CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİLEK KİPLERİ.
Advertisements

CÜMLEDE ANLAM.
HAYATIN İÇİN TALİMATLAR :  Çavdar ye.  İnsanlara istediklerinden fazlasını ver, ve bunu kalben isteyerek yap.  En sevdiğin şiiri ezberle.  Duyduğun.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı.
Bu India’dan gelen TANTRA.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
YAZIM KURALLARI.
DİLEK KİPLERİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
Masallardaki Görüş Açısı. Sanatta Görüş Açısı Sanatta bir kimsenin resim yada manzaraya baktığı görüş açısıdır. “Görüş açısını” belirlemek için bir fotoğrafa.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
CÜMLEDE ANLAM.
Ders çalIşmam GEREKTİĞİNDE:
KONU CÜMLEDE ANLAM.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
TAMLAMALAR.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
türkçe performans ödevi
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
6.Sınıf sosyal bilgiler olgu ve görüş
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
BİREYSEL VE TOPLUMSAL SORUMLULUKLARIMIZ
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
SINAV KAYGISI.
4.SINAV BAŞARILAR Başarı, kazanacağım diyebilenlerindir.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
Madde (soru istatistikleri)
1,2,3,4-A SINIFI VELİ Toplantısına HOŞGELDİNİZ..
BAŞARI VE MOTİVASYON PSİKOLOJİK DANIŞMAN ZEYNEP HATUN ÜNAL.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ FİLİZ OBUZ ERDOĞAN REHBER ÖĞRETMEN.
ÖZNEL VE NESNEL GÖRÜŞ HAZIRLAYAN Zişan Hakverdi
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
Bu India’dan gelen TANTRA.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

1.SORU Senin çözemediğin soruları ben çözebilmiş değilim. Aşağıdakilerin hangisi bu cümleyle aynı anlamdadır? A)Senin çözemediğin soruları ben de çözemedim. B)senin çözemediğin soruları ben de çözemedim. C)Senin çözemediğin soruları ben de çözemedim. D)Senin çözemediğin soruları ben çözdüm.

CEVAP:C Verilen cümlede başkasının çözemediği soruları sözü söyleyenin de çözemediği ifade edilmektedir.C seçeneğindeki cümle bu cümleyle aynı anlama gelmektedir.

2.SORU Gerçek başarı, başarısız olma korkusunu yenebilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi, anlam yönünden bu cümleye en yakındır? A)Başarıya ulaşmak için mutlaka bir adım atılmalıdır. B)İnanç ve ümit olmadıkça hiçbir şey yapamaz. C)Hata yapmayan insan hiçbir şey yapamaz. D)Hayal etmeyi bilen kişi mutlaka başarıya ulaşır.

CEVAP:B Verilen cümlede “başarı elde edebilmek için başarıya inanmanın şart olduğu” ifade edilmiştir. B seçeneğindeki cümle bu cümleye anlamca en yakındır.

3.SORU Hiç kimseden kendini anlatırken bir fotoğraf makinesi gibi sadık ve yansız olması bekleyemeyiz. Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenen düşünceyle çelişir? A)İnsanlar kendilerini tarafsız bir şekilde yargılayamazlar. B)Bazı yazarlar, kendilerine dair yönleri olduğu gibi okuyucuya aktarırlar. C)Kendimizi değerlendirirken genelde eksik yönlerimizi görmezden geliriz. D)Öz eleştirilerde kişiler, genelde olumlu yönleri üzerinde durmak isterler.

CEVAP:B Verilen cümlede “İnsanların kendilerini tarafsız olarak değerlendiremeyeceği” ifade edilmektedir. B seçeneğindeki cümle ise bazı yazarların kendilerini tarafsızca anlattıklarını ifade ettiği için yukarıdaki cümleyle çelişmektedir.

4.SORU İnsan kendi hatalarına başkalarının gözleri ile bakabilmektedir. Yukarıdaki cümle ile asıl anlatılmak istenen nedir? A)Kendi davranışlarımızı tarafsız olarak değerlendirebilmeliyiz. B)Kişi çevresindekilerin davranışlarını örnek almalıdır. C)İnsanlar hatalarından ders alabilmelidir. D)Herkes etrafındaki yanlışlıkları düzeltmeye çalışmalıdır.

CEVAP:A Cümlede “İnsanın hatalarına başkalarının gözleriyle bakması gerektiği” anlatılmıştır. İnsanın hatalarına başkalarının gözleriyle bakması demek tarafsız olması anlamına gelir.Çünkü insan kendi gözüyle tarafsız yargılayamaz.

5.SORU “İnsanı ……….. götüren …………. çalışmaktır.” cümlesinde boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki sözcüklerden hangileri getirilmelidir? A)başarıya-yol B)mükemmele-anlayış C)mutluluğa-durum D)saygıya-amaç

CEVAP:A Bu cümle anlam bakımından en uygun A seçeneğindeki sözcüklerle tamamlanabilir.

6.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “öznel” bir anlatım söz konusudur? Yazarımız, 1942 yılında Şarkışla’da dünyaya geldi. B)Sanat hayatına mahalli gazetelerde çalışarak başladı. C)Şair şiirlerinde, geleneksel şiirimizin motiflerinden yararlandı. D)Anadolu’yu en güzel anlatan sanatçılarımızdan biridir.

CEVAP:D A, B ve C seçeneklerindeki cümleler bir duyguyu veya kişisel bir görüşü bildirmediği için nesnel anlatımlıdır. D seçeneğindeki “en güzel” ifadesinde bir duygu söz konusu olduğu için cümle öznel anlatımlıdır.

7.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “karşılaştırma” yoktur? A)Onu ne kadar çok sevdiğini herkes biliyor. B)Bazı bölgelerimizde ormanlar çok bakımsız. C)Bu kış köyümüze fazla kar yağdı. D)Benden önce ödevini bitirip sokağa çıktı.

CEVAP:A B’de ormanlar C’de kış mevsimleri D seçeneğinde sözü söyleyenle kendisinden bahsedilen karşılaştırılmıştır. A seçeneğinde karşılaştırma yapılmamıştır.

8.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tanım” yapılmıştır? A)Şiir, insanı katı düşüncelerden kurtarır. B)Sembol, özel anlam yüklü şekil veya sözcüktür. C)Pusula, yön bulmamıza yardımcı olur. D)Matematik dersinde üçgen konusunu işledik.

CEVAP:B A’da “şiirin” özelliği, B’de “sembolün” tanımı, C’de “pusulanın” özelliği verilmiştir.

9.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi söz konusudur? A)Dişim ağrıdığı için yemek yiyemedim. B)Hava düzelirse töreni dışarıda yaparız. C)Ödevimi yapmadığım için annem bana kızdı. D)Balık tutmak için bir kayık kiraladık.

CEVAP:D A ve C seçeneklerinde sebep-sonuç ilişkisi, B seçeneğinde şart ilişkisi vardır. D seçeneğinde ise “kayık kiralamanın” amacı “balık tutmak” tır.

10.SORU AHMET:İnsan yaşamının üçte biri uykuda geçiyormuş. ZEYNEP:Evet, uyku yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemidir. NURAN:Eğer “Neden uyuruz?” sorusunun yanıtı “Yorulduğumuz için.” olsaydı, ritmik ve belirli bir düzende değil, yalnızca yorulduğumuzda uyurduk. SELİM:Bu denli zaman ayırdığımız uykunun gizemi ise eski çağlardan günümüze değin çözülememiştir. Uyku ile ilgili olarak konuşan bu çocuklardan hangisi eylemin gerçekleşmesini bir şarta bağlamıştır? A)Ahmet B)Zeynep C)Nuran D)Selim

CEVAP:C Ahmet, Zeynep ve Selim’in konuşmalarında eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlanmamıştır.Ancak Nuran’ın cümlesindeki eylem belirli bir şarta bağlanmıştır.”Eğer ‘Neden uyuyoruz?’ sorusunun yanıtı ‘Yorulduğumuz için.’ olsaydı… ifadesi şart bildirmektedir.