KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
YEN İ TEŞV İ K S İ STEM İ 2012 Edanur AKSOY ’e kadar ’ten sonra ’e kadar 2 yıl ’ten sonra TL cinsi – kredi.
İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
SAMSUN SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
6111 Sayılı Kanunla Yapılan Sigorta Primi Düzenlemeleri
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
İŞGÜCÜ PİYASASI.
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
İŞKUR’UN GÖREVLERİ  ULUSAL İSTİHDAM POLİTİKALARININ HAZIRLANMASINA KATKI SAĞLAMAK,  İŞGÜCÜ PİYASASI VERİLERİNİ DERLEMEK, ANALİZ ETMEK VE YORUMLAMAK,
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU SAKARYA İL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ.
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI TANITIM SUNUSU
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
İşverenlere Sunulan Hizmetler
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
1 MERSİN ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
BURSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP)
21 Ocak e-İŞKUR Vatandaşımıza en yakın yerde hizmet sunumunu ilke edinmiş olan Kurumumuz internetin olduğu her yerde. İş Arayanlar İşverenler
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU ÇİĞLİ HİZMET MERKEZİ HOŞGELDİNİZ.
GAZİANTEP SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
MESLEKİ EĞİTİM, İSTİHDAM, İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI
Türkiye’nin Geleceğine Sen de En Az 1 İstihdam Sağla
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU HATAY İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVEREN BİLGİLENDİRME SUNUMU HOŞGELDİNİZ.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
KURUM HİZMETLERİ VE İSTİHDAMA YÖNELİK UYGULAMALARI
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar Coşkun GÜVEN Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü MART 2018.
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
MANİSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
İŞKUR TEŞVİKLERİ gemlık / gtso - gtb.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
Sunum transkripti:

KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici http://yunus.Hacettepe.edu.tr/~nadi

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları İstihdam politikaları: Aktif İstihdam Politikaları Kamu işe yerleştirme ve aracılık hizmetleri İstihdam sübvansiyonları Mesleki eğitim ve gençlere yönelik politikalar Engellilere yönelik politikalar 2. Pasif İstihdam Politikaları - İşsizlik sigortası - Erken emeklilik - Kıdem tazminatı

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları İşe Yerleştirme ve Aracılık Hizmetleri Ekim 2014 itibariyle Açık İşler: 135.320 (Kaynak: İş-Kur) Ekim 2014 itibariyle Kayıtlı İşsizler: 2.644.235 2013 itibariyle Kayıtlı İşsizler: 2.610.969 İşe Yerleştirme: 671.578 (2013) Başvuru: 2.359.304 (2013)

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları İstihdam Sübvansiyonları Özürlü istihdamı Eski hükümlü istihdamı İşverenlerin sigorta prim paylarının devletçe ödenmesi Gelir vergisinin istihdama bağlı olarak azaltılması İşsizlere kendi işlerini kurmaları için mikro kredi verilmesi

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Mesleki Eğitim ve Gençlere Yönelik Politikalar Kamu eğitim kurumları Özel eğitim kurumları İş-Kur Belediyeler Vakıflar STK’lar Sürekli eğitim merkezleri Çıraklık eğitim programları 2013 yılında İşkur 31.385 program düzenlemiş ve bu programlardan 220.075 kişiye meslek eğitimi vermiştir.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Toplum Yararına Politikalar İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve yerlerde kısa süreli istihdamı amaçlayan programlardır. Bakım onarım, temizlik, çevre düzenlemesi vb. 2013 yılında İşkur 4.722 toplum yararına program yürütmüş ve bu programlarda 197.182 kişiye iman sağlanmıştır.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Engellilere Yönelik Politikalar İş-Kur tarafından işe yerleştirilen engelliler: 31.962 (2012) Temel sorun: Nitelikli engelli işgücü Kültür + Eğitim Haklarından Yararlanamama + Devlet Politikalarındaki Eksiklikler = Niteliksiz ve İstihdam Edilemez Engelli İşgücü

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Pasif İşgücü Politikaları İşsizliğin ekonomik ve sosyal maliyetleri Borçlanma Psikolojik çöküntü Toplumsa Davranış Bozuklukları Sosyal Güvenlik Sistemi İşsizliğin neden olduğu ekonomik ve sosyal sorunları azaltmak

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Pasif İşgücü Politikaları İşsizlik Sigortası - İşsiz kalınan belirli bir dönemde kısmi gelir vermek - Sağlık ve analık sigorta primlerini karşılamak 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu - Bir iş yerinde çalışırken kendi kusuru dışında işini kaybeden Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı işgücünü kapsamaktadır.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları İşsizlik Sigortası Kapsamında İşsizlik ödeneği Genel sağlık sigorta primleri Yeni iş bulma hizmeti Mesleki eğitim hizmetleri İşsizlik sigortası fonunun % 30’undan % 50’sine kadar varan oranlarda koruyucu tedbirlere harcanabilir.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları İşsizlik Sigortası Ödeneği 600 gün prim için 120 gün 900 gün prim için 240 gün 1080 gün prim için 300 gün Başvuru süresi hizmet akdinin sona ermesinden sonraki 30 gün içerisinde. Ödenen miktar son dört aylık prime esas kazançları üçerinden günlük ortalama brüt kazancının % 40’ıdır.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları 2013 yılında 732.409 kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak için başvurmuş, bunlardan 142.474’ünün ödeneği kesilmiş, 91.742 sinin ödeneği bitmiş, 188.118 kişinin ödeneği devam etmektedir.

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Pasif İşgücü Politikaları Erken Emeklilik Yaşlı işgücünü istihdam dışına çıkarmak Genç işgücünü istihdama dahil etmek İki temel sorun: Deneyimli erken emekliler işgücü piyasasına geri dönüyor Sosyal Güvenlik Sisteminin üzerindeki mali yük artıyor

Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları Pasif İşgücü Politikaları Kıdem Tazminatı - Kendi isteği dışında işini kaybeden kişi işyerinde bir tam yılını doldurmuş olmak koşuluyla her yıl için bir aylık brüt ücret miktarı kadar kıdem tazminatına hak kazanır.