5. ULUSAL MESLEKYÜKSEKOKULLARI MÜDÜRLERİ TOPLANTISI 2.KOMİSYON: BOLOGNA SÜRECİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARI MODERATÖRLEREŞ MODERATÖR Prof.Dr.Vecihi KIRDEMİRProf.Dr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bozok Üniversitesi Bologna Süreci Uyum Çalışmaları
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
BOLOGNA SÜRECİ - EĞİTİM ÖĞRETİM GÜNCELLEME
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi. e-Öğrenim programının toplumsal sorumluluk projesi olarak geliştirilmesi Eğitim konusunda farklı eğitim yöntemlerinin/teknolojilerinin.
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN.
1/8 Bologna Sürecinde Yönetişim Kırklareli Üniversitesi 3 Ekim 2012 Yrd.Doç.Dr. Mustafa Turan
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
Bologna Süreci Nedir? Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
V. ULUSAL MESLEK YÜKSEKOKULLARI MÜDÜRLER TOPLANTISI
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Müfredat Eşleştirme Yardım Sunusu Isparta Ders Bilgileri menüsünden Müfredat Eşleştir sekmesini tıklayınız. Bölüm bilgisini seçiniz.Sınıf ve dönem.
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Eğitim ve Eğitim Psikolojisi
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
ISCED ve MYO Bölüm-Program İsimleri
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
BEK ÜYELERİNİ BOLOGNA SÜRECİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Denetim ve Rehberlik Sistemi ile İKS İlişkisi “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”
Süleyman Demirel Üniversitesi 5. MYO Müdürleri Toplantısı Prof.Dr. Metin Lütfi BAYDAR Rektör.
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı 1. Komisyon Raporu Meslek Yüksekokullarında İşyeri Eğitimi -İşyeri eğitiminin planlanması ve kredilendirilmesi.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ VE SERTİFİKASYON (6. Komisyon)
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
BOLOGNA SÜRECİ İŞ PLANI
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
2014 – 2015 ÖĞRETİM YILI TANITIM VE YÖNELTME KOMİSYONU TOPLANTISI
Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
YÜKSEKÖ Ğ RET İ M KURULU BA Ş KANLI Ğ I Prof. Dr. Ömer Demir Akdeniz Üniversitesi.
GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Amaç ve Hedefler Amaç: Gelişen teknolojiye ve piyasaya uyumlu, temel bilgilerle donatılmış, karşılaştığı.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Giyim Üretim Teknolojisi Programı
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
T.C. Yükseköğretim Kurulu
TOKAT SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Metalurji Teknikeri nedir?
ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı.
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

5. ULUSAL MESLEKYÜKSEKOKULLARI MÜDÜRLERİ TOPLANTISI 2.KOMİSYON: BOLOGNA SÜRECİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARI MODERATÖRLEREŞ MODERATÖR Prof.Dr.Vecihi KIRDEMİRProf.Dr. Metin TOPRAK Yrd.Doç.Dr. A. Betül AVCI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sekreterya Öğr. Gör. Dr. Filiz GÜÇLÜ Öğr. Gör. Ebru KAVUT Öğr. Gör. Fatih ECEVİT Süleyman Demirel Üniversitesi

Bologna Süreci ve İKMEP uyumsuzluğu Ders kredisi uyumsuzluğu, müfredatın uyumsuzluğu, yeterlilikler çerçevesinin İKMEP’te tam olarak dikkate alınmaması, kavram tanımlarının uyumsuzluğu Hareketliliğin sınırlandırılması MYO programlarının bir kısmının Bologna Sürecine uyumlu müfredat hazırlaması, bir kısmının ise İKMEP’i dikkate alması durumunda ders sayıştırmalarında güçlük yaşanması, yurtdışı ve yurtiçi hareketlilikte farklı sistem uygulamalarının bunu sınırlaması, dikey geçişlerde MYO’dan alınan derslerin lisans düzeyindeki programlarda genelde tanınmaması

Kalite güvence sistemlerinde anlayış farklılığı Bologna Sürecinde öğrenciler, öğretim elemanları ana paydaşlardan sayılırken, İKMEP’te bu yönde net bir açıklık yoktur. Merkezi düzeyde rehberlerin ve yardımcı materyalin oluşturulması Öğrenci tercihlerine duyarlılıkta belirsizlik veya öngörülen yeterliliğin belirsizliği İKMEP kapsamındaki programlarda öngörülen yüzde 25 oranındaki seçimlik derslerin modüler eğitim yaklaşımı bağlamında daha net hale getirilmesi, öğrencinin seçeceği derslerin (modüler veya ders bazında) hangi yeterlilikleri kazandıracağının önceden belirlenmesi; dolayısıyla ders bazında veya modül bazında seçime karar verilmesi.

Ders yüküne bağlı gelir düzeyinin olumsuz etkisi Öğretim elemanları teorik veya uygulamalı derslerin yanı sıra, yeterli miktarda ders yükünü de dikkate alarak gelir düzeylerini ayarlamaktadır. Bu güdünün, program oluşturmada önemli bir handikapa dönüşmesi Bologna Süreci ve İKMEP projelerinde bilgilendirmenin ötesinde uygulamalar ile eğitim verilmesi Farkındalık veya genel bilgilendirme toplantılarının yerine web ortamında ortak forumlar yoluyla bu ihtiyacın giderilmesi, çalıştaylar yoluyla örnek uygulamalar yapılması; İKMEP programları öngörülürken, ilgili MYO’nun fiziki, makine teçhizat ve insan kaynağı bakımından yeterliğinin dikkate alınması; öngörülen programın mutlaka pilot uygulama ile sınanarak yaygınlaştırılmasının sağlanması

Yabancı Dil sorunu Bologna Sürecinde öngörülen düzeylerdeki yabancı dil yeterliliği konusunda genel bir çözüm ve yaklaşımın geliştirilmesi (MYO’lar Bologna Sürecinin hareketlilik boyutuna da dahil olmalı mı?) Modüler sistem Modüler sistem uygulamasının Bologna Süreci ve İKMEP bağlamında netleştirilmesi Öğrenci Yeterliliklerindeki farklılığın eğitimi etkinsizleştirmesi Meslek ve normal lise mezunlarının meslek dersleri ile akademik derslerdeki yeterliliklerinin farklı olmasının, programlarda doğurduğu etkinsizlik