ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
This project is produce with the financial assistance of EU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAYIT TAKİP VE İZLEME PROGRAMI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAYIT TAKİP VE İZLEME PROGRAMI
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
BASIN TOPLANTISI 15 Nisan Yeni dönemde AMPD AMPD’nin yeni yönetim döneminde amacı, bilimsellik platformu çerçevesinde; Sektörün büyümesini sağlamak,
SUUDİ ARABİSTAN T.C. Riyad Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Kızamık Eliminasyon Programı
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
RUSYA FEDERASYONU BİTKİSEL GIDA ÜRÜNLERİ
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Kamuda e-Belge Çalışmaları
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
En Yoksullar için Avrupa Yardım Planı (PEAD) Plan / 2010 sayılı yönetmelik (AB) Değiştirilmiş 11 Ekim 2012 tarihinde oylanan yönetmelik (AB) PEAD.
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Madde-2) Kurumların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında yer alan tüm birimlere ait kodların güncellenmesi işlemlerinde kurumların strateji geliştirme.
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
1.HAFTA Pazar 2.HAFTA Pazar 3.HAFTA Pazar 4.HAFTA Çarşamba 5.HAFTA Pazar 6.HAFTA Pazar.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Türkiye’de Ulusal İzleme Mekanizması Kurulması: Süreç ve Ana Unsurlar Kerem ALTIPARMAK AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Farmakovijilans Sorumlusu
Sunum transkripti:

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARETTE TEKNİK ENGELLER ANLAŞMASI 16 Ağustos 2012

TİCARETTE TEKNİK ENGELLER (TBT) ANLAŞMASI Kapsam Teknik Düzenlemeler Standartlar Uygunluk Değerlendirme Prosedürleri Prensip Ayrım Yapmama Ticarette Gereksiz Engel Yaratmama Uluslararası Standartların Kullanımı Karşılıklı Tanıma Denklik Şeffaflık Amaç-Hedef Dış Pazara Giriş Koşullarının Bilinmesi Üretim Süreci İçin Zaman Kazanılması Aykırı Uygulamaların Değiştirilebilmesi TEKNİK ENGEL YARATILMAMASI TTE Anlaşması; insan, hayvan ve bitki yaşam veya sağlığının ya da çevrenin korunması ve aldatıcı uygulamaların önlenmesini teminen ülkeler tarafından uygulanan standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirmesi prosedürlerinin uluslararası ticaretin önünde önemli bir engel olarak oluşturabileceği öngörülerek hazırlanmıştır.

TİCARETTE TEKNİK ENGELLER (TTE)-TÜRKİYE UYGULMASI- *YASAL DAYANAK* DTÖ TBT Anlaşması 25 Şubat 1995 –Resmi Gazete No: 22213 Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması Ekinde Yer Alan Ticarette Teknik Engeller Anlaşmasında Öngörülen Bildirim Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik 15 Nisan 1997 - Resmi Gazete No: 22965

HANGİ HALLERDE BİLDİRİM YAPILIR Uluslararası Standardın, rehberin veya tavsiyenin olmaması ve varsa Bunların teknik içeriğiyle uyumlu olmaması ve Ticaretin üzerinde önemli bir etki görülmesi DTÖ BİLDİRİMİ

TEKNİK ENGEL YARATILMAMASI BİLDİRİM-AMAÇ Etkili önlemlerin tanımlanması Dış pazarlara giriş koşullarının bilinmesi Üretim süreci için zaman kazanılması Ülkeler arasında diyalog oluşturulması Aykırı uygulamaların değiştirilebilmesi Alternatiflerin değerlendirilebilmesi TEKNİK ENGEL YARATILMAMASI

BİLGİ BİLDİRİM MERKEZİ BİLDİRİM-ŞEFFAFLIK Taslak mevzuatın bildirilmesi Metinlerin sunulması Yorum için zaman verilmesi Önlemin yayımlanması BİLGİ BİLDİRİM MERKEZİ

BİLDİRİM İŞ AKIŞ ŞEMASI TASLAĞIN GÖRÜŞE AÇILMASI İLGİLİ BAKANLIK TARAFINDAN TARAFIMIZCA BİLDİRİM FORMUNUN DOLDURULMASI İLGİLİ BAKANLIĞA BİLDİRİM FORMUNUN İLETİLMESİ FORMUN SON HALİNİN TARAFIMIZCA DTÖ SEKRETARYASINA GÖNDERİLMESİ DTÖ TARAFINDAN BİLDİRİMİN YAYIMLANMASI

FORMUN SON HALİNİN TARAFIMIZCA DTÖ SEKRETARYASINA **GÖNDERİLMESİ**

DTÖ Sekretaryasına, taslak aşamasında, değişiklik yapılabilecek ve BİLDİRİMLER DTÖ Sekretaryasına, taslak aşamasında, değişiklik yapılabilecek ve yapılan yorumlar dikkate alınabilecekken bildirilmelidir. (ortalama 60 Gün) Şİmdi bildirim nedir, nasıl işliyor, bunu bildirim formunun üzerinden giderek ele alalım. Her dtö üyesi ülke, tbt kapsamındaki alanlarda bir mevzuat çıkarmadan önce, henzü taslak aşamasında iken, değişiklik yapılabilecek ve yapılan yorumlar dikkate alınabilecekken, taslak mevzuatı hk açıklayıcı bilgiler içeren bildirim formunu DTÖ’ye bildirirerek bunu diğer ülkelerin bilgisine sunar. Kısaca böyle.

DTÖ SEKRETARYASI TARAFINDAN YAYIMLANMIŞ BİLDİRİMLER

EN ÇOK BİLDİRİM YAPAN ÜLKELER Sıra Ülke Bildirim Sayısı 1 Çin 906 2 ABD 721 3 İsrail 591 4 S. Arabistan 422 5 Brezilya 401 6 Avrupa Toplulukları 390 7 Kore 334 8 Kenya 330 9 Japonya 326 10 Kanada 317 70 Türkiye 11

DTÖ TARAFINDAN YAYIMLANAN BİLDİRİMLER -TÜRKİYE- Simge Başlık Tarih G/TBT/N/TUR/3/Rev.1 Organik, Organomineral Gübreler Yön.Tasl.– Revizyon 27/07/2012 G/TBT/N/TUR/11 Gemi Teçhizatı Yön.Tasl. 08/06/2012 G/TBT/N/TUR/10 Taşınılabilir Basınçlı Ekipmanlar Yön.Tasl. 23/05/2012 G/TBT/N/TUR/9 AEEE Yönetmeliği Taslağı 20/04/2012 G/TBT/N/TUR/8 Kozmetik Yön.Tasl. 16/04/2012 G/TBT/N/TUR/7 Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Yön.Tasl. 04/04/2012 G/TBT/N/TUR/6 Bitkisel Gıda ve Yem İth.Kont. Yön.Tasl 31/08/2011 G/TBT/N/TUR/5 Zeytinyağı ve Prina Yağı Yön.Tasl. 02/09/2010 G/TBT/N/TUR/4 GDO ve Ürünlerine Dair Yön.Tasl. 16/08/2010 G/TBT/N/TUR/3 Organik, Organomineral Gübreler Yön.Tasl. 10/11/2009 G/TBT/N/TUR/2 Yapı Malz.Yön.Tasl. 17/06/2009 G/TBT/N/TUR/1 Yapı Malz.CE İşareti Mecburi Olmayan Ür.Yön.Tasl. 08/06/2007

TÜRKİYE BİLGİ-BİLDİRİM MERKEZİ (TBT ENQUIRY POINT) EKONOMİ BAKANLIĞI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

www.teknikengel.gov.tr

TEKNİK ENGEL BİLDİRİM ARAMA ** List of ISO 639-1 codes

GÜNCEL BİLDİRİMLER

TEKNİK ENGEL BİLDİRİM ARAMA

BİLDİRİM HAKKINDA YORUM YAPILMASI

TEKNİK ENGEL-SÜREÇ TAKİBİ

TEKNİK ENGEL-SÜREÇ TAKİBİ

TEŞEKKÜRLER! Alper AKYÜREK Dış Ticaret Uzman Yrd. (312) 204 80 74 akyureka@ekonomi.gov.tr