Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya."— Sunum transkripti:

1

2

3 SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya karışma olayıdır. Konuklar, endüstri kuruluşları, termik santraller, gübreler, kimyasal mücadele ilaçları, tarımsal sanayi atık suları, nükleer santrallerden çıkan sıcak sular ve toprak erozyonu gibi süreçler ve maddeler su kirliliğini meydana getiren başlıca kaynaklardır. Bunların hepsi doğrudan doğruya veya dolaylı olarak canlı ve cansız varlıklara zarar vermektedir.

4 SU K İ RL İ L İĞİ N İ N SA Ğ LI Ğ A ZARARLARI Su kirliliği insan sağlığına olumsuz etkiler yapabilir. Su insan bedeni için temel bir ihtiyaçtır. Ancak çeşitli sebeplerle su kaynaklarının kirlenmesi sağlığımızı olumsuz etkiler. Su kirliliğinin en önemli etkisi bölgede salgın hastalıklara neden olmasıdır. Gerek içme suyu, gerekse temizlikte kullanılan su kaynakları kirlendiğinde böyle olumsuz bir sonuç ortaya çıkabilir. Kirlenmiş suyu tüketenlerde baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı gibi etkiler görülebilir. Ayrıca sinir sistemini etkileyerek duyularda olumsuz etkiler yapabilir. Özellikle konuşma ve duyma yetenekleri bundan zarar görebilir. Uzun süre su kirliliğine maruz kalan kişilerde düşünme ve anlama zorluğu yaşanabilir. Bunun yanında sindirim sistemi sorunlarına, uykusuzluğa, kalp krizine neden olabilir

5 SU K İ RL İĞİ N İ N DO Ğ AYA ETK İ LER İ Canlıların yaşamını devam ettirmeleri için gerekli olan suyun kirlenmesi ne yazık ki doğanın da kirlenmesine sebep olur. Atık ve kirli sular, doğadaki oksijenin azalmasına neden olur. Buda birçok canlı türünün yaşamını yitirmelerine neden olur. Ayrıca atık sularda bulunan zehirli maddeler de suda yaşayan canlıların ölümüne neden olabilir. Doğada su kirliliği sıcak havayla karışırsa suyun içindeki zehirli ve atık maddeler ayrışır. Böylece oksijen doğada azalır. Bitkilerinde çürümesine neden olur.

6 SU K İ RL İ L İĞİ N İ N SINIFLANDIRILMASI i. Noktasal su kirlili ğ i: Burada kirlilik su boruları ya da hendek gibi belli bir yerden kaynaklanmaktadır. Örnek verilmesi gerekirse, arıtım tesisinden gelen fabrika atıkları ve evsel atıklar, rögar taşkınlıkları sayılabilir. ii. Noktasal olmayan su kirlili ğ i: Burada tek bir yerden kaynaklanmayan kirlilikler oluşmaktadır. Bunun nedeni suyu kirleten maddelerin birikerek yığılması sonucunda oluşur. Buna tarım alanlarındaki gübrelenmiş yerlerden sızan ve zamanla birikmiş olan azotlu bileşikler örnek verilebilir. Sel neticesinde çevreden toplanan atıkların geniş alanlarda birleşmesi de, bu şekilde suyun kirlenmesine örnektir. iii. Yeraltı sularının kirlili ğ i: Yüzey sularından farklı olarak değerlendirilen yeraltı suları kirliliğinde, kirliliğin incelenmesi zordur. Yüzeyde olan kirlilik sebepleri bazı hallerde yeryüzünde bulunan suları kirletmek yerine, yeraltı sularına inerek, buranın kirlenmesine yol açar. Bu aşamada toprak katmanlarının özelliklerini incelemek ve kirliliğe engel olmak gerekir.

7 ATIKLARIN YOK OLMA SÜRELER İ  Plastik torba=1000 yıl  Sigara çöpü=1 veya 5 yıl  Mendil=2 veya 4 hafta  Karton kutu=2 ay  Alüminyum kutu=200 veya 300 yıl  Plastik şişe=450 yıl  Misina=600 yıl  Gazete =6 hafta  Karton bardak=50 yıl

8 HAZIRLAYAN  ADI= HİRANUR  SOYADI= DİLEK  OKUL ADI= TUĞRULBEY ORTAOKULU  SINIF= 6/C


"SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları