Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
Advertisements

MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
STRATEJİK PLANLAMA ve KURUMSAL YÖNETİM
Bankacılık Etik İlkeleri
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
İç Kontrol Sistemi ve İç Kontrol Standartları
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL EYLEM PLANI.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
İÇ DENETİM KAMUDA İÇ DENETİM T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
AUDİT Corporate Governance İÇ DENETİM KURUMSALLAŞMA
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI 27 Ekim 2009 Mehmet BÜLBÜL Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Kurumsal Yönetim Hüseyin Gürer 17 Ekim 2011.
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Rabia BORAZANCI.
DENETİM İHTİYACI, DENETİM TÜRLERİ VE DENETİM BENZERİ KAVRAMLAR
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
FİNANS VE MUHASEBE H04.
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sunum transkripti:

Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı

Sunumun İçeriği Kurumsal Yönetim İç Denetim Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Rolü ve Geleceği

Kurumsal Yönetim İşletmelerde Tüm hak sahiplerinin çıkarlarının gözetildiği Uzun dönemde kar ve başarıyı hedefleyen Kişiden çok kurallara standartlara prosedürlere bağlı olan Denetim sistemleriyle faaliyetlerin şeffaf, tutarlı ve hesap verilebilir nitelikte olmasını sağlayan bir yönetim sistemidir.

Kurumsal Yönetimin İlkeleri Sorumluluk: şirketin tüzel kişiliğinin şirket yönetim kurulunun ve yöneticilerin karar ve eylemlerinin ilgili mevzuata toplumsal ve etik değerlere uygunluğunun sağlanması anlamına gelmektedir. Kamuoyunu aydınlatma ve şeffaflık; kamunun zamanında aydınlatılması açıklanan bilgilerin eksiksiz güvenilir anlaşılabilir ve yorumlanabilir olması, açıklanan bilgilere kolay ve mümkün olan en düşük maliyetle erişimin sağlanması ilkesidir. Hesap verme sorumluluğu: şirket yönetiminin şirket hissedarları ve tüm menfaat sahiplerine karşı gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri faaliyetlere yönelik hesap verme sorumluluklarıdır. Adalet ve eşitlik: azınlık ve yabancı hissedarlar da dahil tüm hissedar ve menfaat sahiplerine eşit haklar verilmesi ve eşit davranılmasıdır.

Kurumsallaşmaya Etki Eden Faktörler Örgüt Kültürü Liderlik Eğitim Örgüt Yapısı İnsana Yönelik Olma

Denetim ve Kontrol Denetim, iş sürecinden bağımsız ve uzman kişiler tarafından yapılan kıyaslama faaliyetleridir. Kontrol ise, bir sistem içerisinde otomatik olarak veya iş sürecine dahil kişiler tarafından yürütülen kıyaslama faaliyetleridir.

Denetim ve Kontrol Arasındaki Farklar Kontrol devamlı bir faaliyettir; denetim bir defa yapılır. Kontrol eş zamanlı olarak yürütülür; denetim geçmişe yöneliktir. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir; denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez; denetimde bağımsızlık şarttır.

Denetim iktisadi faaliyet ve olaylara ilişkin iddiaların, önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlarını ilgi duyanlara bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir.

İç Denetim ve Dış Denetim İşletmenin kendi bünyesinde mevcut personeli tarafından yapılan denetime iç denetim, işletme dışından bağımsız bir uzmanın yaptığı denetime de dış denetim denir. (Vergi incelemeleri, Sermaye Piyasası Kurulu uzmanları tarafından yapılan denetimler)

İç Denetim Sisteminin Amaçları İşletme aktiflerini korumak Güvenilir veri sağlamak İşletme faaliyetlerinin etkinliğini geliştirmek Belirlenen politikaları güçlendirmek

İç Denetimin Unsurları Denetim Çevresi Yönetimin Liderliği Örgüt Yapısı Bütçe ve İç Raporlar Personel

2. Etkin Muhasebe Sistemi Kayıt edilen işlemler geçerli olmalıdır (Geçerlilik). İşlemler, doğru olarak yetkilendirilmiş olmalıdır (Yetkilendirme) Mevcut işlemler tam olarak, kayıt edilmelidir (Bütünlük). İşlemler, doğru olarak değerlendirilmelidir (Değerleme). İşlemler, doru olarak sınıflandırılmalıdır (Sınıflandırma). İşlemler, doğru zamanda kayıt edilmelidir (Zamanlama). İşlemler, doğru olarak özetlenmelidir (Özetleme).

3. Denetim Prosedürleri Görev ayrılığı, Faaliyet ve işlemlerin yetkilendirilmesi, Kayıtlar ve varlıklar üzerinde fiziksel kontrol, Bağımsız performans kontrolüdür

İç Denetçiler işletmedeki mali ve mali olmayan olayları gözden geçirmek suretiyle değerlendirmesini yapmakta ve denetim çalışması sonucunda elde ettikleri bilgileri işletme yönetimine rapor halinde sunan doğrudan üst yönetime bağlı işletme çalışanlarıdır.

Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Rolü İç denetim faaliyetlerin; iç ve dış çevre için şeffaf, adil, hesap verebilir ,sorumluluk taşıyabilen niteliklerde olmasını sağlayarak, İşletmelerin belirlenen ulusal ve uluslar arası standartlara uyum sağlamasını böylece işletmenin kabul görmesini, benimsenmesini sağlar.

İç Denetimin Geleceği Avrupa Birliği müzakere süreci, Sermaye Piyasası Kurumu’nun düzenlemeleri, 5411 sayılı yeni Bankacılık Kanunu, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülme aşamasına gelen Türk Ticaret Kanunu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve yapılan düzenlemelerle kurumsal yönetim ve iç denetimin gerek özel sektör gerekse kamu alanında önem kazandığı ve bu önemim artacağı görülmektedir.

İç Denetimin Geleceği İngiltere’de Denetim enstitüsü forumu tarafından yayınlanan bildiride iç denetimin geleceği daha fazla risk yönetimi, sistem kontrolü ve program geliştirme ile ilgili hale gelecek İç denetim, finansal kontrolün dışında ek bir takım roller üstlenecek fonksiyonun kapsamı ve rolü genişleyecek odak noktası organizasyonel birimlerden iş süreçlerine doğru kayacaktır.

Teşekkürler