Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 SORU 1- I. Bir daha görüşmeyebiliriz. II. Bu işi belki Hülya yapabilir
SORU 1- I. Bir daha görüşmeyebiliriz. II. Bu işi belki Hülya yapabilir. III. Tavuk soteyi beğenmemiş olabilir. IV. İyice dinlendim, artık dışarı çıkabilirim. Numaralanmış cümlelerin hangisinde kesinlik söz konusudur? A- I B- II C- III D- IV

3 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede kesin bir ifade kullanılmıştır.

4 SORU 2- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır
SORU 2- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır? A- Bu vakitte daha kimseler ortada yok. B- Siz daha ne aranıyorsunuz. C- Burada daha ne kadar bekleyeceğim. D- Yaz, bu yıl daha eğlenceli geçiyor.

5 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede önceki yıllar ile bir karşılaştırma yapılmıştır.

6 SORU 3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uyarma, sitem, paylama” anlamı yoktur? A- Bir daha sakın bu binaya girmeyin. B- Ah be çocuk, etrafına baksana. C- Yazık, düşünce canı yanmış. D- Canım, hiç böyle bir şeyden küsülür mü?

7 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu cümlede “acıma” anlamı vardır.

8 SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde öznel bir cümle kullanılmıştır? A- Kitap yedi bölümden oluşuyordu. B- “Yaban” romanı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eseridir. C- Gezdiğimiz resim sergisi çok güzeldi. D- “Aşk Estetiği” yazarın üçüncü kitabıdır.

9 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte belirtilen “güzel”lik her kişiye göre değişebilir, diğer seçeneklerde belirtilenler nesneldir.

10 SORU 5- Aşağıdakilerden hangisinde eylemin gerçekleşmesi şarta bağlı değildir? A- Urla’ya keşke sen de bizimle gelebilsen. B- Yağmur yağmazsa Kordon’da dolaşacağız. C- Bizimle Karşıyaka’ya gelebilirsin ama uslu duracaksın. D- Bugün Kemeraltı’na inebilirsem elbise alacağım.

11 Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü bu cümlede gerçekleşmesi istenen bir eylem anlatılmaktadır.

12 SORU 6- Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir
SORU 6- Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir? A- İnsanlar yeri geldiğinde konuşmalıdır. B- Duyguların anlatıldığı şiire lirik şiir denir. C- Yazar, her zaman üretken olabilmelidir. D- Şiir, yeni şairlerin elinde sürekli açılımlarla güç kazanmaya başlamıştır.

13 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede lirik şiir tanımı yapılmaktadır.

14 SORU 7- I. Bütün bu zahmetlere ne gerek vardı. II
SORU 7- I. Bütün bu zahmetlere ne gerek vardı? II. O çayı koltuğa ben dökmedim. III. Bu olayı ne zaman duyduğumu hatırlayamadım. IV. Ben sanki senin neler karıştırdığını bilmiyorum. Numaralanmış cümlelerin hangisinde “inkar etme” anlamı vardır? A- I B- II C- III D- IV

15 Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede bir eylemi kabullenmeme
Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede bir eylemi kabullenmeme anlatılmaktadır.

16 SORU 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “küçümseme” anlamı vardır
SORU 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “küçümseme” anlamı vardır? A- Bütün gün uğraştım, ödevlerimi hala bitiremedim. B- İnsanlara zor zamanlarında yardım etmelisin. C- Sen hala şu çocuk kadar olamadın. D- Daha başarılı olmanı isterim, her anne gibi.

17 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte küçümseyerek anlatım vardır.

18 SORU 9- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde pişmanlık dile getirilmiştir? A- Keşke seni yalnız bırakmasaydım. B- Hatasını anlaması için ona yardımcı oldum. C- Umarım bütün derslerinden geçmiştir. D- İyi ki tatilimi Bodrum’da geçirdim.

19 Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü yapılan eylemden pişmanlık duyulmaktadır.

20 SORU 10- “Dün sinemaya seni de çağıracaktım, maalesef ………” cümlesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanamaz? A- seni bulamadım. B- evde yokmuşsun. C- kontörüm bitmişti. D- sonunda sana ulaştım.

21 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu seçenek cümlenin anlamına uygun değildir.

22 SORU 11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işin belirli aralıklarla, sürekli yapıldığı anlamı vardır? A- Kimi zaman bağırıp sorun çıkartıyordu. B- Arada sırada top oynuyordu. C- Canı istedikçe gezmeye gidiyordu. D- Haftada bir annesine gitmeyi ihmal etmezdi.

23 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede belirli aralıklarla sürekli yapılan eylem anlatılmaktadır.

24 SORU 12- Aşağıda yazılı olan cümlelerin hangisinde “tehdit” anlamı vardır? A- Sınavdan iyi not al hele seni tiyatroya götüreceğim. B- Hele o gitarı elime hiç almadım. C- Hele ben, böyle kötü bir söz eder miyim? D- Hele bir beni gezmeye götürmesin, bak neler yapacağım?

25 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede “hele” sözcüğü tehdit anlamında kullanılmıştır.

26 SORU 13- I. Bağa bak üzüm olsun, yemeğe yüzün olsun. II
SORU 13- I. Bağa bak üzüm olsun, yemeğe yüzün olsun. II. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. III. Üzümünü ye, bağını sorma. IV. Bağ bayırda, tarla çayırda. Numaralanmış atasözlerinden hangi ikisi aynı anlamda kullanılmıştır? A- I ve II B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

27 Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü I ve II numaralı atasözlerinde anlatılmak istenen aynıdır.

28 SORU 14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusu değildir
SORU 14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusu değildir? A- Hangi gün, derse zamanında geldi ki? B- Zaman mı kaldı ödevleri bitirmeye? C- Şu televizyondan uzaklaştığını hiç göremeyecek miyim? D- Koşmanın, yüzmeye göre daha yorucu olduğunu mu düşünüyorsun?

29 Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümle anlam olarak bir yakınma ifade etmemektedir.

30 SORU 15- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde “varsayım” da bulunulmamıştır? A- Tut ki sınavı kazandın, ne olacak? B- Diyelim ki market kalabalık. C- Düşündüm de yemekte Aslı yoktu. D- Farz et ki otobüse yetişemedin.

31 Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu cümle anlam olarak varsayım ifade etmemektedir.


"CÜMLEDE ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları