Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşabilmesi için birçok yeniliğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu yeniliklerle ülkedeki hayat, çağın gereklerine daha uygun hale getirilmiştir.

2 Harf İnkılâbı Atatürk'ün gerçekleştirmiş olduğu en önemli inkılâplardan birisi, Arap alfabesinin kaldırılması ve yerine Latin alfabesinin kabul edilmesi olmuştur. 3 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk alfabesi kabul edilmiştir.

3 Halifeliğin Kaldırılması
3 Mart 1924 tarihinde, Osmanlı Hanedanı’nın elinde bulunan “Halifelik” sıfatı kaldırılmıştır. Böylece laik düzene geçiş kolaylaşmıştır. Dinin istismar edilmesi engellenmiş, daha bağımsız bir dış politika izleme imkânı doğmuştur.

4 Kıyafet İnkılâbı Bu inkılâbıyla birlikte, kadınlar çarşaf giymekten vazgeçerek çağa uygun kadın elbiseleri giymeye, erkekler ise fes yerine şapka takmaya başladılar.

5 Kadınlara Sağlanan Medeni Haklar
Atatürk inkılapları ile birlikte, yüzyıllar boyunca ihmal edilmiş olan Türk kadınına yeni haklar tanınmıştır. Kabul edilmiş olan Medeni Kanun gereğince, kadınlar da erkeklere tanınan haklara sahip olmuştur.

6 Eğitimin Birliği Kanunu
3 Mart 1924 günü Mecliste kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu, eğitimde birlik ilkesini içeren kanundur. Bu kanunla bütün okullar, kurulan Maarif Vekâletine (MEB) bağlanmıştır. Tekke, medrese ve zaviyeler kapatılmıştır. NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE! M.KEMAL ATATÜRK


"ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları