ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN 080625006-Nurcan BUNAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Erhan AKKAŞ Araştırma Görevlisi
Advertisements

ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Lİsansüstü Yönetmelİğİne İntİbakta Boğazİçİ Ünİversİtesİ UygulamalarI
FRANSA’ da YÜKSEKÖĞRETİM
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
BELÇİKA EĞİTİM SİSTEMİ
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
Yardımcı Doçentli ğ e Ba ş vurma ve Atanma PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ YÜKSEK ÖĞRETİME HAZIRLAYAN LİSELER FEN LİSESİ FEN LİSESİ ANADOLU LİSESİ ANADOLU LİSESİ YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSE.
LOGO TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER.
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ. Daha iyi ölçme yapabilen, Öğrencilerin orta öğretim başarı puanını dikkate alan, Farklı puan türleriyle öğrencileri.
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
Hangi Liselere Gidebilirim?
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
TEOG SINAVI VE TERCİH İŞLEMLERİ
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
MEZ İ TL İ KIZ ANADOLU İ MAM HAT İ P L İ SES İ Adres Yeni Mah. Bahar Cad. No 6 Mezitli / MERSİN Telefon Web
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
ORTAÖ Ğ RET İ M KURUMLARI BÜ Ş RA ATICI REHBER Ö Ğ RETMEN.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 3- Ö ğ retim Üyeli ğ ine Yükseltilme ve Atanma YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
“Çinlilerin eğitime ilişkin çok yüksek beklentileri var
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
İÇ SINAVI.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.
2017/2018 AKADEMİK YILI ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜNE HOŞGELDİNİZ
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
Karşılaştırmalı Eğitim
ESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
Görev ve Sorumluluklar
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
FİNLANDİYA EĞİTİM SİSTEMİ
Sunum transkripti:

ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN 080625006-Nurcan BUNAR

YÜKSEKÖĞRETİM (la educación superior en España)

1983 Üniversite reformu ile yükseköğretimin örgütlenmesinde yerel yönetimler de etkili kılınmıştır. Personel alımı konusunda yükseköğretim birimlerine yetkiler verilmiştir. ancak kadro verme işlemini devlet yapmaktadır.(Balcı,2007) Ayrıca bu yasada, uzun süreli yükseköğretim programlarının yaygınlaştırılması ve özel yükseköğretim kurumlarının açılması öngörülmüştür. (Sağlam,1999)

2001 Üniversiteler Organizasyon Yasası (LOU), üniversite sistemini düzenler. Bu yasanın amacı üniversitelerde kaliteyi ve mükemmelliği sağlamlaştırmaktır. Üniversitenin rolünü, bilimsel, teknik ve kültürel bilgiyi tartışmak, geliştirmek ve aktarmak olarak belirlemiştir. (Balcı, 2007)

1990 Eğitim Yasası ile yükseköğretime giriş yeniden düzenlenmiştir 1990 Eğitim Yasası ile yükseköğretime giriş yeniden düzenlenmiştir. Bu yasadan önce, yükseköğretim görmek isteyen öğrenciler ortaöğretim II. Devreden sonra üniversiteye hazırlık sınıfını bitirmek zorunda idiler. 1990 yasası ile hazırlık sınıfı uygulaması kaldırılmıştır. (Sağlam, 1999)

Bu yasa uyarınca yeni düzenlemelere göre, ortaöğretim II Bu yasa uyarınca yeni düzenlemelere göre, ortaöğretim II. devreden olgunluk diploması alan ve yükseköğretime devam etmek isteyen öğrenciler iki aşamalı üniversiteye giriş sınavını kazanmak zorundadırlar. Üniversiteye giriş sınavı, her yıl haziran ve eylül aylarında yapılır. (Sağlam, 1999)

Bir öğrenci, bu sınavı en çok üç kez tekrar edebilir Bir öğrenci, bu sınavı en çok üç kez tekrar edebilir. Giriş sınavını her üniversitenin kendisi yapar. Başvuran öğrenci sayısının alınacak öğrenci sayısından fazla olduğu yükseköğretim programlarına öğrenci seçiminde, genel giriş koşullarına ek olarak giriş sınavında alınan not, ortaöğretim başarı ortalaması, özel sınav yapma gibi özel giriş koşuşları da uygulanır. (Sağlam, 1999)

Yükseköğretim üniversitelere bağlı fakülteler, yüksekokullar ve kolejler ile bağımsız teknik yüksekokullardan oluşan akademik yükseköğretim kurumları ile üniversite kapsamına girmeyen meslek yüksekokulların da verilir.(Sağlam, 2007) İspanya’da 50 kamu ve 20 özel üniversite bulunmaktadır. Özel üniversitelerden 6 sı katolik kilisesine aittir. (Balcı, 2007)

Üniversite eğitimi dört tipte gerçekleştirilmektedir. Bunlar; Kısa dönem(3 yıl) Uzun dönem (4-5 yıl, tıp için 6 yıl) Yüksek lisans(2 yıl) Doktora(Tez)

Yükseköğretimin süresi ve bitirme dereceleri, yükseköğretim kurumunun türüne göre değişir. 1983 Yasasına göre yükseköğretim, öğrenimin sonunda alınan akademik dereceler yönünden üç aşamalı olarak düzenlenmiştir: Diploma(3 yıllık öğrenim) Lisans (Mimar-Mühendis) (Diploma+2 yıllık öğrenim) Doktora (Lisans+2 yıllık öğrenim) (Sağlam,1999)

Tüm üniversite kurumlarında, her üniversitede elde edilen uzmanlık yeterliğini sağlayan kazanılmış meslek bilgilerine yönelik mezuniyet sonrası programlar verilir. (MEB, 2006)

Akademİk yükseköğretİm Fakülteler ve teknik yüksekokullar, tüm geleneksel bilim dallarında (matematik, fen bilimleri, tıp, ziraat, sosyal bilimler, hukuk, işletme, ekonomi ve yönetim bilimleri, dil ve edebiyat, güzel sanatlar ve mühendislik bilimleri vb.) üç öğrenim derecesini veren programlar uygularlar. Ulusal uzaktan öğretim üniversitesi, ülke düzeyinde diploma ya da lisans derecesi ile bitirilen çeşitli yükseköğretim programları uygular. Bu üniversite, olağan programların yanısıra açık yükseköğretim programları kapsamında girişin bir ön diploma koşuluna bağlı olmadığı kısa süreli programlar da uygular. (Sağlam, 1999)

Meslekİ yükseköğretİm Mesleki yükseköğretim, üniversiteler bağlı meslek yüksekokullarında verildiği gibi, üniversite alanına girmeyen, mesleğe dönük uygulama ağırlıklı programlar uygulayan resmi ve özel meslek yüksekokullarında verilir. Çoğu bağımsız olan bu okullarda, ülke düzeyinde resmen tanınan ve üniversitelerden alına diploma ve lisans derecesine eşdeğer bir derece ile bitirilen yükseköğretim programları uygulanır.(Sağlam,1999)

Öğretmen eğİtİmİ (la formación del profesorado en España) Çeşitli eğitim basamaklarındaki okullarda görev yapacak öğretmenlerin öğrenimleri farklıdır. Eğitim sisteminde yapılan düzenlemeler göre, okulöncesi ve ilköğretim okullarında görev yapacak öğretmenler, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarında üç yıl öğretmenlik eğitimi görürler. (Sağlam, 1999) Maestros denilen diplomayı almak gerekmektedir(Balcı, 2007). İlköğretim öğretmenleri, alan öğretmenlerinin istihdam edildiği müzik, beden eğitimi ve yabancı diller dışındaki tüm dersleri verecek şekilde eğitilmektedir. (Balcı, 2007)

Yabancı dil, beden eğitimi, müzik ve özel eğitim öğretmenleri de bu kurumlarda yetiştirilir. Öğretmen adayları, genel kültür ve amaçlanan öğretmenlik alanına göre alan bilgisinin yanısıra öğretmenlik meslek bilgisi ile ilgili dersleri de alırlar ve belli bir süre okullarda öğretmenlik uygulaması yaparlar. (Sağlam, 1999)

Ortaöğretim basamağındaki genel eğitim okulları ile mesleki teknik eğitim okullarında görev yapacak öğretmenlerin yetiştirildiği özel bir öğretmenlik eğitimi programı yoktur. Bu basamaktaki okullarda görev yapacak öğretmenlerde üniversite veya teknik yüksekokullarda lisans ya da doktora görmüş olma ve öğretmenlik sertifikasına sahip olma koşulu aranır. (Sağlam, 1999)

Her yıl, merkezi yada bölgesel düzeyde öğretmen alınacak alanlar ve alınacak öğretmen sayısı ile aranan koşullar resmi gazetede duyurulur. Koşulların uygun olan adaylar devlet sınavına alınır. Sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olarak yapılır. (Sağlam, 1999)

Öğretmenler haftada 37,5 saat çalışırlar Öğretmenler haftada 37,5 saat çalışırlar. Okul öncesi ve ilköğretimde 30 saatini öğretim etkinlikleri ile geçirirler. Ortaöğretimde bu süre 18 saattir. Kalan zamanı eğitime hazırlık yaparak değerlendirirler. (Balcı,2007)

KAYNAKLAR Balcı, A., (2007). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri. PegemA yayıncılık, Ankara. MEB, (2006).Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Eğitim Sistemleri. Ankara. Sağlam, M., (1999) Avrupa Ülkelerinin Eğitim Sistemleri. Anadolu Üniversitesi Yayınları. Eskişehir.