Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR"— Sunum transkripti:

1 İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR

2 BAĞLANTILI DAVALAR Aynı maddi veya hukuki nedenden doğan ya da biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte olan davalar denir. Koşulları Davaların maddi veya hukuki nedenlerinin aynı olması, Davalardan biri hakkında verilecek hüküm, diğerlerini etkileyecek nitelikte olmalı Davaların tümünün idari yargı organlarının görev alanına girmesi Davaların tümünün yargılamanın aynı aşamasında bulunması

3 ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN İDARİ DAVADA YER ALMASI
Dava sonucunda verilecek hükümden etkilenecek olan üçüncü kişiye, kendi yararını koruması için taraflar yanında davaya katılması olanağı tanınmıştır.

4 KOŞULLARI Görülmekte olan bir dava olması gerekir.
Tahkikat sona ermemiş olmalıdır. Davaya katılmak isteyen kişinin davanın tarafı olmaması gerekir. Katılan, taraf ve dava ehliyetine sahip olmalıdır. Katılanın davaya katılmasında hukuksal yararı bulunmalıdır. Katılan Türkiyede mutad meskeni olmayan Türk vatandaşı ise bir teminat göstermesi gerekir.

5 Sonuçları Davayı ancak bulunduğu noktadan itibaren takip edebilir.
Katılan davada taraf değil, katılan tarafın yardımcısı olup, yanında katıldığı tarafla birlikte hareket edebilir. Kararı tek başına yasa yoluna götüremez. Katılan asıl tarafın yararına aykırı işlem yapamaz.

6 Davanın İhbarı Görülmekte olan bir davada rücu olasılığı bulunan durumlarda, taraflardan birinin üçüncü bir kişiyi davayı katılarak kendisine yardım etmesini sağlamak amacıyla davadan haberdar etmesidir. Burada amaç, dava ile ilgili üçüncü kişilerin davadan haberdar edilmeleri ve böylece davaya katılmalarına olanak tanımaktır.

7 Davadan Feragat Davacının, istem sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragatte bulunacak taraf davacıdır. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

8 Kabul Davayı kabul, davacının istem sonucuna davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Kabul ancak, kendisine karşı bir istemde bulunan davalı taraf tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

9 İVEDİ YARGILAMA Yargısal sürecin süratle sonuçlandırılması özel önem taşıyan durumlarda uygulanmak için getirilmiş yen bir usuldur. Özel önem taşıyan ihale, özelleştirme, acele kamulaştırma uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalar gibi.

10 İvedi Yargılama Yöntemi
Dava açma süresi 30 gündür. İdareye başvurarak işlemin kaldırılmasını, geri alınmasını, değiştirilmesini ya da yeni bir işlem yapılmasını isteyemez. 7 gün içinde inceleme yapılır ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılır. Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 15 gün uzatılabilir.

11 Yürütmenin durdurulması istemine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemez.
Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanır. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz dilekçesi 3 gün içinde incelenir.

12 Temyiz dilekçesine cevap verme süresi 15 gündür.
Temyiz istemi en geç iki ay içinde karara bağlanır. Karar en geç bir ay içinde tebliğe çıkarılır.


"İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları