TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
Buharla Çalışan Su Pompaları
Türklerde Tarih Yazıcılığı
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
Kadının Toplumdaki Yeri
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
ATATÜRK'ÜN ÖNDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞENLER.
TANZİMAT DÖNEMİ.
TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI
Tanzimat ve Islahat Fermanları
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Türkler ve Müslümanlık
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
Tarih Bilimi.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
Türklerde Eğitimin Kısa Tarihi. İ slamiyeti kabul etmeden önce Türk toplulukları göçebe ve yarı göçebe biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
Geçmişten Geleceğe 1. Geçmişte kullanılan kıyafetler hakkında neler biliyorsunuz ? Söyleyiniz. ZİYA FIRINCIOĞULLARI.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
Islahat Fermanı (1856) Islahat Fermanı,
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
İtfaiye Hizmetleri Alanındaki Yenilikler
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU=TANZİMAT FERMANI KONU=TANZİMAT FERMANI HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
ataturkun hayatı slayt
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
MODERN B İ REY VE TOPLUMUN ZAMAN ANLAYI Ş I a)Günlük Yaşam  Günlük yaşamda,alışkanlıklarda,bakış açısında,ilgi alanlarında değişiklikler öne çıktı. 
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER

II. Mahmut’un Osmanlı toplumunu oluşturan bütün unsurları tebaa olarak kabul etmesi Osmanlıda devlet toplum ilişkisi açısından yeni bir dönemin başlangıcıydı. Halk, bu ferman ile devlet önünde vazifeler olarak eşit kabul ediliyordu.

1856 Islahat fermanıyla bu prensipler geliştirilerek açıklığa kavuşturulmuştur.

ISLAHAT FERMANI’NIN BAZI MADDELERİ Müslim ve gayrimüslim Osmanlı tebaası kanun önünde eşit olacaklar. Devlet hizmetine askerlik görevine ve okullara bütün tebaa eşit olarak kabul edecek. Irk, din, dil farkı gözetmeksizin mezhepler eşit olacak.

Toplumsal değişim Osmanlı Devleti’nde XVII. Yüzyılın sonlarından itibaren nüfus yapısında değişiklikler olmuştur. Savaşlara bağlı olarak Anadolu'ya göçler yoğunlaşmıştır. Bir taraftan topak kayıpları ile Osmanlının genel nüfusu azalırken diğer taraftan da daralan Osmanlı sınırları içindeki nüfus gitgide arttı. Buna bağlı olarak da Osmanlı sınırları içindeki Müslüman nüfusun gayrimüslim nüfusa oranı da arttı.

XIX. Yüzyılda Osmanlı şehirleri, istanbul ve bazı büyük şehirler dışında genellikle 10 bin kişinin altında nüfusa sahipti. Tanzimat'la beraber şehirler de büyük değişim gösterdi. Batı ile ilişkilerin gelişmesi ve yabancı sermayenin ülkeye girmesi kentlerin değişiminde önemli rol oynadı. İstanbul, İzmir, Selanik gibi şehirlerde bankalar, iş hanları, istasyonlar, kışlalar, fabrikalar ve yabancı ülke temsilcilikleri oluşturuldu.

XIX. Yüzyılda bayram günleri dışında eğlence yerleri olan mesireler önceki dönemde olduğu gibi önemini korudu. Göksu, Kağıthane, Beykoz, Çamlıca ve Kavacık gibi mesire yerlerinde beyler ve hanımlar ayrı ayrı kayıklar ya da arabalarla gezmeye çıkarlardı. Büyük pazarlarda sportif yarışmalar, çeşitli oyunlar ve farklı kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği panayırla düzenlenirdi.

TANZİMATTAN SONRA KADINLAR batıda başlayan kadın erkek eşitliği tartışmaları Osmanlı toplumunu kademeli olarak etkilemiştir. A. Cevdet Paşa’nın kızı Fatma Aliye Hanım yaptığı çalışmalarla Osmanlıd ilk kdın hakları savunucuu olmuştur. Kadının sosyal hayatta etkili rol olması gerektiğini savunan çalışmalarda bulunan yazar, sonraki dönemlerde kadınlarla ilgili bir ço eserin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Yine bu dönemde kadınlar bazı iş kollarında çalışma hayatında yer almaya başlamışlardır.

TANZİMATTAN SONRA ORDU Osmanlıda toplumsal değişim ordu ile başlamıştı. Askeri kıyafetlerde görülen batı tarzı giyim toplumun diğer kesimlerinde de kullanıldı. Devlet memurları ve İstanbul halkı, baştaki sarığı bırakıp fes, cübbe; şalvar yerine setre ve pantolon giymeye başladı. Kadın giyiminde ferace ve yaşmak tarihe karışırken sık çarşaflar, maşlah ve yeldirme kullanılmaya başlandı. Önceki dönemlerde siyah olan çarşaf artık renkli olarak kullanılmaya başlandı.

MEMUR SINIFI Toplumda yeni kurumların oluşmasına bağlı olarak bir memur sınıfı oluştu. Geleneksel sınıflardan ayrılan bu grup, sosyal hayatta da modern hyat tarzının öncüsü oldu.

ULAŞIM Ulaşım teknolojisinin gelişmesi ve dış pazarlarla ilişkiler kurulması, bazı şehirlerin nüfusunun artmasına sebep oldu. İstanbullun nüfusu XIX. Yüzyılda bir milyonu aşmıştı. Nüfus bakımından gelişen diğer şehirler ise Selanik ve İzmir'di.