Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması"— Sunum transkripti:

1 Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması
Rekürrent ülserasyonun altta yatan sistemik ve lokal sebeplerinin ayrımının yapılması önemlidir böylece uygun sevkle altta yatan sebepler kontrol altına alınmaya başlanabilir.

2 Sistemik Ajanlar Şiddetli ve yaygın ülserasyonu olan hastalarda sistemik tedavi ihtiyacı olabilir. Cochrane İncelemesi tek başına sistemik tedavinin başarılı olmadığını RAS a en iyi sistemik müdahale için sonuçların yetersiz kaldığını buldu. Bu incelemede klinik uygulamalarda vakaya uygun kişisel ilaç kullanımının işe yaradığını doğal olarakta müdahalelerin karmaşık olduğu görüldü. Ayrıca sistemik uygulamalar topikal tedavilere cevap vermeyen hastalarda kullanılmalı.

3 İmmünsupresanlar Prednisolone ve Azathiprine iyileşmeyi arttırabilir ama yan etkileri yaygındır uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca azathioprine de istenmeyen yan etkilerine karşı önlem alınarak kullanılabilir.

4 Anti TNF-alfa Ajanları
Thalidomide RAS ın kontrol altına alınmasını ve hastaların nerdeyse yarısında hafiflemesini sağlamıştır. Yan etkileri kullanımını kısıtlar, asıl riski ise teratojenitesidir. Adalimumab, şiddetli inatçı RAS ı tedavi etmek için kullanılmıştır, yine de ciddi potansiyel yan etkilerine karşı önlem alınarak kullanılmalıdır. Colchicine in RAS tedavisindeki başarısı gösterilmiştir. Uzun süreli kullanımında gastrointestinal semptomlala birlikte genç erkeklerde de kısırlığa yol açabilir.

5 Rekürrent aftöz stomatit tedavisinde kıllanılan topikal kortikosteroidler
İsim Formül ve doz RAS da genel kullanımı Prednisolone 5 mg çözülebilir tabletler gargara olarak 10-15 ml suyun içinde 5 mg çözünmüş günde 4 kez ağız gargarası olarak Betamethasone sodyum fosfat 500 mcg çözülebilir tablet gargara olarak 10-15 ml suyun içinde 500 mcg çözünmüş günde 4 kez ağız gargarası olarak Fluticasone propiyonat sprey 50 mcg sulu burun spreyi Her sıkım 50 mg olmak üzere günde 3-4 kez etkilenmiş alana uygulanır Fluticasone propiyonat nasules 400 mcg nasules gargara olarak Fluticasone propiyonat krem 0.05% krem Clobetasol 0.05 % merhem ya da krem Fluocinolone krem 0.025% krem

6

7 Rekürrent aftöz stomatit tedavisinde kıllanılan topikal kortikosteroidler
İsim Formül ve doz RAS da genel kullanımı Prednisolone 5 mg çözülebilir tabletler gargara olarak 10-15 ml suyun içinde 5 mg çözünmüş günde 4 kez ağız gargarası olarak Betamethasone sodyum fosfat 500 mcg çözülebilir tablet gargara olarak 10-15 ml suyun içinde 500 mcg çözünmüş günde 4 kez ağız gargarası olarak Fluticasone propiyonat sprey 50 mcg sulu burun spreyi Her sıkım 50 mg olmak üzere günde 3-4 kez etkilenmiş alana uygulanır Fluticasone propiyonat nasules 400 mcg nasules gargara olarak Fluticasone propiyonat krem 0.05% krem Clobetasol 0.05 % merhem ya da krem Etkilenmiş bölgeye günde 3 kez uygulanır Fluocinolone krem 0.025% krem

8

9

10

11 SONUÇ Oral ülserler yaygındır. Oral ülserleri tanımlamak ve uygun yakalşımı kesinleştirmek için eksiksiz bir tarihçe gereklidir. Daha az yaygın ama Behçet ve vezikülobüllöz hastalıklar gibi önemli etiyolojileri teşhis etmek önemlidir. RAS teşhisi konulmadan önce rekürrent oral ülserler özenle araştırılmalıdır. Tedavi özelleçtirilmeli ve tedavinin klinik etkileri değerlendirilmelidir.

12


"Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları