Kemoterapi Ekstravazasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİSMENORE Dr.Gülşah Alan.
Advertisements

ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Derin Ven Trombozu Tedavisinde EKOS Deneyimlerimiz
KİBAS -Olgu tartışmaları-
İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ
YAŞLI EL VE TEDAVİSİ Dr.Ayşegül Saltat Dermatoloji Uzmanı.
KANSER TEDAVİSİNDE KARDİYAK GEÇ YAN ETKİLER
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Kemoterapi ve radyoterapi ilişkili kardiyotoksisite takip ve tedavisi
Yard.Doç.Dr.Burçin KEÇECİ
HİPERÜRİSEMİ VE GUT TEDAVİSİ
VENÖZ YETMEZLİKTEN KORUNMA SAĞLAYABİLİRMİYİZ?
LAVMAN.
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
Toksikoloji Akıl Kartları-1
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Kemoterapi
Toksikoloji Akıl Kartları
İntravenöz Sıvılar ve Damar Yolları
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ŞARBON HASTALIĞI.
Cilt Bütünlüğünde Bozulma ve Hemşirelik Yaklaşımı
İlaç Hesaplamaları Prof. Dr. Nevin KUZU KURBAN Pamukkale Üniversitesi
Kutanöz İlaç Reaksiyonları
DİYABETİK AYAK YARALARINDA PLASTİK CERRAHİ BAKIŞ AÇISI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Sepsiste Tedavi.
Gastrointestinal Dekontaminasyon
Diyabetik Ayak Rekonstrüksiyon Seçenekleri
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan İlaçlar
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
FEBRİL NÖTROPENİ Dr. OĞUZ REŞAT SİPAHİ.
ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER 1: KANDAN DNA İZOLASYONU
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
ACİL SERVİSTE AKUT DEKOMPANSE KY YÖNETİMİ
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
Akciğer Kanserinde Tedavi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI KUSMA
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
BEL – BOYUN FITIKLARI.
PEDİATRİ HEMOTOLOJİ ONKOLOJİ
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
Sağlık Slaytları İndir
2016.
Yrd.Doç.Dr.Ali Bestami Kepekçi
GAYE AYKANAT KONU:HEMODİYALİZ.
İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı BEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 2017
Çocuklarda İlaç Dozu Hesaplamaları
İLERİ YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
ODİNOFAJİ İlaçlar Kostik yaralanma Radyasyon Şiddetli reflü özofajit
İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ. İLAÇ YÜKSEK RİSKLİ İLAÇ Vücudun işleyişini etkileyen ve hastalıkları iyileştirmek için kullanılan kimyasal maddelere.
HASTA HAREKET KISITLAMASI
KIRIK İYİLEŞMESİ.
PEDİATRİK KALP CERRAHİSİNDE KAN KORUMA YÖNTEMLERİ
Mustafa MACİT Vücudun en geniş organıdır.  Epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere 3 tabakadan meydana gelir.
Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması
açık kalp cerrahisinde kan koruma stratejileri
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
Sunum transkripti:

Kemoterapi Ekstravazasyonu Dr. Ufuk Yılmaz İzmir, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Kemoterapi Ekstravazasyonu

İlaçlar, istenmediği halde damar dışına kaçabilir Etrafındaki subkutan dokuya yayılabilir Şiddetli , irreversibıl değişikliklere kadar gidebilen lokal hasara sebep olabilir.

Ekstravazasyon İnsidensi % 0.1 - 6.5

EKSTRAVAZASYONUN KLİNİK BULGULARI Katater yerinde yanma, kızarıklık, şişlik, ağrı Birkaç saat içinde ödem ve kızarıklık Birkaç gün içinde indurasyon Birkaç hafta içerisinde cilt ülserasyonu ve nekroz Nekroz, periost-tendon –fasya’ya kadar ilerleyebilir.

Doksorubusin Ekstravazasyonu

Doksorubusin Ekstravazasyonu

Oluşacak HasarIn Şiddeti İlaç veriliş hızı Damarın bulunduğu ve ekstravazasyonun oluştuğu dokunun özellikleri Ekstravaze olan ilacın özellikleri (vezikan) Ekstravaze olan ilacın miktarı

KEMOTERAPİ İLAÇLARI VE DOKU HASARI DNA-bağlayan vezikan ilaçlar Alkilleyici ajanlar (Nitrojen mustard) Antrasiklin antibiyotikler (Doksorubusin, epirubusin, idarubusin, daunorubusin) Diğer antikanser antibiyotikler (Mitomisin-C, daktinomisin, mitoksantron) DNA-bağlamayan vezikan ilaçlar Alkilleyiciler (amsakrin) Plant alkoloidler ( Vinblastin, vinkristin, vindesin,vinorelbin) Taksanlar (Dosetaksel, paklitaksel) Epipodofilotoksinler (etoposid, teniposid) Platinler (konsantre oksaliplatin) Dakarbazin, 5-FU İrritan ilaçlar Bleomisin, carboplatin, siklofosfamid, gemsitabin, ifosfamid, irinotekan, topotekan, melfalan, karmustin

EKSTRAVAZASYONDAN KORUNMA Sağlıklı bir venöz yoldan çalışmak Ciltaltı dokuların az olduğu alanlar SAKINCALI Dolaşımı bozulmuş ekstremiteler SAKINCALI Ekstravazasyonun erken farkedilmesi Damar yolunun kontrolü, ilaçlar ile yapılmamalı Sağlık görevlisi ile iletişim Eğitim almış elemanlar

EKSTRAVAZASYON TEDAVİSİ İlk müdahale; İnfüzyonu durdur, katateri çıkarma Enjektör ile katater içindeki /etrafındaki ilacı geri al Vezikan ilaç ekstravaze ise ilaç miktarını tahmin et DNA bağlayan vezikan; lokal soğutma DNA-bağlamayan vezikan; lokal ısıtma (4x15dk/24-48h) Ekstremite yukarıya kaldırılmalı Değişiklikler baştan itibaren fotoğraflanmalıdır. Oluş zamanı, ilac tipi ve miktarı, yapılanlar dokümente et

EKSTRAVAZASYON TEDAVİSİ İlk müdahale sonrasI; İrritan ya da DNA-bağlamayan vezikan ilaç: cildin bütünlüğünde bir bozulma olmaz DNA- bağlayan ilaç ile ülser ve ciddi doku kayıpları gelişebilir.

EKSTRAVAZASYON TEDAVİSİ Cerrahi Tedavi; Hemen sonra/tedavinin ilerleyen dönemleri Ekstravazasyonun ilk 24 saati içinde; ekstravazasyondan etkilenmiş dokunun çıkarılması Oluşan ağrının şiddeti erken cerrahi işareti olabilir Ekstravazasyondan 10 gün sonra hasta asemptomatik ise müdahale gerekmeyebilir Eğer ağrı-ülserasyon ilerler ise debridman ve greft Erken plastik cerrahi ile komplike işlemler , infeksiyon riski ve düzelme süresinde azalma

EKSTRAVAZASYON TEDAVİSİ Farmakolojik Tedavi Vezikan ilaç ekstravazasyonlarında “antidot” Topikal /injeksiyon Bir çok ilaç etkisiz . İlacının kutusu / prospektus önerileri.

Hyalurinidaz Subkutan doku hyaluronik asitleri yıkar, İlacın dokuda yayılır ve absorbsiyon alanı artar Vinka, etoposid, paklitaksel için kullanılır. Antrasiklin, enfekte/kanseröz cilt kullanılmamalıdır. Hyalurinidaz preperatları; Amphase (Hyaluronidase injection; 150 U/ml) Vitrase (ovine hyaluronidase 200 U/ml) Hylenex recombinant (hyaluronidase human injection,150 U/ml)

Hyalurinidaz Katater çıkarılmamış ise; 1-6 ml (150-900 U) hyalorinidaz izotonik Nacl ile sulandırılarak verilir. Katater çıkarılmış ise; Saat yönünde SC uygulama yapılır. Önerilen doz ekstravaze ilacın 1 ml için 1 ml hyalurinidaz şeklindedir. Bu doz 3-4 saat ara ile tekrarlanabilir.

Dimethyl sulfoxide (DMSO,Sol Rinso-50): Cilt permabilitesi ve doku penetrasyonunu arttırır Ekstravaze ilacın absorbsiyonunu sağlar Antioksidan %50-100 lük DMSO solusyon Ekstravazasyon sahasının da dışına taşılarak uygulanır.

Sodium thiosulfate; Mechlorethamine vezikan etkisini nötralize eder . Konsantre sisplatinin ekstravazasyonu 4-8 ml. %10 lık sodyum thiosülfat 6 ml injeksiyonluk steril su ile sulandırılır. Mechlorethamine’in her 1 miligramı için 2 ml, Her 100 mg sisplatin için 2 ml karışım Katater içinden verilir. Ekstravaze alan etrafında 1 ml ciltaltı injeksiyonlar, saat yönünde 3-4 saat ara ile tekrarlanarak uygulanır.

Dexrazoxane: Antrasiklin ekstravazasyon IV uygulanır Doksorubusinin kardiyak toksisitesini azaltmak için kullanılır Ekstravazasyonun olmadığı ekstremiteden verilir Antrasiklin-Fe kompleksi ile serbest radikal oluşumunu ve doku nekrozunu, demiri bağlayarak önler

Dexrazoxane İlk 6 saatde uygulanmalıdır 1000 mg/m2/d1, 1000 mg/m2/d2, 500 mg/m2/d3 Maksimum 2000 mg /gün Kreatinin klirensi <40 ml/dak; doz %50 azalt Uygulamadan 15 dk önce soğuk uygulama durdurulmalı ve DMSO uygulanmamalıdır.

Dexrazoxane preperatlarI Savene (dexrazoxane for injection, Topotarget Demark) Totect (dexrazoxane for injection, Topotarget USA)