Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter"— Sunum transkripti:

1 Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
ETERLER Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter Genel olarak R-O-R genel formülü ile simgelenirler. Mono alkoller ile izomerdirler. Eterlere bir kez alkillenmiş alkol veya iki kez alkillenmiş su olarak bakılabilir.

2 Adlandırılması

3 Genel Elde Edilme Yolları
Alkoller, H2SO4 katalizörlüğünde ısıtılırsa eterler oluşur.

4 Alkil halojenürlerin sodyum alkoksitlerle tepkimesinden de eterler elde edilir. Bu yönteme Williamson (Vilyımsın) sentezi denir ve bu yöntemle hem basit, hem karışık eterler elde edilir.

5 Eterlerin Genel Özellikleri :
H2O molekülü gibi polar yapılı bileşiklerdir.Polar olmaları,polar maddeler için çözücü olarak kullanılabilir. Eter molekülleri arasında hidrojen bağları yoktur.Bu yüzden izomerleri olan aynı karbon sayılı alkollere göre K.N ları düşüktür.

6 Eterlerin C-O bağları kolay kopmadığından kimyasal tepkimelere karşı ilgileri azdır.Na ile tepkime vermezler,ancak derişik HI ve HBr ile tepkime verebilirler. CH3-O-CH3 + HI CH3-I + CH3-OH Metil iyodür Metanol

7 DİETİL ETER Eter denildiğinde genellikle dietil eter anlaşılır. Kolay buharlaşabilen, KN:34,5 oC yoğunluğu 20 oC de 0,714 g/cm3 olan bir maddedir. Kolay parlar. Hava ile belirli orandaki karışımı patlayıcıdır. Solunum yoluyla alınırsa azı ayıltır çoğu bayıltır.  İlk kez 1842 de tıpta bayıltıcı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “lokman ruhu” olarak anılır. Laboratuarda çözücü olarak ve Grignard bileşiği hazırlamada kullanılır. Etil alkolde her oranda çözünür. Yağlar, reçineler ve başka organik maddeler için iyi bir çözücüdür.

8 Etil alkolden H2SO4 katalizörlüğünde su çekilmesiyle elde edilir.
Eter koyu renkli ve ağzı sıkı kaplı şişelerde karanlıkta saklanmalıdır. Çünkü hava ve ışık etkisiyle tahriş edici ve patlayıcı eter epoksitleri oluşturabilir


"Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları