İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Advertisements

ISO 9001 : 2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Faydaları ve Uygulama Koşulları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
HAKKIMIZDA: 2004 yılında Tıp Doktorları tarafından kurulan abc İlkyardım Eğitim Merkezi; Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı onaylı ilk özel İlkyardım Eğitim.
İZMİR HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI
Laboratuvarlarda Kalite Yönetim Sistemi: Giriş
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ

AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
ECZACIBAŞI İLAÇ.
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ VE
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
KAYSERİ SANAYİ ODASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. İSO VE EN * ISO NEDİR? * 1947 yılında kurulan ve yaptığı standardizasyon çalışmaları sonucu sanayiye, ticarete.
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
‘’Kaliteli, sağlam, hızlı ve güvenilirlik’’ mantığı ile hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyeti en üst seviyeye çıkararak profesyonel hizmetler sunmak.
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Uzaktan Eğitimde Akreditasyon
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Kalite Temsilcisi Handan KUZPINARI
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ VE SERTİFİKASYON (6. Komisyon)
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Performans ölçme ve değerlendirme güz
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ KURULUŞ TANITIMI TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI.
KalDer ve Mühendislik Eğitiminden Beklentiler Dr. Aydın Kosova, 20 MAYIS 2004 KalDer : Centrum İş Merkezi, Aydınevler San. Cad. No: 3 Küçükyalı İstanbul.
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
İş Sağlığı ve Güvenliği
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ISO 9001:2008 KAL İ TE YÖNET İ M S İ STEM İ Kalite Yönetim Sistemi nedir? Kalite Yönetim Sistemi, bir kuruluşu kalite bakımından idare ve kontrol için.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TS EN ISO/IEC Personel belgelendirme sertifikalandırma işi yapmak isteyen kurum ve kuruluşların akreditasyon şartlarını içeren uluslararası bir standarttır.
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
Standardizasyon.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
ÖZEL BÖLGE HASTANELERİ
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE TÖNETİMİNDE AKREDİTASYON Hazırlayanlar: Mehmet ÖZKAN - Meryem Dinsever

İÇERİK Akreditasyon Kuruluşları Türkiye’de Durum Eğitimde Akreditasyon Neden Eğitimde Akreditasyon? Dünya’da Eğitim Akreditasyonu Akreditasyon Kuruluşları Türkiye’de Durum Türkiye’de lk-Orta Ögretim Akreditasyonu MEB’ de Akreditasyon ISO Kalite Belgesi

AKREDİTASYON Bir mal veya hizmetin ulusal veya uluslararası standartları sağlamakta olduğunun tescili ve düzenli aralıklarla denetlenerek sürekliliğinin sağlanması sürecine “AKREDTASYON” adı verilmektedir. Akreditasyonun temelini Toplam Kalite Yönetimi ilkeleri çerçevesinde tanımlanmış süreçlerin ve standartların uygulanması ve sağlanan faydanın ispatı oluşturmaktadır. MEB – KALİTE ÖDÜLÜ EL KİTABINDAKİ TANIMI Gerekli bilgi ve yetkilerle donatılmış bir üst organ tarafından bir mümessil, servis, birey veya operasyonel grubun belirlenen konularda belgelendirme yetkisine haiz kılınmasına denir

EĞİTİMDE AKREDİTASYON Eğitimde Akreditasyona; Eğitim kalitesinin tescilinde, Diploma denkliğinde, Hayati önem taşıyan mesleklerin icrasında, Mesleki yeterlilik kapsamında, Hayati önem taşıyan mesleklere ait verilen eğitimlerin yetki ve/veya yetkinlik ifadelerinde, İhtiyaç duyulmaktadır.

EĞİTİMDE AKREDİTASYON NEDİR? Günümüz Bilgi Çağındaki egitiminin; Eğitim kalitesini sürekli yükseltmek, Etkin ve sorgulayıcı yöntemlerle, Uygulama ve araştırmayı teşvik ederek öğrencilere aktarmak, Doğru ve hedefe yönelik yöntemlerle ölçmek ve değerlendirmek, Elde edilen bilgi birikimi ve deneyimlerin sürekli iyileitirme için kullanılmasını saglamak. Eğitim akreditasyonu yukarıda belirtilen maddeleri sorgulayan bir süreçtir.

EĞİTİMDE AKREDİTASYON NEDİR? CIS (Council of International Schools) Akreditasyonu Standart Başlıkları Felsefe ve Amaçlar Müfredat Üst Yönetim ve Okul Yönetimi Çalışanlar Öğrenciyi Destekleyen Hizmetler Kaynaklar Öğrenci ve Toplum Yaşamı

NEDEN EĞİTİMDE AKREDİTASYON

NEDEN EĞİTİMDE AKREDİTASYON Kaliteyi sürekli kılmak için etkin bir yoldur. Eğitimde yüksek kalite için yapılacak çalışmaların üst noktasıdır. Kalite çalışmalarının yürütülmesinde kuvvetli bir yol göstericidir. Mükemmelleşme yolunda motive edici ve disipline edici bir kontrol mekanizmasıdır. Yakalanmış eğitim kalitesi seviyesinin güvence altında olduğunun bir ifadesidir. Kurumun ileriye yönelik planlarının olusturulmasında sağlam bir altyapı sağlar. Egitim kurumu tüm yönleri ile yüksek standartlara uygun hale getirilmiş olur. Yetkin meslek sahiplerinin yetiştirilmesi için eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve sürekliliginin sağlanması. Bir eğitim kurumunun uluslararası platformda kalitesini anlatmak için kullanacagı temel argümandır.

NEDEN EĞİTİMDE AKREDİTASYON Öğrenci, öğretmen, yönetici memnuniyeti artar. Verimlilik artar. Takım ruhu gelişir. Kurum içindeki iletişimi ve iş paylaşımını verimli hale getirir. Kurumda sahiplenme duygusu yaygınlaşır ve gelişir. Kurumun etkileşimde olduğu tüm çevreler ile etkin ve fayda sağlayacak ilişkiler kurulur. Yurtiçi-Yurtdışı diğer eğitim kurumları ile iletişim kurulmasına yardımcı olur. Kurum rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlar .

DÜNYA’DA EĞİTİM AKREDİTASYONU Ulusal eğitim politikaları akreditasyonu şart koşabilmektedir; ABD‘ de geçerli bir diploma veren tüm okullar akredite olmak zorundadır. Kurs ve uzaktan eğitim diplomaları, diploma veren kurumun akredite olması durumunda tüm ülkede geçerli olmaktadır. Özel eğitim kurumları daha fazla tercih edilmek için akreditasyon almaktadır. Diğer eğitim kurumları ile işbirligi yapmak isteyen okullar akreditsyonu kullanmaktadırlar. Diğer ülkelerde okul açmak isteyen kurumlar akreditasyon almaktadır.

AKREDİTASYON KURULUŞLARI Kaynak : Mutlu Tunç Egitim ve Danısmanlık 2008 Yılı Verilerine Göre

TÜRKİYE’DE EĞİTİM AKREDİTASYONU TURKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) Laboratuvar Akreditasyonları Kaynak : Mutlu Tunç Egitim ve Danısmanlık 2008 Yılı Verilerine Göre

TÜRKİYE’DE İLK-ORTA ÖGRETİM AKREDİTASYONU Doğuş Eğitim Kurumları

MEB’DE AKREDİTASYON – STRATEJİK PLANDA MEB’İN 2010-2014 STRATEJİK PLANINDA AKREDİTASYONLA İLGİLİ HEDEF VE STRATEJİLERİ Hedef 2.5. EğiTek’in Sorumluluk Alanı Kapsamına Giren Çeşitli Uygulamaların Uluslararası İlgili Kuruluşlar Tarafından Akredite Edilmesini Sağlamak Stratejiler Sınav hizmetlerinin akredite edilmesi Hayat boyu uzaktan eğitimle ilgili akreditasyon çalışmalarının yapılması Performans Göstergeleri Akredite edilen faaliyet sayısı

MEB’DE AKREDİTASYON – KALİTE POLİTİKASI TKY uygulamaları, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından geliştirilen “Mükemmellik Modeli” esas alınarak yapılan özdeğerlendirme çalışmaları ile başlatılmakta, özdeğerlendirme sonuçlarında ortaya çıkan iyileştirme konularının bir plan dahilinde iyileştirilmesi ile sürdürülmektedir. Bugün bir çok okul/kurum ulusal düzeyde diğer kamu kurumlarına örnek gösterilebilecek sonuçlara ulaşmıştır. Ulusal kalite ödülü sürecinde bazı okul ve kurumlarımız ödül almış, bir çok okulumuz da ISO 9000 kalite yönetim sistemi belgesine sahip olmuştur.

ISO KALİTE BELGESİ "International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "IOS", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır.  ISO Standart, 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. ISO Standart’ın aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite (TC 176) oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987’de yayınlanmıştır. Ülkemiz (TSE 1988) başta olmak üzere birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

ISO 9000 MEB KALİTE EL KİTABINDAKİ TANIMI : Uluslar arası Standartlar Örgütü tarafından, Şirketlerin kalite güvence sistemi oluşma çabalarında model teşkil etmesi ile oluşturulmuş, kalite standartları serisi. En basit olarak, ISO 9000 İmalat ve Hizmet endüstrilerinde kalite güvencesi için kurulmuş, kapsamlı bir standartlar kümesidir.   ISO 9000 serileri, bir firmanın kalite sistemini geliştirmesini, belgelemesini ve çalıştırılmasını ister, yani firma içinde yönetiminin kalite tetkik uygulamaları için sahip olduğu sorumluluktan, satın alma politikalarından, eğitime kadar uzanan Kalite Yönetim Sistemleri (KYS) uygulamalarının tümünü kapsar. Standartlar firmadan firmaya değişiklikler göstermektedir. Örneğin; imalat sürecinin, tasarım da dahil olmak üzere toplamı ile uğraşan bir firmada, sadece muayene ve test süreçleriyle uğraşan bir firmaya nazaran, ele alınması gereken çok sayıda husus bulunmaktadır. Her iki firma da, kendi kalite sistemlerini ISO yoluyla belgeleyebilir.

ISO KALİTE BELGESİ ISO 9001 (2000) Kalite Yönetim Sistemi: Dünya genelinde ve ülkemizde de yaygın kullanılan ISO serisinden “ISO 9001:2000” standardının ana başlıkları aşağıda yer almaktadır. 0. Giriş 1. Kapsam 2. Referanslar 3. Terimler ve Tanımlar 4. Kalite Yönetim Sistemi Gereklilikleri 5. Yönetimin Sorumluluğu 6. Kaynak Yönetimi 7. Süreç Yönetimi 8. Ölçme, Analiz, İyileştirme

TEŞEKKÜR EDERİZ.

KAYNAKLAR MEB Eğitimde Kalite Ödülü El Kitabı MEB Stratejik Plan 2010-2014 Mutlu Tunç Eğitim ve Danışmanlık Sunumu 2008 Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK)