(İnquisitorial System)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
Advertisements

1 Uzlaşma hakkında İ zmir, Eylül Hukuk davalarının ele alınışı hakkında kısa bilgi Dava dilekçesi Deliller Son yazışmalar /______/___________/_______/_____________/_/______________.
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Denetmen Rolleri.
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
GENEL OLARAK MAHKEMELER
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
HAZIRLAYAN BEYZA NUR GÖGEN
Türkiye Adalet Akademisi HMK Toplantısı
YARGILAMA BİRLİĞİ.
Adli Muhasebe ve Adli Müşavirlik Hazırl.:Selcuk Gulten/İlyas Kocaer
Mahkeme Yönetimi ve Mahkeme Organizasyonu
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Kim, Kimdir? -.
ISLETMELERDE SOSYAL SORUMLULUKLAR ETIK VE HUKUK
2.HUKUKUN BÖLÜMLERİ “Hukukun dokusunda iki çeşit ilişki vardır. Bunlardan biri, yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkilerdir. Öbürü ise, kişilerin.
Hekimin ve Hastanenin Sorumluluğunda Bilirkişi’nin Rolü Dr. Kandemir Berova Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı.
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Ceza Mahkemeleri -.
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU
Hazırlayan ve Sunan: Ceren TUTKUN
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
9. HAFTA TURİSTİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
Adli Muhasebe SELÇUK GÜLTEN S.M.MALİ MÜŞAVİR.
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
İNSAN HAKLARI HUKUKUNUN GENEL İLKELERİ
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
Ahmet ARDIÇ Tetkik Hâkimi ADANA. - TCK TCK ÖZEL AF - YASAMA DOKUNULMAZLIĞI - DAVA NAKLİ 2.
Metin eklemek için tıklayın BİRLEŞİK DEVLETLER CEZA ADALET SİSTEMİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESi John Engstrom Yerleşik Hukuk Müşaviri, Amerikan Büyükelçiliği,
1. Aşağıdakilerden hangisi iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir?   a) Dosyadan anlaşılamayan itirazların.
MAĞDURUN SUÇTAN DOĞAN ZARARININ GİDERİLMESİ VE UZLAŞMA
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
Kamu Personel Yönetimine İlişkin Sorunlar. Kamu kurumlarının sahip olduğu insan kaynağı ve bu insan kaynağının nicelik ve niteliği özelde kurumsal kapasitenin.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Türkiye’de Cinsel İstismar Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
ANAYASA YARGISI. ANAYASA YARGISI Uyuflmazl›k Yarg›s› Farkl› yarg› kollar› aras›nda ortaya ç›kan yarg› yolu uyuflmazl›klar›n› gidermek amac›yla.
PRATİK ÇÖZÜMÜ
İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Hukukun TEMEL kavamları
ÖZEL SORUŞTURMA FAALİYETLERİ
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
MEDENİ HUKUK.
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2016/1620 K. 2016/9490 T
YAPTIRIM TEORİSİ Ceza hukuku yaptırımlarıyla güdülen amaç,
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İŞ MAHKEMELERİ.
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
HUKUK BAŞLANGICI 9.
İSPAT KAVRAMI.
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Sunum transkripti:

(İnquisitorial System) Soruşturma Sistemi (İnquisitorial System) Hazırlayan Galip KAYACAN

Dünya Genelinde Uygulanan Hukuk Sistemleri Kıta Avrupası Hukuk Sistemi (Soruşturma Sistemi) Uygulandığı Ülkeler Almanya, Fransa, Hollanda ve Latin Amerika Ülkeleri … Anglo-Sakson Hukuk Sistemi (Taraf Sistemi) Uygulandığı Ülkeler İngiltere, ABD, Kanada ve KKTC …

Soruşturma Sistemin Temel Özellikleri Kökeni Roma Hukukuna dayanmaktadır. Hukuk kuralları yazılı olarak belirlenmiştir. Amaç gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Kamunun menfaati, bireyin menfaatinin önündedir.

Soruşturma Sistemin Temel Özellikleri Kovuşturma mecburiyeti benimsenmiştir. Kolluk teşkilatı savcının emrinde veya denetiminde olarak görev yapmaktadır. İspat yükümlülüğü iddia makamındadır. Serbest bir delil sistemi vardır.

Soruşturma Sistemin Temel Özellikleri Hakim maddi gerçeğin araştırılmasında aktif olarak görev almaktadır. Davalar kamuya açık olarak yapılmaktadır. Dava, yazılı tahkikat evrakı üzerinden görülmektedir. Hüküm profesyonel hakimler tarafından verilmektedir. Buraya finans için başvurduğu yolların fotoğrafları koyulabilir.

Soruşturma Sisteminin Olumlu Yönleri İddia ve savunma makamları arasındaki güç dengesizliğinin ortaya çıkarabileceği olumsuzluklar en aza indirgenmiştir. Karmaşık ve teknik konular için daha uygun bir sistemdir. Delil sistemi esnek olduğundan gerçeğe daha kolay ulaşılabilmektedir. Yargılama aşamasında daha hızlı karar alınabilmektedir.

Soruşturma Sisteminin Olumsuz Yönleri Temel hak ve özgürlükler ikinci planda kalmaktadır. Yargının iş yükü oldukça fazladır. Hakimlere aşırı ve kontrolsüz yetki verilmiştir. Taraflar kendilerini yeterince ifade etme imkanı bulamamaktadır. Ayrıntılı bir soruşturma gerektirdiğinden hazırlık süreci uzun sürmektedir. Sistemin gereği olan kurumlar arası işbirliği pratikte sağlanamamaktadır.

Sonuç ve Değerlendirme Günümüz dünyasında saf bir hukuk sisteminden söz etmek mümkün değildir. - Suç oranlarındaki artış - Kurumlar arası işbirliği eksikliği - Sistemin yavaş işlemesi - Suçla mücadelenin ağır ekonomik faturası ve bunların sonucu olarak karşımıza çıkan toplumun adalete olan güvenindeki azalma, Devletleri, benimsemiş oldukları hukuk sistemlerinde revizyona gitmek ve diğer hukuk sistemlerinin olumlu yönlerini kendi hukuk sistemlerine uyarlamak zorunda bırakmıştır.

SORULAR Siz göre Soruşturma sisteminin artıları ve eksileri nelerdir? Türk Hukuk Sisteminin, Soruşturma yöntemi ile kesişen ve ayrılan tarafları nelerdir? Örneklerle açıklayalım…

TEŞEKKÜRLER Galip KAYACAN Kom. Yrd