DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mimaride kimlik.
Advertisements

11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
ANTROPOLOJİ.
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
MEDİNE’DE İLK İCRAATLAR
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Kültür.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
İSLAMDA YORUM FARKLILIKLARI
İSLAMDA YORUM FARKLILIKLARI
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM
Pragmatizm, natüralizmin sanayileşme sonrası Amerikan ruhunu yansıtan versiyonudur.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
V. REHBER VAİZ YETİŞTİRME PROGRAMI SUNUM VE DEĞERLENDİRME GRUPLARI
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
4. ÜNİTE :İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR ÖĞRENME ALANI: KURAN VE YORUMU
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
ADI-SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
SÜMERLER Ve İLERİ TEKNOLOJİLERİ.
FARKLILILAR.
RESİM-SLOGAN-KARİKATÜR-FOTOGRAF 7. SINIF
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
ADI SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
ADI SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Eğitim ve Toplumsal Değişme
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
DİN ANLAYIŞINDAKİ FARKLILIKLAR NİÇİN ZENGİNLİKTİR
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
7.SINIF 4.ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR NAZİFE İLBEY.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
Müçtehit öncelikle dinin temel kaynakları olan Kur’an ve sünneti bilmelidir… Müçtehit Kur’an ve sünneti anlayabilecek derecede Arapçayı da bilmelidir.
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
KURUMSAL İLETİŞİM.
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
“TEARUF” Kavramı ve İlişkili Görülen Kavramlar Açısından Metin Analizi- Kuruluma esas olan metin: M. Selçuk, Birlikte Yaşamaya Kur’anî Bir Yaklaşım ( Kültürel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Sunum transkripti:

DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ - Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ

Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Her insan farklı duygu, düşünce ve karaktere sahiptir. Bu durum yaptıkları yorumlar üzerinde etkili olmuştur. Din âlimlerinin değişik bölgelerde yetişmeleri, farklı kültürlere sahip olmaları ve çeşitli metotlar kullanmaları gibi hususlar, dinin farklı yorumlanmasına neden olmuştur. İnsanların yapısı ve toplumsal değişim gibi nedenler de bu yorum farklıklarının sebeplerindendir.

- Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri İnsanın Yapısı Her insanın kendine özgü birtakım özellikleri vardır. İnsanların parmak izleri gibi duygu, düşünce yapısı ve olaylara bakış açısı da birbirinden farklıdır. Örneğin aynı kitabı okuyan, aynı olayı gören insanlar farklı yorumlar yaparlar. İnsanların yapılarındaki bu farklılıklar, günlük hayatta etkili olduğu gibi dini anlamada da etkilidir. Nitekim İslam âlimleri de bilgi birikimi ve anlayışlarına göre ayet ve hadisleri yorumlamışlar, bazı konularda farklı sonuçlara ulaşmışlardır.

- Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Toplumsal Değişim Tarihte meydana gelen birçok olay bireyleri de etkiler. Dinin hem bireysel hem de toplumsal bir boyutu vardır. Bundan dolayı da din, diğer sosyal olaylarla etkileşim hâlindedir. Örneğin savaş ve barış ortamları, doğal afetler ve göçler, siyasi olaylar, toplumsal değişimi etkileyen önemli faktörlerdir. Toplumun tamamını etkileyen bu olaylar, insanların dinî düşünceleri ve yaşam biçimleri üzerinde etkili olur.

- Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Ortam ve Kültür Her toplumun inancı, kendi kültür, örf ve âdetlerinden etkilenir. Bu durum farklı coğrafyada yaşayan Müslümanların din algılarının birbirinden farklı olmasına neden olabilir. Örneğin Müslüman toplumlarda örtünme, dinî bir gerekliliktir. Ancak bunun şekli Kur’an-ı Kerim’de açık bir biçimde belirlenmemiştir. Bundan dolayı da her toplum, içinde bulunduğu kültürel ortam ve coğrafi şartlara uygun bir giyim anlayışı benimsemiştir.

- Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Ayet ve hadislerin bir kısmında yorumlamaya açık ifadeler yer alır. Bu da bu şekildeki ayet ve hadisleri okuyanların farklı anlamlar çıkarmasına neden olmuştur. Ayrıca gerek ticaretle, gerekse göçler nedeniyle olsun, İslam dışı toplumlarla iletişim kurulmuş, o toplumların bazı fikirlerinden de etkilenenler olmuştur.

- Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Farklı din anlayışlarının ortaya çıkmasında dinimizin sağlamış olduğu geniş düşünce özgürlüğünün de büyük katkısı vardır. Din anlayışındaki bu farklılıkların bir ihtilaf değil zenginlik olduğunu unutmamak gerekir.

Din Anlayışındaki Farklılıkların Sebepleri - Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri Din Anlayışındaki Farklılıkların Sebepleri İnsanın yapısı. (zekâ, kişilik, duygular) Ortam ve kültür. Örf ve adetler. Coğrafya ve iklim. Tarihte meydana gelmiş olan bazı siyasi olaylar. Bazı ayet ve hadislerdeki yoruma açık ifadeler. Başka toplumların kültüründen etkilenmeler.