NO2 güneş ışığını absorplayarak (<400 nm) O üretebilir. Troposferik Ozon Fotokimyası NO2 + hv  NO + O (1) O + O2 + M  O3 + M (2) NO + O3  NO2 + O2 (3) O3 oluşumu yok NO2 + hv  NO + O (1) O + O2 + M  O3 + M (2) HO2. + NO NO2 + OH (4) RO2. + NO  NO2 + RO. (5) O3 oluşur. (1)+(2)+(4) sonucu: RO2. + O2  O3 + RO.

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası Karbon monoksit oksidayonu CO + .OH + O2  CO2 + HO2. HO2. + NO  NO2 + .OH NO2 + hv  NO + O O + O2 + M  O3 + M Net: CO + 2 O2 + hv  CO2 + O3 CO’nun CO2’ye katalitik oksidayonu sonucu net O3 oluşumu olur.

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası/metan CH4 + OH  CH3 + H2O CH3 + O2 + M  CH3O2 + M CH3O2 + NO  NO2 + CH3O CH3O + O2  H2CO + HO2 HO2 + NO  NO2 + OH NO2 + h  NO + O O + O2 + M  O3 + M ----------------------------------------------------------------- CH4 + 4 O2 + h 2 O3 + H2CO + H2O NET

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası/formaldehit 2H2CO + h  H2 + CO  HCO + H H + O2 + M  HO2 + M HCO + O2  HO2 + CO -------------------------------------------- 2H2CO + 2O2  2CO + 2HO2 + H2 Sonuç olarak formaldehit başına iki ozon molekülü oluşur. Metan başına ise toplamda dört ozon molekülü oluşur. Metan alkanlar için iyi bir modeldir, ancak metandan ozon oluşumu yerel ölçekte oldukça yavaştır ve küresel ölçekte etkilidir.Ozonun net üretimi NO’nun O2 tüketmeden NO2’ye dönüşmesi sırasında olur.

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası Ozon oluşumu için gerekenler Güneş ışığı NOx (NO, NO2) Hidrokarbonlar (VOCs) O atomu üretimi RO2 oluşumu, daha sonra NO ile reaksiyon sonucu O3 birikimi VOCs + NOx + hn  O3 + diğer kirleticiler

Atmosferik Kirleticiler Troposferik Ozon Fotokimyası CH4 + .OH + O2  CH3OO. + H2O CH3OO. + NO  CH3O. + NO2 CH3O. + O2  HCHO + HO2. HO2. + NO  .OH + NO2 NO2 + hn  NO + O (2x) O + O2 + M  O3 + M (2x) Net: CH4 + 4 O2  HCHO + H2O + 2 O3 VOC Güneş ışınları

Atmosferik Kirleticiler Diğer Oksidanların Oluşumu Aldehitler (e.g. formaldehit) PAN (peroxyacetyl nitrate) ve benzerleri PAN ROO. + NO2  ROONO2 (peroxyalkyl nitrate)

Atmosferik Kirleticiler Ozon Kontrolü O3 ikincil kirleticidir  bu bakımdan kontrolü ozon oluşumuna yol açan maddelerin kontrolü ile mümkündür. VOC kontrolü Çok sayıda ve miktarda olduklarından kontrolü zordur. Bazı bölgelerde biyolojik kaynaklar da önemlidir.. NOx kontrolü NOx oluşumuna yol açan yüksek sıcaklıklar genellikle verimli bir yanma sürecinde istendiği için kontrol edilmeleri zordur..

İnversiyon tabakası-Sıcak hava Atmosferik Kirleticiler LA smog Yüksek basınç – kentsel sarı sis – NO2 ve hidrokarbonlar  Oksijen ve UV ışıması ile ozon (O3), peroxyacylnitrates (PAN) ve diğer kimyasalları (arabalardan) oluştururlar. Güneşli ve sıcak havalarda oluşur. Soğuk hava yukarıda İnversiyon tabakası-Sıcak hava Serin deniz esintisi

Termal/sıcaklık inversiyonu Atmosferik Kirleticiler Termal/sıcaklık inversiyonu Normalde hava yüksek sıcaklıklarda daha soğuktur. Yüzeydeki sıcak hava yükselir; ısı dağılır. Soğuk hava tabakası üzerinde sıcak hava tabakası oluşur-bu da gazları kapalı bir sistemde tutar. Sıcak Soğuk İnversiyon

Atmosferik Kirleticiler Termal/sıcaklık inversiyonu Işıma inversiyonu: geceleri yer yüzeyinde hava soğur. Bu durumda havanın yükseldikçe soğuması eğilimi kırılır. Emisyonlar dolayısıyla ısınan hava tabakası, iki soğuk katman arasına sıkışır. Sabah kirliliği üzerinde etkili. Londra tipi smog oluşumunda etkin. Figure 18.8

Atmosferik Kirleticiler Termal/sıcaklık inversiyonu

Atmosferik Kirleticiler Çökelme inversiyonu: sıcak hava kütlesi bir bölge üzerinde kapak oluşturur. Fotokimyasal smog oluşumunda etkin.

Atmosferik Kirleticiler Fotokimyasal smog

Atmosferik Kirleticiler Endüstriyel smog

Atmosferik Kirleticiler Mexico City Smog

Atmosferik Kirleticiler Mexico City Smog

Atmosferik Kirleticiler Kentsel ısı alanları

Atmosferik Kirleticiler Kentsel ısı alanları Nedenleri Yüzey örtüsünün değişmesi  enerji dengesinin değişmesi Antropojenik faaliyetlerden çıkan ısı. Kentin büyüklüğü ve nüfus yoğunluğu ile ilişkili. Işıma nedeniyle oluşur. İklim değişikliklerine neden olur.