Nevin Uysal, MD, MSc VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİBRİD MEKANİK VENTİLASYON YÖNTEMLERİ VE HFV
Advertisements

KAN GAZI ANALİZİ.
Doç Dr Oğuz Dursun Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
KİBAS -Olgu tartışmaları-
HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU
Solunum Mekaniklerinin Ölçülmesi 23 Nisan 2008 TTD 11
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN MEKANİK VENTİLASYON
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
SOLUNUM YETMEZLİĞİ VE ŞOKUN TANIMLANMASI
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
ANESTEZİDE MONİTÖRİZASYON
OLGU SUNUMU
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
İlaç reseptör etkileşimi
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Toksikoloji Akıl Kartları-1
MEKANİK VENTİLASYONDA BAKIM
MS 76 yaşında,erkek hasta İş adamı.
DUAL Kontrol Modlar Ventilatör bir feedback halkası üzerinden basınç veya volümü kontrol eder AÇIK DÖNGÜ (OPEN-LOOP) KONTROLLÜ SİSTEM KAPALI DÖNGÜ.
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
İNVAZİF MEKANİK VENTİLASYON
Sepsiste Tedavi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Eylül 2014 Salı Ar. Gör. Dr. C. Yıldırımçakar.
Ventilasyon Modları Prof.Dr.Yalım Dikmen.
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
MEKANİK VENTİLATÖRLER
Yenidoğanda Mekanik Ventilasyon
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
Mekanİk VentİlaSYON ŞEKİLLERİ ve ekspİrasyon SONU pozİtİf BasInç
KOAH’da Mekanik Ventilasyon
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
Restriktif hastalıklarında Mekanik Ventilasyon
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
Toplum kökenli pnömoni
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
GCYB Sorumlu Hemşiresi
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
NIMV etkinliğinin değerlendirilmesi ve sonlandırılması
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hiperosmolar Hiperglisemik nonketotik koma
Birinci Basamakta KBB Hastalıklarının Tedavisi
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
MEKANİK VENTİLASYON KOMPLİKASYONLARI
NIMV Komplikasyonlar ve Çözümleri
İnvazİv mekanİk ventİlatör
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Olgu sunumları Prof. Dr.Kürşat Uzun.
Arteriel Kan Gazı Değerlendirilmesi
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
NIMV uygulama yeri Dr. Zuhal Karakurt. NIMV uygulamada temel ilkeler NIMV kontrendikasyon değerlendirmesi ? NIMV endikasyonu??? NIMV monitörizasyon olanağı?
Basınç “Sikluslu” Ventilasyon
YOĞUN BAKIM OLGU SUNUMU
İÇ HASTALIKLARI OLGU SUNUMU
İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.
ŞOK BULGULARI OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
Sunum transkripti:

Nevin Uysal, MD, MSc VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Vaka Sunumu Nevin Uysal, MD, MSc VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü

Acil Servis-1 37 yaşında kadın hasta 3 gün önce başlayan ÜSYE şikayetlerini takiben öksürük, yüksek ateş, ve göğüs ağrısı tarif ediyor Özgeçmişi: DM Hastanın bilinci açık, oryantasyonu tam FM’de TA:90/70, nabız: 100/dakika, solunum sayısı:25/dakika, yardımcı solunum kaslarını kullanmıyor Akciğer sesleri bazallerde azalmış

Laboratuvar Bulguları pH:7.25, pCO2:20, pO2:77, HCO3:16 Na:140, K:3, Cl:104 Kan şekeri: 180 BUN / kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri normal Lökositoz / sola kayma Hb:12 AC grafisi yetersiz inspirasyon / infiltrasyon yok

Soru-1 Hastanın asit-baz dengesizliğini aşağıdakilerden hangisi açıklar? A- Laktik asidoz B- Artmış santral solunum dürtüsü (respiratory drive) C- İntravasküler volüm kontraksiyonu D- Hipokalemi E- A ve B F- Hepsi pH:7.25, pCO2: 20, pO2:77, HCO3:16 Na:140, K:3, Cl:100 pH:7.25, pCO2: 20, pO2:77, HCO3:16 Na:140, K:4, Cl:104 pH:7.25, pCO2: 20, pO2:77, HCO3:16 Na:140, K:4, Cl:104

Cevap-1 Hastanın asit-baz dengesizliğini aşağıdakilerden hangisi açıklar? A- Laktik asidoz B- Artmış santral solunum dürtüsü (respiratory drive) C- İntravasküler volüm kontraksiyonu D- Hipokalemi E- A ve B F- Hepsi pH:7.25, pCO2: 20, pO2:77, HCO3:16 Na:140, K:4, Cl:104

Acil Servis-2 Hasta acil serviste göğüs hastalıkları uzmanı / YBÜ fellow’u tarafından değerlendiriliyor. YBÜ’ye yatışın gerektiğine karar veriyor. Ancak yatışın 1 saat gecikeceğini görüyor

Soru-2 Bu şartlar altında hastaya en öncelikli olarak uygulanması gereken tedaviler hangileridir? A- Bikarbonat i.v. puşe ve infüzyon B- Antibiyotik tedavisi C- Serum fizyolojik 250 cc bolus D- Non-invaziv mekanik ventilasyon E- B ve C F- Hepsi

Cevap-2 Bu şartlar altında hastaya en öncelikli olarak uygulanması gereken tedaviler hangileridir? A- Bikarbonat i.v. puşe ve infüzyon B- Antibiyotik tedavisi C- Serum fizyolojik 250 cc bolus D- Non-invaziv mekanik ventilasyon E- B ve C F- Hepsi

Yoğun Bakım-1 Hasta 1 saat sonra YBÜ’ye transfer ediliyor. Hastanın uykuya meyilli olduğu ve zaman ve yer oryantasyonunun olmadığı görülüyor. Hızlıca arteriyel line takılıyor Kan gazı: pH:7.22, pCO2: 27, pO2:68, HCO3: 15 Ne yaparsınız?

Yoğun Bakım-2 Hasta 2 mg midazolam kullanılarak entübe ediliyor. Entübasyondan 10 dakika sonra TA:80/50, nabız: 140 sinüs ritmi Ne yaparsınız?

Cevap-3 Hipotansiyonun şiddetine ve gelişme hızına göre Ayırıcı tanı Trendelenburg pozisyonu Hasta ventilatörden ayrılır ve %100 O2 ile ambulanır Akciğer ödemi bulguları yoksa sıvı bolusu Akciğer ödemi bulguları varsa vazopresör Ayırıcı tanı Oto-PEEP  Hasta ventilatörden ayrılınca düzelir / Ventilatör ayarları tekrar düzenlenir Diğer sebepler (hipovolemi / kalp pompa yetersizliği)

YBÜ 3.gün Hastaya vizit yapıyorsunuz. Mekanik ventilatör ayarları: A/C 18, TV:500, PEEP:10, FiO2:0.7 Başka neleri değerlendirirsiniz?

Cevap-4 Kan gazı: 7.44/ 35 / 77 Ppeak: 40, Pplat:30, Auto-PEEP yok Hastanın bilinç durumu Hastanın spontan solunum hızı:18/dakika Ne yaparsınız?

YBÜ-3.gün (devam) Hastanın diğer tedavileri Ne yaparsınız? Saline / %5 dekstroz infüzyonu 80 cc/saat Dopamin infüzyonu 8 mcg/kg/dakika Midazolam infüzyonu 2 mg/saat Seftriakson Klaritromisin İ.V. Ne yaparsınız?

YBÜ 8.gün Hastaya vizit yapıyorsunuz (saat 07:00). Hasta hafif uykulu, ama sözlü uyaranla çabucak uyanıyor, denilenleri yapıyor. Mekanik ventilatör ayarları: SIMV 10, PS:10,TV:500, PEEP:5, FiO2:0.4 Kan gazı: 7.42/ 37 / 75 Ppeak: 25, Pplat:20, Auto-PEEP yok Hastanın spontan solunum hızı:13 Ne yaparsınız?

YBÜ 8.gün (devam) Hasta CPAP 5 cmH2O moduna alınıyor RSBI: 80 i.v. sedasyon stoplanıyor. Enterik beslenme stoplanıyor. Hastanın başı dikleştiriliyor 09:00’da hasta T-parçasına alınıyor ‘Başarılı’ Kaf kaçağı 200 cc, sekresyonları minimal, gastrik rezidü yok Ne yaparsınız?

Ekstübasyon Hastaya ne yapılacağı açıklanır Hasta ET tüp aracılığıyla aspire edilir Hastanın ağız içi aspire edilir ET tüpü yerinde tutan bağlantılar çözülür ET tüp kafı indirilir ve tüp çekilir Hastanın öksürmesine fırsat tanınarak gerekirse ağız içi tekrar aspire edilir NIMV’ye bağlanmayacak hastalarda hava yolu aerosol maskesi ile uygun FiO2 seçilerek nemlendirilir. Hastanın vital bulguları, akciğer ve trakeası oskülte edilir. Hastanın vital bulguları ve solunumunun stabilleştiği gözlenir

Özet Hastanın tüm klinik ve laboratuvar verileri değerlendirilerek bir problem listesi oluşturulmalıdır Problem listesi ve tedavi hedefleri sık olarak gözden geçirilmelidir. Destek tedavisi tüm YBÜ hastalarında standart bir şekilde uygulanmalıdır Ventilatör stratejisi gerek duyuldukça değiştirilmelidir Hastanın klinik durumunda düzelme başladığı andan itibaren hasta weaning açısından düzenli olarak değerlendirilmelidir.