Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTA HAREKET KISITLAMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTA HAREKET KISITLAMASI"— Sunum transkripti:

1 HASTA HAREKET KISITLAMASI

2 HASTA HAREKET KISITLAMASI
Kendisine ve çevresine zarar verme eğilimi olan, ajite, bilinci kapalı, disoryante, düşme ve kaçma riski olan hastalarda, kısıtlama yapılmasına ve kısıtlama türüne doktor tarafından karar verilir.

3 HASTA HAREKET KISITLAMASI
Doktor istemi yok fakat hemşire hastaya kısıtlama yapılması gerektiğini düşünüyorsa, önce doktoru ile görüşür, doktordan ordera yazılı olarak belirtmesini ister, daha sonra uygular.

4 HASTA HAREKET KISITLAMASI
Hasta/yakınları kısıtlama konusunda bilgilendirilir ve “Hasta Kısıtlama Tutanağı” doldurularak imzaları (izinleri) alınır. Hasta/yakınları bilgilendirilirken; Bu uygulamanın hastayı kazalardan koruma amaçlı olduğu ve asla bir cezalandırma yöntemi olmadığı belirtilir.

5 HASTA HAREKET KISITLAMASI
Kısıtlamanın doktor orderında kaşe ve imzalı belirtilmiş olması gerekir. Hastanın kısıtlanması en az bir hemşire yada hekim ile birlikte temizlik görevlisi ve güvenlik görevlisi ile birlikte yapılır. Asla tek başına kısıtlama yapılmaz.

6 Kısıtlamaya uygulanırken;
Hastanın hava yolu, solunum ve dolaşımını engelleyen bir neden olup olmadığı mutlaka kontrol edilir. Nöbet geçirme eğilimi olan hastalarda kısıtlamalar kırık ve travma riskini artıracağından dikkatli olunur.

7 Kısıtlamaya uygulanırken;
Kalp yetmezliği ve solunum sıkıntısı olanlarda yelek şeklindeki kısıtlayıcılar dikkatli kullanılır. Eğer hasta yüksek aspirasyon riski taşıyorsa yana dönük olarak kısıtlanır. Böyle hastalar dört taraftan yatağın bir kenarına bağlanmaz.

8 Kısıtlamaya uygulanırken;
Bağlar gevşetildiğinde tekrar bağlamak için mutlaka birisinden yardım alınır. Ekstremite bağı, dolaşımı etkilememesi IV damar yolunun için üst kısmına yapılmaz. Hasta yüzüstü pozisyonda asla bağlanmaz.

9 Kısıtlamaya uygulanırken;
Kısıtlanan hasta, kısıtlama alanlarında yaralanma, kızarıklık, deri bütünlüğünde bozulma, travma yönünden sık sık izlenir. Hastanın fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesine engel olacak şekilde uygun ekipman seçilir (al-ayak bağları, yumuşak göğüs-bel tespiti, vb.).

10 Kısıtlamaya uygulanırken;
El-ayak bileği bağları uygulanacaksa en az bir parmak boşluk kalacak, ancak bilekten çıkmayacak sıkılıkta ayarlanır. Bağların uçları yatak/sedye/sandalye kenarlarına güvenli bir şekilde bağlanır.

11 Kısıtlamaya uygulanırken;
Hastanın bağ uçlarına ulaşması önlenir. Acil durumlarda kolay ve hızlı açılabilecek bir düğüm olduğundan emin olunur.

12 Kısıtlamaya uygulanırken;
Hasta hareket kısıtlaması önlemlerine rağmen hasta zararsızlaştırılamamışsa doktor öngörüsünde “Hasta Kısıtlama Tutanağı” nda belirtilerek kimyasal kısıtlama uygulanır. Kimyasal kısıtlamada “Hasta Kısıtlama Tutanağı” na ilacın adı, dozu, veriliş yolu, uygulama sıklığı, özel kullanım nedeni, tarih ve saati, doktor kaşe ve imzası kaydedilir.

13 Kısıtlamaya uygulanırken;
Kısıtlama süresince hasta yatağı kenarları yukarda tutulur. Hasta/yakınları kısıtlamayı kabul etmiyorsa “hasta hareket kısıtlama tutanağı” na durum belirtilerek hasta/yakınından imza alınır.

14 Kısıtlamaya uygulanırken;
Hastanın hareket kısıtlamasının sonlandırılmasına doktor orderına göre son verilir. Doktor değerlendirmesinde tekrar kısıtlama uygulanması gereken durumlarda kayıt işlemlerinin tamamı tekrarlanarak hasta kısıtlanır.

15 Kısıtlamaya uygulanırken;
Devam eden hasta hareket kısıtlamalarında, kısıtlama kararı her 24 saatte bir doktor tarafından güncellenir.

16 TEŞEKKÜRLER


"HASTA HAREKET KISITLAMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları