TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Advertisements

CEPHELER ve ANTLAŞMALAR
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
BATI CEPHESİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
TBMM’NİN AÇILIŞI ve SAKARYA SAVAŞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Mustafa Kemal ATATÜRK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
Hazırlayan: Şenel Akbaş
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ
Her ilçede bir Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulacak.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI - Cepheler Dönemi -
DESTANLAŞAN DİRENİŞ GÜNEY CEPHESİ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
Doğu Cephesinde kimlerle savaştık, sonuç ne oldu?
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)

BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921

5 AĞUSTOS 1921 BAŞKOMUTANLIK YASASI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 5 AĞUSTOS 1921 BAŞKOMUTANLIK YASASI Mustafa Kemal, Kütahya- Eskişehir Savaşı’nda stratejik bir kararla geri çekilme emri verdi. Bu geri çekilme, sert tartışmalara neden oldu. Bunun üzerine, TBMM üç ay süreyle Mustafa Kemal’ i Başkomutan tayin etti. Mustafa Kemal Paşa, Başkomutanlık yasası ile Yasama+ Yürütme+ Yargı görevlerini üstüne aldı.

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921 AMAÇ: Ordunun ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayıp Türk ordusuna taarruz gücü kazandırmaktır. YÖNTEM: Emirlerin uygulanabilmesi için il ve ilçelerde Tekâlif- i Milliye komisyonları kurulmuştur.

ANADOLU İNSANININ BÜYÜK FEDAKÂRLIĞI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ ANADOLU İNSANININ BÜYÜK FEDAKÂRLIĞI Resimde en çok dikkatinizi çeken nedir?

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Ordunun giyecek ihtiyacını karşılamak için! T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 1. Her ev birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp komisyona teslim edecek, halkın ve tüccarın elinde bulunan çeşitli dokuma ürünlerinin yüzde kırkına bedeli sonradan ödenecek şekilde el konacaktır. Ordunun giyecek ihtiyacını karşılamak için!

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Malzemeleri cepheye taşımak için. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 2. Gıda maddelerinin yüzde kırkına bedeli sonradan ödenmek üzere el konacaktır. 3. Halka ait taşıtların her ay ordu için 100 km. taşıma yapması zorunludur. Malzemeleri cepheye taşımak için.

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Ordunun cephane ihtiyacını karşılamak için. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 4. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır. 5. Halkın elinde bulunan bütün cephane ve silahlar teslim edilecektir. Ordunun cephane ihtiyacını karşılamak için.

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 6. Yakıt ve makine yedek parçalarının yüzde kırkına el konulacaktır. 7. Bütün yük hayvanlarının yüzde yirmisine el konacaktır. Toplanan malzemeleri cepheye ulaştırmak için!

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Tekâlif-i Milliye Kararları gereği halkın ordusuna yardım etmesi milli birlik ve beraberliğin bir göstergesi olmuştur.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Türk kadını Kurtuluş Savaşı’nda cephe gerisinde büyük bir azim ve çaba göstermiştir. Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921’ de başlamıştır.

! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 5 Ağustos 1921’ de Başkomutanlık Yasası çıkarıldı. Ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla 7-8 Ağustos 1921’ de Tekâlif-i Milliye Emirleri yayınlandı. Türk halkı emirlere uyarak birlik ve beraberlik örneği gösterdi. Emirler uygulanırken, Sakarya Meydan Muharebesi yapıldı. Ancak, Tekâlif-i Milliye Kararları’ nın etkisi en çok Büyük Taarruz’ da görüldü.