Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE ANLAM."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE ANLAM

2 SORU 1- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi daha genel kapsamlıdır? A- Küçük çocuk menekşeleri koparmış. B- “Çiçekleri koparmayın.” diye bir tabela vardı. C- Bitkilerle beslenen hayvanlar vardır. D- Kirlilik canlıların yaşamına zarar veriyor.

3 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü canlı (insan, hayvan,bitki) sözcüğü diğer seçeneklerdeki sözcükleri de kapsamaktadır.

4 SORU 2- “Hikaye” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A- Sabahattin Ali’nin uzun hikayeleri vardır. B- Edebiyatımızda hikaye önemli bir yere sahiptir. C- Bu hikayelerle beni kandıramazsın. D- Okuduğu hikayeden çok etkilenmişti.

5 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü seçenekteki hikaye sözcüğü “yalan” anlamında kullanılmıştır.

6 SORU 3- I. Daima aklımda olacaksın. II
SORU 3- I. Daima aklımda olacaksın. II. En kısa zamanda görüşmek istiyorum. III. Gözlerinde her zaman o parıltıyı görmek istiyorum. IV. Bazen geçmişe özlem duyarız. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler, benzer anlamda kullanılmıştır? A- I ve III B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

7 Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü “daima” ve “her zaman” sözcükleri birbirine benzer anlam taşımaktadır.

8 SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde terim kullanılmamıştır
SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde terim kullanılmamıştır? A- Dergideki makale çok güzeldi. B- Bugün matematik dersinde üçgenleri işledik. C- Çiçeklerin kokusu her yere yayılmıştı. D- Dekorları taşımak için sahneye çıktık.

9 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü diğer seçeneklerde bilim ve sanat dallarında kullanılan terim anlamlı sözcükler vardır.

10 SORU 5- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut anlamlı bir sözcük değildir? A- Umut insanları yaşama bağlar. B- Milli maçı izlerken çok heyecanlandım. C- Dükkandan dışarıya balık kokuları yayılıyordu. D- Ağabeyinden korktuğunu ona belli etmedi.

11 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü koku ları burun duyumuzla hissedebiliriz.

12 SORU 6- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “soğuk” sözcüğü “sıcak” sözcüğünün karşıtı olarak kullanılmamıştır? A- Çocuğun elleri soğuktan morarmıştı. B- Her zaman böyle soğuk espriler yapardı. C- Bugün de hava çok soğuk olacak. D- Çaylar gelene kadar soğumuştu.

13 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “soğuk” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.

14 SORU 7- I. Eli değmemek. II. Eli cebine varmamak. III. Ele vermek. IV
SORU 7- I. Eli değmemek. II. Eli cebine varmamak. III. Ele vermek. IV. Eli ermemek. Yukarıda numaralanmış deyimlerden hangi ikisi yakın anlamlıdır? A- I ve II B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

15 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü iki seçenekte de el sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır.

16 SORU 8- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “perde” sözcüğü temel anlamda kullanılmıştır? A- Perdede yeni yüzler görmek istiyoruz. B- Eve yeni perde ve örtü aldık. C- Evin etrafına perde çektik. D- Yaşlı kadının gözüne perde inmişti.

17 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “perde” sözcüğü evin penceresine takılan kumaş anlamında kullanılmıştır.

18 SORU 9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler, bir arada kullanılmıştır? A- Eskiden telefonlar pahalıydı ama artık pahalı değil. B- Yaşam, kimi insanlar için kolay olsa da kimileri için zordur. C- Yemeği babam tuzlu, annem tuzsuz yerdi. D- Dün okula gittim ama bugün gitmedim.

19 Doğru cevap“B” seçeneğidir, çünkü “kolay” ve “zor” sözcükleri karşıt anlamlıdır.

20 SORU 10- I. Eli uzun. II. Eli sıkı. III. Eli yatkın. IV. Eli dar
SORU 10- I. Eli uzun. II. Eli sıkı. III. Eli yatkın. IV. Eli dar. Yukarıda numaralanmış deyimlerden hangisi “eli o işe alışık, becerikli” anlamına gelmektedir? A- I B- II C- III D- IV

21 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü eli yatkın olmak becerikli olmak anlamındadır.

22 SORU 11- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur
SORU 11- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A- Onun sol ayağı çok kuvvetlidir. B- Bizim nefesimizi kesen bu yoldu. C- Saçlarını güzelce örmüştü. D- Onda bizi eleştirecek yürek yoktu.

23 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “yürek” sözcüğü başka anlam ifade etmemektedir.

24 SORU 12- Aşağıdakilerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A- Onu sahiplendim ki kimse sahipsiz zannetmesin. B- Geleceğim demesine rağmen hala gelmedi. C- Benim düzenli olduğum kadar o dağınıktı. D- Söz yapısı sağlamdı fakat olay örgüsü sağlam değildi.

25 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü “düzenli” ve “dağınık” sözcükleri birbirine zıt anlamlıdır.

26 SORU 13- Aşağıdaki deyimlerden hangisinin açıklaması yanlış verilmiştir? A- Yalan söylediği ortaya çıkınca utandı, yüzü kızardı. B- Onun yemeklerini hiç beğenmedim, parmaklarımı ısıracaktım. C- Yaptığım hiçbir şeyi beğenmiyor, burun kıvırıyordu. D- Onun yaptıklarından bıkmış, adeta yaka silkiyordu.

27 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “parmaklarımı ısıracaktım” deyimi beğenmek anlamında kullanılmaktadır.

28 SORU 14- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde altı çizili sözcük genel anlamlıdır? A- Hastalıktan çocuğun küçük yüzü al aldı. B- Vücudunda benek benek lekeler oluşmuştu. C- Sorgusuz sualsiz hemen hastaneyi aradık. D- Çocuk ailenin mutluluk kaynağıdır.

29 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “çocuk” sözcüğü bütün çocuklar için kullanılmıştır.

30 SORU 15- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin karşıt anlamlısı yoktur? A- Eminim sizleri güzel günler bekliyor. B- Sınıfımıza gelen zayıf ama yakışıklı bir çocuktu. C- Sevgi üzerine uzun bir deneme yazdı. D- Dün sabah postacının getirdiği zarfın içi boştu.

31 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “yakışıklı” sözcüğünün karşıt anlamlısı yoktur.


"SÖZCÜKTE ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları