Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA"— Sunum transkripti:

1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Doç. Dr. ÖMAY ÇOKLUK BÖKEOĞLU

2 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik Teknikler: t Testleri
t testi, iki ortalama arasındaki farkın istatistiksel manidarlığını test etmek için kullanılan parametrik bir tekniktir. Üç Farklı türü bulunur: 1. Tek Örneklem t Testi: Bir evren ortalaması ile bir örneklem ortalaması karşılaştırılır. Böylelikle örneklemin ait olduğu evreni temsil edip etmediği değerlendirilir. Dr. Seher Yalçın

3 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik: t Testleri
2. Bağımsız / İlişkisiz Gruplar için t Testi: İki bağımsız (ilişkisiz) örneklem ortalaması arasında manidar bir fark olup olmadığını inceler. Varsayımlar: Bağımlı değişkene ilişkin ölçümler aralık ya da oran ölçeğindedir. Bağımlı değişkene ilişkin ölçümlerin dağılımı her iki grupta da normaldir. Gruplar birbirinden bağımsızdır.

4 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik Teknikler: t Testleri
3. Bağımlı/İlişkili Ölçümler için t Testi: İlişkili iki örneklem (ölçüm) ortalaması arasındaki farkın manidarlığını test etmek için kullanılır. Varsayımlar Bağımlı değişkene ilişkin ölçümler aralık ya da oran ölçeğindedir. İlişkili iki ölçüm setinde ait fark puanlarının dağılımı normaldir.

5 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik Olmayan Teknikler
İlişkisiz Örneklemler için t Testinin Parametrik Olmayan Karşılığı: Mann-Whitney U Testi İlişkili Ölçümler için t Testinin Parametrik Olmayan Karşılığı: Wilcoxon Testi

6 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik Olmayan Teknikler: Mann-Whitney U Testi
İki ilişkisiz örneklemden elde edilen puanların birbirinden anlamlı şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder. Bağımsız gruplar t testinin non-parametrik karşılığıdır. T testinin temel varsayımı olan normal dağılım şartının karşılanmadığı durumlarda kullanılır. Sıralamalı veri ile çalışır.

7 İki Ortalamanın Karşılaştırılmasına Yönelik Parametrik Olmayan Teknikler: Wilcoxon Testi
İlişkili iki ölçüm setine ait puanlar arasındaki farkın manidarlığını test etmek amacıyla kullanılır. Deneklerin fark puanlarının normal dağılım göstermediği durumlarda ilişkili t testi yerine kullanılır. Sıralamalı veri ile çalışır.

8 Uygulama Dersi Tek Örneklem t Testi İlişkisiz Örneklemler için t Testi
Mann-Whitney U Testi İlişkili Örneklemler için t Testi Wilcoxon Testi Örneklerinin paket program üzerinde uygulamalarının yapılması, yorumlanması, tablolaştırılması

9 Örnek Araştırma Soruları
Öğrencilerin fen başarı ortalamaları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir? Uygulanan eğitim öncesi ve sonrası bireylerin tutum puanları ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?

10 Örnek Araştırma Soruları
Öğrencilerin genel akademik başarı ortalamaları mezun oldukları lise türüne (devlet, özel) göre manidar fark göstermekte midir? Öğrencilerin okuma, matematik ve fen başarı ortalamaları arasında manidar bir fark var mıdır?

11 Kaynak Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.


"DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları