SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilim nedir? Evren ve toplumsal yaşam konusundaki sistemli bilgi bütünüdür Her sistematik bilgi bütünü bilimi mi oluşturur? Bilim, bilimsel yöntemle toplanmış.
Advertisements

Mimaride kimlik.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
MALİ SOSYOLOJİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
8/B SINIFI VELİ TOPLANTISI
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
Kültür.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar
ATATÜRK İLKELERİ.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Gelişime Giriş.
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
DEĞİŞME VE EĞİTİM.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Atatürk ilkeleri.
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dr. Kerim Karabacak
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Eğitim ve Toplumsal Değişme
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
Teknoloji Merkezli Yaklaşımlar
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
BİT’İn Sosyal ve Kültürel KatkIlarI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ
KIRSAL AİLE.
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
Toplum ve Toplumsal Yapı
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI ToplumSAL DEĞİŞME DOÇ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GELİŞİM.
I. TOPLUMSAL DE Ğİ ŞME VE GEL İ ŞME II. TOPLUMSAL GEL İ ŞME III. TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞME IV. TOPLUMSAL ÇÖZÜLME.
Sunum transkripti:

SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.”

Değişme ve Toplumsal Değişme Nedir? Toplumsal Değişmenin Özellikleri Toplumsal değişme toplumlar için zorunludur. Toplumsal değişme süreklilik gösterir, ileriye olabileceği gibi geriye doğru da gerçekleşebilir. Toplumların değişme hızı ve doğrultuları farklıdır. Toplumsal değişme bir toplumda kendiliğinden veya dışarıdan zorla gerçekleşebilir. Değişme: Önceki durum ve koşullara göre gerçekleşen başkalaşmaya, farklılaşmaya denir. Toplumsal Değişme ise: Toplumsal yapı ve toplumsal yapıyı oluşturan unsurlarda meydana gelen değişmelerdir. Örnek: Tarım toplumundan kent toplumuna geçişle birlikte ÇEKİRDEK AİLE’nin ortaya çıkması

Değişme ve Toplumsal Değişme Nedir? Toplumsal Değişmenin Özellikleri *Toplumsal değişme belli bir zaman sürecinde meydana gelir. * Sosyal yapının maddi öğelerindeki sosyal değişme hızı, manevi öğelerindeki toplumsal değişme hızından daha yüksektir. *Toplumsal yapının bir öğesindeki değişme başka öğelerin de değişmesine neden olabilir. *Toplumun hazır olmadığı zamansız değişmeler bunalımlara neden olur.

DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR GELİŞME İLERLEME Belli bir alanda ortaya çıkan olumlu (ileriye dönük) değişmelerdir. Daha iyiye, mükemmele doğru olan değişmeyi ifade eder. TOPLUMSAL GELİŞME UYARI!! Toplumsal yapının bir çok unsurunda gerçekleşen olumlu değişmelerdir. Birden çok alanda gerçekleşir. ÖRNEK: Sanat, Ekonomi, Kültür, Bilim, Teknoloji alanının tümünde gerçekleşen olumlu değişiklikler Toplumsal gelişmenin; İlerlemeden farkı birçok alanda birden gerçekleşen olumlu değişmeler olmasıdır.

DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR EVRİM İHTİLAL Zaman içersinde yavaş yavaş kendiliğinden oluşan daha iyiye, mükemmele doğru gelişen değişmelerdir. Belli bir koas, düzensizlik veya çatışma sonrasında toplumsal alanda yapılan köklü değişikliklerdir. ÖRNEK: Fransız İhtilali, Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyet Rejimine Geçiş, İran Devrimi NOT İlerleme kendiliğinden mükemmele doğru yavaş gerçekleşen olumlu değişmeyi ifade eder. İlerleme dışarıdan etki yolu ile gerçekleşen olumlu değişmedir ve hızlı gerçekleşebilir. DİKKAT İhtilal sonrası gerçekleşen değişmeler olumlu ya da olumsuz olabilir. Örneğin: Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye yaşanan devrim olumlu iken, İran Devrimi Cumhuriyetin ortadan kaldırılıp daha otoriter bir rejime geçiş şeklinde olumsuz gerçekleşmiştir.

DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İNKİLAP MODERNLEŞME Eskimiş, yozlaşmış ya da bozulmuş yapılarda iyleştirme, ıslah ve düzeltme yapma şeklindeki değişikliklerdir. Az gelişmiş ülkelerin gelişmiş ülkeleri yakalayabilmek için onlardaki değişimlere ayak uydurması, onlara yetişmeye çalışması ÖRNEK: Osmanlı’da Batılaşma Politakası GERİLEME Geriye- eskiye doğru gerçekleşen olumsuz değişmelerdir. ÖRNEK: İRAN DEVRİMİ

Toplumsal Değişmeyi Etkileyen Faktörler Kitle İletişim Araçları Kültür Demografi (Nüfus) Teknoloji Fiziksel Çevre Ekonomi

Başka toplumlardan kendini soyutlamış olma Toplumsal Değişmeyi Hızlandıran Faktörler Toplumsal Değişmeyi Yavaşlandıran Faktörler Başka toplumlardan kendini soyutlamış olma Mevcut düzenden çıkarı olan gruplar İnsan ve doğa kaynaklarının azlığı İnsanların yerleşmiş alışkanlıkları Dini ritüeller Buluşlar ve Keşifler Bilgi Birikimi Savaşlar Dış ve İç Göçler Adalet Duygusu Kültürel Etkileşimler Din ve aile kurumlarının değişme hızı daha yavaştır. Ekonomin tarıma dayalı olduğu toplumlarda toplumsal değişme daha yavaştır.