Genel Öğretim Yöntemleri [Tartışma (discussion) yöntemi]

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇIKLAYICI TARTIŞMA TÜRLERİ:SEMPOZYUM
Advertisements

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
TARTIŞMA TÜRLERİ DİL VE ANLATIM-10.SINIFLAR HALİL GÜREL ANADOLU LİSESİ
DÜZ ANLATIM - KONFERANS
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI. İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin sınıf ortamında küçük karma guruplar oluşturarak (cinsiyet, başarı durumu,
Similasyon (Benzetim)Tekniği
ÖRNEK OLAY.
Tartışma Yönetme Deniz YENİ Nisan 2007.
GRUPLA TARTIŞMA TEKNİKLERİ ELİF ŞİRİNGÜL EPO TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÇAĞDAŞ ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI Yard. Doç. Dr. GÜZİDE ÖNER.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
Buluş Yoluyla Öğretim Stratejisi
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Simülasyonların Kullanımı
Paydaşların Katılımı Süreçleri Jim Woodhill Yönetici: Wageningen International – Kapasite Geliştirme ve Kurumsal Değişim.
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akdağ Öğretim Yöntemleri
ÖĞRETİM YÖNTEM & TEKNİKLERİ -2-.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
MERHABA.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
TAHİRİNİ DURAN DUDU GÜMÜŞ İLKOKULU VE ORTAOKULU YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
Özel Öğretim Yöntemleri Vızıltı
Soru Cevap.
ÖĞRENME GALERİSİ.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-1
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Panel Ve Tartışma.
Genel Öğretim Yöntemleri [Problem çözme / Gezi-Gözlem]
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
OKUL – VELİ İŞBİRLİĞİ HAZIRLAYAN: GMT.
BURADA HERKES ÖĞRETMEN
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
PANEL.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÖRNEK OLAY Son zamanlarda hemen bütün öğretim kademelerinde, ama özellikle öğretimin seviyesi arttıkça daha çok kullanılan bir metod haline gelmiştir.
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
II Hafta Plan Nedir? Eğitim-öğretimde Plan Yapmanın faydaları
TARTIŞMA *Tartışma Türleri.
Genel Öğretim İlkeleri
İÇİNDEKİLER Kural nedir?
Örnek olayda asıl olan yaşanmış gerçek olaylardan hareket etmektir. Öğretmen planladığı öğretim faaliyetine uygun olarak, öğrencilerin davranışlarını değiştirmek.
ANKET SÜREÇLERİ VE ANKET UYGULAMASI
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
TARTIŞMA TÜRLERİ ~Panel~
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğretim Yöntemleri.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
GRUP TARTIŞMASI YÖNTEMİ
Sunum transkripti:

Genel Öğretim Yöntemleri [Tartışma (discussion) yöntemi] Tartışma, iki veya daha çok kimsenin herhangi bir konuyu karşılıklı konuşarak, birbirini dinleyerek, eleştirerek, gerektiğinde sorular sorarak incelemesine dayanan bir öğretim yöntemidir. Prof.Dr. Mustafa ERGÜN

Sofistler tartışıyordu Sofistler tartışıyordu. Demokrasi tartışma rejimidir (“çoğulcu demokrasi). Tartışma mantığı (çok değerli mantık) gerekli

Televizyondaki tartışmaları değerlendiriniz Televizyondaki tartışmaları değerlendiriniz. Sohbet, muhabbet, diyalog, kavga gibi kavramları tartışınız.

Tartışma metodunu ön şartları ve sınırlılıkları a) Tartışma metodunda ilk ön şartlardan birisi, oturma düzenidir. Herkesin birbirinin ensesini seyrettiği ortamlarda tartışma olmaz. Sağlıklı tartışma yapabilmek için herkesin birbirinin yüzünü görmesi şarttır.

Tartışma metodunun ön şartları ve sınırlılıkları b) Tartışma her sınıfta ve her derste veya konuda uygulanamaz. İlkokulun ilk sınıflarında veya çok kalabalık sınıflarda (25 kişiden fazla) bu metod kullanılmamalıdır. Aynı şekilde matematik, gramer gibi kuralları net olarak ortaya konmuş veya bilimsel olarak kesin geçerli konularda tartışma açmak da abes olur.

Tartışma metodunun ön şartları ve sınırlılıkları c) Tartışmada mutlaka bir yönetici bulunmalıdır. Yönetici olmadan yapılan tartışmalarda kontrol kısa sürede kaybolur; yapılan işin eğitsel değeri kalmaz. Yönetici arada sırada konuyu toparlamalı, konudan uzaklaşmaları ve gereksiz zaman kayıplarını önlemeli, tartışma sonunda ulaşılan sonuçları özetlemeli ve rapor haline getirmelidir.

Tartışma metodunun ön şartları ve sınırlılıkları d) Tartışma, karşılıklı güven içinde olmalıdır. Hem yönetici (öğretmen) ile tartışmaya katılan öğrenciler arasında hem de öğrencilerin kendi aralarında tam bir güven olmalı ve bu güven tartışma boyunca da sürdürülmelidir. Azar, alay, yargılama yok; otoriter değil demokratik tarzda yönetim.

Tartışma metodunun ön şartları ve sınırlılıkları e) Tartışma metodunu etkili olarak kullanmanın bir başka ön şartı, tartışmanın eşit düzeyde kişiler arasında yaptırılmasıdır.

Tartışma metodunun faydaları a) Tartışma, insanların toplumsal hayatını geliştirir. b) Çocukları, demokratik toplumun tartışmalarına hazırlar. c) Çocukları karşıt düşünceleri tahammül ve hoşgörü ile karşılamaya alıştırır. d) Çocuklarda sorumluluk duygusu geliştirir; kendi haklarını nazik bir şekilde savunmayı öğretir.

Tartışma metodunun faydaları e) Tartışma, öğrencilerin dil gelişimlerini sağlayan en iyi metotlardan biridir. f) Bu metot, bir öğretmenin öğrencilerini tanımasının en doğru ve etkili yollarından biridir. g) Tartışma metodu, geleneksel derse bir canlılık getirir. h) Tartışma metodu, öğrenme ilkelerine uygudur.

Tartışma metodu uygulamasında dikkat edilecek hususlar a) Tartışma başlamadan önce yönetici konuyu, tartışmada herkesin uyması gereken kuralları (söz alarak konuşma, konuşma süresine uyma, başkalarının sözlerini kesmeme, konudan uzaklaşmama, nezaket kurallarına uyma v.s.) açıklamalıdır.

Tartışma metodu uygulamasında dikkat edilecek hususlar b) Tartışmanın öğretmen merkezli mi, yoksa öğrenci merkezli mi (serbest) olacağı baştan belirlenmelidir. c) Tartışılacak konu büyükse, daha önceden alt gruplar oluşturarak mini tartışmalar yaptırmalıdır. d) Sınıf tartışmalarında bütün öğrencilerin tartışmaya katılmaları sağlanmalıdır.

Tartışma metodu uygulamasında dikkat edilecek hususlar e) Tartışmanın tıkandığı, konunun dağıtıldığı, nezaket kuralları dışına çıkıldığı durumlarda, öğretmen kontrolu tekrar eline almalıdır. f) Tartışma konuları önceden verilmeli ve öğrencilerin hazırlanmaları sağlanmalıdır. g) Tartışma bir plân izlemelidir. h) Tartışmadan çıkarılabilecek sonuçlar ğretmen tarafından ortaya konmalıdır.

Tartışma metodunu kullanan teknikler Münazara Sempozyum Panel Kollekyum (Zıt panel) Forum Kısa süreli tartışma grupları ("vızıltı grupları") Açık oturum Beyin (veya buluş) fırtınası Büyük grup (large, whole group) tartışması Fikir taraması Seminer