Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LAVMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LAVMAN."— Sunum transkripti:

1 LAVMAN

2 LAVMAN Rektum ve sigmoid kolona solüsyon verilmesi işlemine ,lavman denir.Bağırsağın peristaltik hareketlerini uyararak bu işlevi yerine getirir.

3

4 LAVMAN YAPILIŞ AMACI Kontipasyon ve feçes tıkanıklığında defakasyonu sağlamak, Cerrahi girişimden önce kolonun temizliğini sağlamak, Doğum sırasında istemsiz feçes kaçmasını önlemek, Rektoskopiden önce bağırsakları boşaltmak,

5 İrrite olmuş bağırsak mukozasını temizlemek,
Kolona ilaç vermek, Radyo opak madde verilerek çekilen mide bağırsak filmlerinden sonra bağırsakları boşaltmak, Labaratuvar muayeneleri için gerektiğinde feçes örneği almak, Bağırsağın peristaltik hareketlerini uyarmak.

6 LAVMAN ÇEŞİTLERİ Lavmanlar ; Boşaltıcı Lavman, Tedavi edici lavman
olarak 2 grupta incelenir.

7 Boşaltıcı (temizleyici )Lavman
Bu lavmanlar kolonu boşaltmak için yapılan lavmanlardır.Bu lavmanlar; Kontipasyonu gidermek, Gaz şikayetlerini ortadan kaldırmak,

8 Bazı tanı yöntemlerinde önce bağırsakları boşaltmak
Örneğin ;Rektoskopi Bağırsak ameliyatlarından önce enfeksiyon gelişimini önlemek amacıyla boşaltıcı lavman kullanılır.

9

10 Boşaltıcı lavmanda kullanılan 5 tane solüsyon vardır .

11 İzotonik Solüsyon Serum fizyolojik (tuzlun su)%09 NaCl izotonik solüsyon olarak kullanılır.Sıvı elektrolit dengesini bozmaz sık kullanılan bir solüsyondur.

12 Hipotonik Solüsyon Musluk suyu ,hipotonik solüsyon olarak kullanılır.
Bağırsak dokusu sağlıklı olan,normal kilolu kişilerde kullanılır. Bebeklerde,yaşlı hastalarda böbrek hastalarında volüm artışı ve su toksitesisi nedeniyle kullanılmamalıdır.

13 Hipertonik Solüsyon Etkisini,bağırsak duvarının yarı geçirgen özelliği nedeniyle interstisiyel sıvıyı bağırsak içine çekerek gösterir. Yüksek tansiyonu ve ödemi olan hastalarda kullanılır.Bebeklerde ve kaşektik hastalıklarda kullanılmaz. Bilinçsiz ve uzun süre kullanılması ,sıvı elektrolit dengesini bozar . Kullanıma hazır solüsyonlar vardır.

14 Yağlı Solüsyonlar Etkisini bağırsak çeperini ve feçesi yağlayarak gösterir.1000 cc suya 200 cc yağ (zeytinyağı ,likit vazelin veya gliserin)eklenerek hazırlanır.

15 Sabun Solüsyonu Bağırsak peristaltizmini (hareketlerini) hızlandırır.Ancak sabunun bağırsak mukozasını tahriş etme riski nedeniyle çok fazla kullanılmaz. 1000 cc su içine 30 gr sabun katılarak elde edilir.

16 Solüsyonların yanın sıra enema lavman seti ve irrigatör seti (yıkama ) seti gibi ticari olarak hazırlanmış lavman setleri vardır .Bunların kullanımı kolaydır.

17

18 Lavmanda kullanılan solüsyon miktarı ve ısısı
Lavmanda kullanılan solüsyon miktarı ,hastanın yaşı ve kilosu dikkate alınarak doktor istemiyle belirlenir.

19 Genellikle; Bebeklerde cc Okul öncesi çocuklarda , 200 – 300 cc Okul çağı çocuğunda cc Erişkinlerde – cc solüsyon kullanılır.

20

21 Lavmanda hastanın pozisyonu
Hastaya sol lateral yada sims pozisyonu verilir.Bu pozisyonun amacı ,lavmanda verilen solüsyonun kolonun daha üst seviyelerine rahat ulaşmasıdır.

22

23

24 Tedavi Edici Lavman Hipnotik (sakinleştirici) ilaçlar (Kloral hidratlı lavman uygulanır, Antihelmintikler(Bağırsak parazitlerini tedavi amacıyla uygulanır.) Baryum sülfatlı solüsyonlar (Tanı koymak amacıyla yapılır.)

25 Neomisin içeren solüsyonlar(Bağırsak ameliyatlarından önce bağırsak familyasını temizlemek için kullanılır.) Elektrolit dengesini sağlamak için gerekli solüsyonlar.

26 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 


"LAVMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları