Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS"— Sunum transkripti:

1 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS

2 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Mustafa Kemal’in Başkomutanlığa Getirilmesi (5 Ağustos 1921)

3 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Tekâlif-i Milliye Emirleri (7-8 Ağustos 1921)
Her ilçede bir Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulacak. Her ev birer kat çamaşır bir çift çorap ve çarık verecektir. Hükümetin lehinde ve aleyhinde hiçbir şey yapılmayacaktır. Halkın elindeki silah ve cephane 3 gün içinde komisyona verilecek. Sakarya Savaşı öncesinde ordumuzun nelere ihtiyacı vardır? Tekalif-i Milliye’nin Maddeleri nelerdir? Tüccar ve halk elinde bulunan çamaşırlık, bez, pamuk, yün, buğday, un, koyun, fasulye, nohut gibi malzemeleri sonra ödemek şartı ile %40’ı alınacak. İlk olarak ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için 8 Ağustos 1921’de Tekalif-i Milliye Emirlerini oluşturdum. Bu kanunları uygulamak için İstiklal Mahkemelerini görevlendirdim. Kütahya-Eskişehir savaşlarında yenilince kararları çabuk alarak durumu düzeltmek için Başkomutanlık Yasası ile TBMM’nin tüm yetkilerini 3 aylığına aldım Demirci, marangoz, dökümcü gibi ustalar sayısı, isimleri, durumları tespit edilecek. Tekalif-i Milliye kararlarının en çok Büyük Taarruz için faydası olmuştur.

4 Kurtuluşun Kahramanları ve ismini sayamadığımız niceleri…
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Tekâlif-i Milliye Emirleri (7-8 Ağustos 1921) Binbaşı Emire Ayşe Aydın Fatma Seher Hanım Erzurum-İzmit Hasan Tahsin İzmir İpsiz Recep Karadeniz Kurtuluşun Kahramanları Onbaşı Nezahat ve ismini sayamadığımız niceleri… Kütahya Şahin Bey Gaziantep Yörük Ali Efe Aydın Şerife Bacı Kastamonu Halide Onbaşı İstanbul Sütçü İmam Maraş

5 Bu insanlar zorla mı çalışıyor yoksa gönüllü olarak mı?
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Tekâlif-i Milliye Emirleri (7-8 Ağustos 1921) Bu insanlar zorla mı çalışıyor yoksa gönüllü olarak mı?

6 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Sakarya Meydan Savası (23 Ağustos - 13 Eylül 1921)
Kütahya Eskişehir Savaşları’ndan sonra Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilen Türk kuvvetleri ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyordu. Bu sırada Yunanlılar, Türk ordusuna son darbeyi vurarak TBMM’yi dağıtmak amacıyla 14 Ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başladılar. Yunanlılar Sakarya Nehri’nin birkaç yerinden geçerek 23 Ağustos’tan itibaren Türk kuvvetleriyle karşılaştılar. Yunan kuvvetleri 100 kilometrelik bir cephe üzerinde taarruza başladı.

7 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Sakarya Meydan Savası (23 Ağustos - 13 Eylül 1921)
Yunanlıların bir ara Polatlı’ya kadar yaklaşmaları üzerine Mustafa Kemal Paşa orduya şu emri vermiştir.

8 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Sakarya Meydan Savası (23 Ağustos - 13 Eylül 1921)
Yunanlılar Türk kuvvetlerine üstünlük sağlayamadı. 11 Eylül’de saldırıya geçen Türk ordusu, 22 gün, 22 gece süren Sakarya Meydan Savaşı’nı zaferle sonuçlandırdı ve Yunan kuvvetlerini Sakarya Nehri’nin batısına attı.

9 Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının sonuçları nelerdir?
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Sakarya Meydan Savası (23 Ağustos - 13 Eylül 1921) Yunanlıların, Türk ordusunu yok etme, Ankara’yı alma ve Sevr’i kabul ettirme hayalleri sona erdi. Halkın TBMM’ye ve orduya olan güveni tam olarak sağlandı. Yunan ordusu savunmaya, Türk ordusu taarruza geçti. II.Viyana Savaşı ile başlayan geri çekilme sona erdi. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının sonuçları nelerdir? Kars ve Ankara Antlaşması imzalandı. TBMM, Mustafa Kemal’e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verdi. İtalyanlar, bu zaferle birlikte tüm yurdu terk etmişlerdir.

10 Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Kars Antlaşması (13 Ekim 1921) Antlaşmada Taraflar TBMM SSCB Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan Sovyet Rusya'nın hakimiyetine giren Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile imzalandı ve daha önce Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşmasının tekrarı niteliğinde bir antlaşmadır. Doğu sınırımız kesin olarak güvence altına alınmış ve bugünkü şeklini almıştır.

11 Ankara Antlaşması’nın imzalanmasının önemi nelerdir?
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Ankara Antlasması (20 Ekim 1921) Antlaşmada Taraflar Güney cephesi kapandı ve Suriye sınırı güvenlik altına alındı. Güney illerimizdeki Ermeni meselesi sona erdi. Özerk bir yönetim kurulması şartıyla Hatay Fransızlarda kaldı. Hatay'ın kaybıyla Batum’dan sonra Misak-ı Milli'den ikinci taviz verildi. TBMM FRANSA Ankara Antlaşması’nın imzalanmasının önemi nelerdir? İlk kez bir itilaf devleti Misak-ı Milli'yi tanıdı. Fransızlar; Güney Cephesi’nde Kuvai Milliye Birlikleri karşısında başarısız olmuşlar ve Sakarya Savaşı’yla da Yunanlıların başarısız olacaklarını anlayınca, Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Anadolu’yu terkettiler. Suriye’de Fırat Nehri kıyısında bulunan ve Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın mezarının bulunduğu Caber Kalesi Türk toprağı olacağı kabul edildi. Güney cephesinin kapanmasının ardından buradaki gönüllü kuvayımilliye birlikleri batı cephesine kaydırılmıştır.

12 YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS / Ankara Antlasması (20 Ekim 1921)
Ankara Antlaşması ile Türk toprağı sayılan Caber Kalesi 24 Temmuz 1924 Lozan Antlaşması’nda da Türk toprağı olarak kabul edilmiştir. Fırat Nehri Kıyısında bulunan Kale 1973 yılında Suriye Hükümeti’nin baraj projesi sebebiyle karşılıklı anlaşılarak Süleyman Şah’ın mezarı ve yine Fırat Nehri kıyısında sınırımıza daha yakın bir yer olan Karakozak Köyü’ne taşınmıştır. Suriye’de istikrarsızlık ve İŞİD tehdidi oluşunca 2014 yılında Şah Fırat Operasyonu ile bir gece tekrar türbe sınırımıza daha da yakın olan Eşme Köyü’ne taşınmıştır.

13

14


"YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları