ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Advertisements

Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
T Dağılımı ve t testi.
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3
KARDİYOPULMONER ARREST VE RESUSİTASYON
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nazofarinks bt Cardiac bt
Excel’de istatistik fonksiyonları
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD)
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
TÜRKİYE’DE GÖZ YAŞARTAN GAZLARIN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ ETKİLERİ HAKKINDA YAPILAN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ÜSTÜNE KISA NOTLAR Dr Peri Arbak.
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
PRETERM BEBEKLERDE TABURCULUK ÖNCESİ
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Dr. Fulya Deveci H.Ü.T.F. K.B.B. Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
LADİK İLÇESİ İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KİTAP OKUMA ALIŞKANLIK DÜZEYLERİ VE OKUMA GÜDÜLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖĞR. GÖR. KADİR YALINKILIÇ ONDOKUZ.
ENDOKRİN HİPERTANSİYON
Toplum kökenli pnömoni
Hipertansif Hastaya Yaklaşım Dr
SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
İNTRADİYALİTİK HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
T-testleri örnek soru ve çözümleri
Yrd. Doç. Dr. Elif Ateş KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
POSTEROANTERİOR AKCİĞER GRAFİSİ OKUMA BECERİSİ
Mehmet Tahta Dokuz Eylül Üniversitesi
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Prof. Dr. Yekta GÜRLERTOP Trakya Üniversitesi Kardiyoloji AD.
FSHMD’Lİ OLGULARDA SOL VENTRİKÜLER DOKU DOPPLER BULGULARI Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1Çukurova.
Hatice Şimşek Keskin***
Böbrek Sintigrafisi Dr. Nalan Alan Selcuk.
KALP ve PERİFERİK VASKÜLER SİSTEM
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Astım Kontrolü
Preoperatif değerlendirme
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Acar OÇ a, Üner A a, Garca MF b, Ece İ a, Epçaçan S a a Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı b Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı

Giriş Şiddetli üst solunum yolu tıkanıklığı pulmoner hipertansiyon ve sağ ventrikül fonksiyon bozukluğuna yol açmaktadır. Bu çalışmada adenotonsiller hipertrofisi olan çocuklarda adenotonsillektomi öncesi ve sonrasındaki kardiyak fonksiyonlardaki değişimin miyokardiyal performans indeksi (MPİ) ve triküspid anüler düzlem sistolik hareket (TAPSE) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler Bu çalışma Van YYÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji ve Kulak Burun Boğaz kliniklerinde Şubat-Kasım 2011 tarihleri arasında adenoid ve tonsiller hipertrofi nedeniyle üst hava yollarında darlığa sahip 2-13 yaş aralığında 53 çocuk hastada yapıldı. Bunların dışında üst hava yollarını daraltan hastalığı olan ve/veya sistemik hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmadı.

Hastalarda tonsil hipertrofisini değerlendirmede Broadsky sınıflaması kullanıldı. Adenoid hipertrofisi lateral nazofarenks grafisi ve anterior rinoskobi ile değerlendirildi. Broadsky sınıflaması Grade 1 Grade 2 Grade 3 Grade 4 Tonsiller; tonsiller fossanın içinde anterior pillaların arkasında zar zor görülür Tonsiller; anterior pillaların arkasında görülür Tonsiller; orta hattın 3/4 üne yayılmış Tonsiller; tümüyle havayolunu tıkamış

Ekokardiyografik değerlendirme Ekokardiyografik inceleme, ameliyattan önce ve ameliyattan üç ay sonra yapıldı. Tüm hastaların kardiyak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde iki boyutlu, M-mod ve Doppler ekokardiyografi kullanıldı. Ekokardiyografi sessiz bir ortamda, sol yan yatar pozisyonda ve hasta sakin, rahat solunum yapar durumda yapıldı. Ölçümler, parasternal pencereden uzun aks, kısa aks, apikal pencereden 4 ve 5 boşluk görüntülerinden elde edildi. Üç ardışık kardiyak döngüdeki değerlerin ortalaması alındı.

İstatistiksel analiz Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS paket programı kullanıldı. Değişkenler ortalama (+) standart sapma (sd) olarak verildi. Tanımlayıcı istatistik ve eşleşmiş örneklerde Student t testi yapıldı. Tüm istatistikler için p<0.05 olması anlamlı olarak kabul edildi.

Sonuçlar Çalışma grubunun demografik özellikleri ort ± sd, ortalama±standart sapma Yaş (yıl) ort ± sd Ağırlık (kg) ort ± sd Boy (cm) ort ± sd Cinsiyet (E/K)34/19 (%65/35)

Sol ventrikül ekokardiyografi bulguları Ameliyat öncesiAmeliyat sonrasıp değeri EF (%) 74.5± ± FS(%) 35.7± ± Mitral E (cm/sn) 88.5± ± Mitral A (cm/sn) 71.6± ± Mitral E/A 1.28± ± Mitral DZ (msn) 195± ± Mitral İVGZ (msn) 80.7± ± Mitral MPİ 0.37± ± EF, Ejeksiyon fraksiyonu; FS, Kısalma Fraksiyonu; DZ, Deselerasyon zamanı; İVGZ, İzovolümetrik gevşeme zamanı; MPİ, Miyokardiyal performans indeksi; E, erken diyastolik akım hızı; A, geç diyastolik akım hızı

Sağ ventrikül ekokardiyografi bulguları Ameliyat öncesiAmeliyat sonrasıp değeri PAB 30.2± ± TAPSE 15.9± ± Triküspid E (cm/sn) 62.9± ± Triküspid A (cm/sn) 58.1± ± Triküspid E/A 1.08± ± Triküspid DZ (msn) 212± ± Triküspid İVGZ(msn) 96.8± ± Triküspid MPİ0.39± ± PAB, Pulmoner arter basıncı; TAPSE, Triküspit anüler düzlem sistolik hareket

İKİNCİ EKOİLK EKO SAĞ VENTRİKÜL MPİ 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 Sağ ventrikül MPİ’de ameliyat öncesi ve sonrasındaki değişim MPİ, Miyokardiyal performans indeksi

Triküspit kapak TAPSE’de ameliyat öncesi ve sonrasındaki değişim TAPSE, Triküspit anüler düzlem sistolik hareket

Çalışmada hastaların 4’ünde (%7.5) pulmoner hipertansiyon saptandı. Bu 4 hastada ameliyat öncesinde normalin üstünde olan pulmoner arter basınç değerleri ameliyattan sonra normal düzeye geriledi.

Özet Adenotonsiller hipertrofisi olan hastalarda Sağ ventrikülde diyastolik fonksiyon bozukluğu (E akım hızı, E/A oranı, DZ, İVRZ sonuçları ile) Sağ ventrikülde sistolik fonksiyon bozukluğu (TAPSE değerleri ile) Sağ ventrikül global fonksiyonlarında bozulma tespit edildi. (MPİ değerleri ile)

Sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarının ve pulmoner arter basıncının ameliyattan 3 ay sonra normal düzeye geldiği saptandı.

Sonuç Yapılan çalışmada, adenotonsiller hipertrofisi olan çocuklarda kalp yetersizliği klinik bulguları ortaya çıkmadan sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarındaki bozulmanın erkenden MPİ, TAPSE gibi noninvaziv, tekrarlanabilir ekokardiyografik ölçümlerle değerlendirilebileceği ve adenotonsillektomiden sonra sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyon bozukluğunun hızlıca normale döndüğü saptandı.

Bu çalışma ile çocuklarda adenotonsiller hipertrofinin erkenden ameliyatıyla hastalığa bağlı olarak ileri dönemlerde gelişebilecek klinik kardiyak bozuklukların önüne geçilebileceği sonucuna varıldı.