HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
Advertisements

EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
SULTAN AHMET CAMİİ.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
RAMAZAN AYHAN
Kündekâri Bir ahşap sanatı. Parçalar ayrı ayrı hazırlanıp çivi, tutkal vs kullanmadan birleştiriliyor. Genellikle dinî mimaride kullanılan bir teknik.
1.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
Ulu Cami - Bursa. Ulu Cami - Bursa Bursa Ulu Cami Üftade Hazretleri Türbesi ve Camii.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
TİMURLULAR.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
En çok merak edile motif:
OSMANLI DEVLETİ.
Ülkemizin Güzel Yerleri
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
Ulu Cami - Kütahya.
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Süleymaniye Camii.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
Dursun Fakîh Karaman’da doğmuş ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk âlimidir. Şeyh Edebalı’nın öğrencisi olup,
CAMİYİ TANIYALIM.
Osmanlı tarihinde Yıldırım Bayezid'in 14()2'de Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesiyle başlayıp 1413'te Çelebi Mehmed'in tahtı tek.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
KULA VALİ MUZAFFER ECEMİŞ İ.Ö.O
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151 BANNED

Mescid ve camii nedir? Müslümanların ibadet yeri.İbadet yapmak için toplanılan yerlere mabed(mescid veya camii) veya ibadethane denir.Müslümanların mabedine mescid ve camii denir.Yahudilerinkine ise sinogog veya havza adı verilir.Hristiyanlarınkine ise kilise adı verilir.

KARAMAN OĞULLARI VE KADI BURHANEDDİN ZAMANI : ——————————————————————————————————————————————— Anadolu Selçuklu Devletin,Moğolların işgaline uğrayıp sultanların devlet üzerinde hiçbir etkisi kalmayınca Anadolu Türk Birliği bozulmuş her beylik kendi başına hareket ederken,istiklâllerini Ermenekin Beyliğini burada uç beyi olan Karaman Bey’e vermişti.Karamanoğullarının ilk başkenti Ermenek,sonra Larende,arada sırada Konya oldu.

Ertan Bey’in Bağımsızlığını ilan etmesi: ——————————————————————————————————— Ertan bey 1341 de bağımsızlığını ilan etti. Ve bunun sonucu Aksaray,Ertan bey’in hakimiyeti altına girdi.

Ertanoğlu Gıyaseddin Mehmet Bey: Aksaray Ertanoğulları idaresindeyken Kadı Burahaneddin Kayseri kadısı idi. Gıyaseddin Mehmet bey ölünce daha çocuk olan Alaadin ali bey adına hutbe okunarak,para bastırıldı ve Ertan’a toprakları üzerinde kendi devletini kurdu.Timur’un hareketleri Osmanlılarla ittifak yapmasını sağladı.Kadı burhaneddin zamanında Karamanlılar elinde bulunan Eyüp hisarı alındı.Timur’un Gürcistan’a yürümesi üzerine Aksaray’a yürüdü ve Tımarhane önünde konakladı.

AKSARAY KARAMANOĞULLARI ULU CAMİİ : Caminin Yapılışı:Karamanoğlu Ulu Camii;Karamanoğlu II.Mehmet Bey zamanında (1402-1424) yığma bir tepe üzerinde yapımına başlanmış ve II.İbrahim Bey zamanında (1424-1463)’de tamamlanmıştır.Yapılış süresi 40 yıl sürmüştür. Caminin Mimarı:Mehmet Firüz Beydir.

CAMİNİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ: Cami çok kubbeli taş yapı cinsinden olup,caminin portalı Selçuklu döneminin tipik örneklerindendir.Karamanoğulları dönemi ulu camii tipindendir.Kesme taştan yapılan ulu camii iç mekan mihrap duvarına dikey olarak 5 şahında meydana gelmiştir.

Caminin Mimberi: Aksarayda Kılıçarslan’ın yaptırmış olduğu cami yıkıldıktan sonra buradaki mimber alınmış Ulu Camiye yerleştirilmiştir.Mimber abanoz ağacından olup selçuklu ağaç işçiliğinin en güzel eserlerinden birisidir.

Caminin arsa genişliği 2 Caminin arsa genişliği 4660 m dir,oturum alanı ise 1000 m dir.Cemaat kapasite sayısı ise 3500 kişidir. Mihrap:Caminin mihrabı yıkık durumda olup,restorasyon esnasında alçıda iğrelti bir şekilde yapılmıştır. Minaresi: Caminin ilk minaresi hakkında bir bilgi yoktur.Bu günkü minare 1925 yılında yapılmıştır. 2

KONUDAKİ KAHRAMANLARI TANIYALIM : KADI BURHANEDDİN BEY TİMUR BEY

YILDIRIM BAYEZİD KILIÇARSLAN

II.MEHMET BEY

BAHSİ GEÇEN CAMİİDEN KARELER :

İŞTE ULU CAMİİ İLE AYNI KAREDE BULUNDUĞUMUZ BİR FOTOGRAF

HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ “ 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151 TEŞEKKÜRLER. BANNED