Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI"— Sunum transkripti:

1 EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI

2 EKOSİSTEM *Canlıların cansız varlıklarla ve birbirleriyle arasında olan ilişkiler bütünü. *Ekosistemi yaratan doğadaki hidrosfer, atmosfer ve litosfer arasındaki etkileşimdir. *Ekosistem durağan değil, dinamiktir.

3 EKOSİSTEM En büyük ekosistem ekosferdir.
Ekosfer kara, deniz ve tatlı su ekosistemi olarak üç büyük ekosisteme ayrılır. Bunların içinde de küçük ekosistemler bulunur.

4 EKOSİSTEMİ OLUŞTURAN UNSURLAR
EKOSİSTEMLER CANLI ÖĞELER Bitkiler Hayvanlar, Mikroorganiz-malar CANSIZ ÖGELER KİMYASAL ELEMENTLER Organik Maddeler: Canlılar tarafından üretilen yağ,protein, karbonhidrat ve vitamin içeren maddeler. İnorganik Maddeler: Su, oksijen, karbondioksit,demir minerali, kireç minerali vb. FİZİKSEL ETMENLER: Işık, sıcaklık, rüzgar, yağış

5 BESİN ZİNCİRİNİN TEMELİ BİTKİLER VE FOTOSENTEZ
Öncelikle bitkiler, algler (yosun) ve bazı bakteriler (fitobakteri) inorganik maddeleri, organik maddelere dönüştürür. Karbondioksit+su---Güneş Işığı---= Glikoz+oksijen+su buharı

6 BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
Bitkilerde depolanan enerji , besin zinciri ile diğer canlılara geçer. Canlılar birbirlerini yiyerek beslenirler.Bu şekilde enerji akışı gerçekleşir.

7 ENERJİ AKIŞI Güneş: Enerji kaynağı Üreticiler: Bitkiler
Tüketici: Otçullar(bitki yiyenler) 2. Tüketici: Etçiller( otçulları yiyenler) 3.Tüketiciler: Etçilleri yiyen etçiller NOT: Enerjinin önemli bir kısmı bakteriler tarafından kullanılır. Örneğin bitkilerdeki enerjinin yalnızca %10 unu otçullar alır.Geri kalanı ayrıştırıcılar alır.

8 MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde yaşamın sürdürülebilmesi için madde döngüsü şarttır. Madde döngüsü ile inorganik maddeler, cansız ortamdan canlılar tarafından alındıktan sonra, tekrar cansız ortama geri dönmesi esasına dayanır.

9 Karbon Döngüsü Doğada karbonun dört büyük kaynağı:
1- Kara(litosfer): Kömür,petrol, kireçtaşı,volkanlar. 2- Hava: co2 3-Su: co2 ve bikarbonat 4- Canlılar(Biyosfer): Organik moleküller Not: Karbondioksit sıcaklıkların aşırı yükselip düşmesini engeller ama fazlası küresel ısınmaya yol açar.

10 Doğada Karbondioksit Tüketimi
1- Fotosentezde 2- Kabuklu deniz canlılarının kabuk oluşumunda (CaCo3) 3- Karbonatlı kayaçların oluşumunda; kabuklu deniz canlıların ve bitkilerin çökelmesiyle. Örnek: Mercan kalkeri 4- Petrol ve kömür oluşumunda: Ölen canlıların bünyesindeki karbonun zamanla basınç etkisinde kalmasıyla.

11 Doğada Karbondioksitin Açığa Çıkması
1- Solunum 2- Canlıların çürümesi ve orman yangınları,petrol kömür ve türevlerinin yakılması(sanayi vb) 3- Karbonatlı kayaçların fiziksel ve kimyasal yollarla ayrışması sonucu havaya yayılması 4-Deniz suyu hareketi: co2, sudan havaya, havadaki ise suya geçer.(çift yönlü)

12 Oksijen Döngüsü

13 Azot(Nitrojen) Döngüsü

14 Azot Döngüsü

15 Azot(Nitrojen) Döngüsü

16 AZOT DÖNGÜSÜ 1- Havadaki azot , yıldırım şimşek gibi elektrik deşarjları sonucu azot oksijenle birleşerek nitrite dönüşür.Yağmurla toprağa iner. 2- Topraktaki bakteriler nitriti nitrata dönüştürür.(Nitrifikasyon bakterileri).Bu bakteriler ölmüş canlıların bünyesindeki azotu da nitrata çevirir. 3-Oluşan nitrat tuzlarını bitkiler besin yapmada kullanır. Bitkilerden de besin zinciri yoluyla diğer canlılara geçer. Canlıların ölümüyle tekrardan bakteriler ayrıştırma yaparak azotu nitrit ve nitratlara çevirir.

17 Su Döngüsü


"EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları