Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir."— Sunum transkripti:

1 PARAGRAFTA ANLAM

2 Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir. B)Halk hikâyeleri ile masallar arsında benzerlik vardır. C)Masallar genellikle düz yazı biçimdedir. D)Halk hikâyelerinde ise nazım ve nesir iç içedir.

3 CEVAP:B Açıklama Bu seçeneklerde verilen cümlelerle bir paragraf oluşturulduğunda sıralama B,A,C,D biçiminde olur. A ve D seçeneklerinde hatta ve ise sözcükleri cümleleri bir önceki cümleye bağladıkları için, giriş cümlesi olamaz. C seçeneğinde de başka bir cümledeki düşünce ile karşılaştırma vardır.

4 Soru 2 …Şiir bekleyemez.zamanın nabzı gibidir şiir.İster bireyden çıksın yola,ister toplumdan,belirli bir dünyanın tarihsel koşullarının yürek atımını verir. Bu paragrafın ilk cümlesi aşağıdakilerden hangisi olabilir? A)Roman,günceli anlatırken şiir sadece geleceği anlatır. B)Romanın tersine,şiir geçmişin derinliklerine dalar. C)Şiirin asıl özelliği duygulara hitap etmesidir. D)Şiir güncele öteki sanat türlerinden daha yakındır.

5 CEVAP:D Açıklama Paragrafta şiirin güncelle olan yakınlığı anlatılmıştır.Bu durumda paragrafın başına “Şiir güncelle öteki sanat türlerinden daha yakındır” cümlesinin getirilmesi uygun olacaktır.

6 Soru 3 Sanat ve edebiyatla yakından ilgilenmeyen bir adam büyük” tanımıyorum.Sanayici,politikacı, asker, bilgin, teknisyen… Meslekleri ne olursa olsun doruklara yerleşenlerin hepsinde de sanat ve edebiyat ilgisi gördüm.Bu ilginin nedeni büyük oluşları değildir.tam aksine… Paragrafın aşağıdakilerden hangisiyle sürülmesi uygundur? A)Sanat ve edebiyatta büyük başarılar kazanmalıdır. B)Bu ilgiyle birlikte büyümelidir. C)Beğenilen kişiliklerine bu ilgiyle erişmişlerdir. D)Sanat ve edebiyat sayesinde alanlarında kalıcı eserler vermişlerdir.

7 CEVAP:A Açıklama Paragrafta sanat ve edebiyata ilgi gösteren kişilerin belli yerlere geldikleri,başarılı oldukları dile getirilmiştir.

8 Soru 4 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulduğunda hangisi son cümle olur? A)Hava henüz karanlıktı. B)Odanın içine gecenin serinliği doldu. C)Önce hoşa gidiyor, sonra üşütüyordu insanı. D)Pencereyi ardına kadar açtım.

9 CEVAP:C Açıklama Paragraf “önce hoşa gidiyor, sonra üşütüyordu insanı” cümlesiyle son bulur.

10 Soru 5 “Kitapsız bir dünya düşünemiyorum.Henüz kitap okumamış olanlara da şunu öneriyorum:… Paragraf, aşağıdaki cümlelerin hangisiyle sürdürülürse anlam bütünlüğü sağlanır? A)Kitapçılara şöyle bir göz atsınlar. B)Hangi tür kitaplardan hoşlandıklarına karar versinler. C)Kitap okuyan arkadaşlar edinsinler. D)Hemen bir kitap alıp okumaya başlasınlar.

11 CEVAP:D Açıklama Paragrafın anlam bütünlüğü “Hemen bir kitap alıp okumaya başlasınlar.”cümlesiyle sağlanır.

12 Soru 6 1.Atatürk kültür sorununa ve güzel sanatlara büyük önem vermiştir.2. Cumhuriyet henüz ilan edilmeden yaptığı konuşmalarda bunlara dile getirmiştir.3. Atatürk’ün askeri ve siyasi büyüklüğü bu dönemde kabul edilmişti. 4. Farklı yerlerde yaptığı konuşmalarda önemli merkezlerde kitaplıklar, müzeler, sergiler açmak istediğini belirtmiştir. Bu parçada numaralı cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır? A)1 B)2 C)3 D) 4

13 CEVAP:C Açıklama Üç numaralı cümlede Atatürk’ün askeri ve siyasi önderliği ele alınmış, diğer cümlelerde ise Atatürk’ün kültüre ve sanatlara verdiği önemi anlatılmıştır.

14 Soru 7 Geniş bir coğrafyaya yayılan Türk milleti binlerce yıllık tarihe sahiptir.1. Bu uzun zaman diliminde çok devlet kurmuş ve medeniyetler oluşturmuştur.2. Bu binlerce yıllık medeniyet geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlamaktadır.3. Türkler yerleştiği her yerde damgasını vurmuş,mimari eserlerle donatmıştır.4. Mimar Sinan’ın yüzyıllar önce yaptığı birçok eser dimdik ayakta. Yukarıdaki paragraf ikiye bölünmek istenirse ikinci paragraf kaç numaralı cümle ile başlar? A)1 B)2 C)3 D)4

15 CEVAP:C Açıklama Cümleleri konularına ve bakış açılarına göre grupladığımızda görürüz ki üç numaralı cümleden itibaren bakış açısı değişiyor. Ayrıca üç numaralı cümlede bağlantı ögesi de yoktur.

16 Soru 8 Hukuk insan topluluklarını ve bu topluluklar içindeki sosyal ilişkileri düzenleyen kurallar bütünüdür. Kişilerin devletle ve diğer kişilerle olan ilişkilerinde karşılıklı hak ve sorumlulukların neler olduğunu düzenler. Kısacası… Bu paragraf aşağıdakilerin hangisiyle sürdürülebilir? A)Devlet ve toplum hayatını düzenleyen sistemlerdir. B)İnsanları birbirine karşı sorumlu kılar. C)Sınırsız özgürlüğün önünde bir engeldir. D)Kökü çok eskilere kadar uzanır.

17 CEVAP:A Açıklama Son cümlede “kısacası” sözcüğüyle başladığına göre bu cümle paragrafta anlatılanları özetleyen nitelikte olmalıdır.

18 Soru 9 Milli birlik ve beraberlik, Türk milletinin bir bütün olması, içinde hiçbir bölücü ve ayırıcı unsura yer vermemesi demektir. Milli birlik ve beraberlik duygusu millet bilinci etrafında vatandaşları birbirine bağlar. Bu nedenle milli birlik ve beraberlik milletimizin en büyük güç kaynağı ve varlığının güvencesidir. Bu parçayı anlatan anahtar sözcükler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? A)Türk milleti, bağımsız B)Milli birlik ve beraberlik, Türk milleti C)Birlikte yaşamak, Türk milleti D)Milli birlik, birlikte yaşamak

19 CEVAP:B Açılama Parçanın genelinde milli birlik ve beraberliğin Türk milletinin güç kaynağı olduğu anlatılmaktadır.

20 Soru 10 Özgür kişi; köle olamayan, kimsenin tutsağı değildir.’Böyle işime geldiğinden, böyle düşünüyorum, böyle söylüyorum.” diyen kişilere gerçekten sayabilir miyiz?Özgür kişinin düşünceleriyle duyguları, tutkuları, arasında ille bir çarpışma, bir karşıtlık olması gerekir demiyorum, uzlaştıkları, zorla değil, kendi kendilerine uzlaştıkları da olur. Yukarıdaki paragrafta getirilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Özgürlüğün Önemi B)Özgür Kişi C)Kendine Güven D)Özgür Düşünce

21 CEVAP:B Açıklama: Paragrafta yazar, özgür insan olmanın özelliklerini anlatılıyor.


"PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları