T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI IPARD Programının Tanıtımında ve Uygulanmasında Üretici Örgütlerinin Rolü Dr. Erhan EKMEN Ankara 2013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Havza Rehabilitasyon Projelerinde Sor-Sap-Çöz Çalışması
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı)
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
DIME - EIB - AEA 2008 Workshop ‘Turkey: A Model for Organic Products’ April , Izmir Turkey “ORGANİK TARIMA DAYALI SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ” ÜZERİNE.
TÜRK TARIMINDA ÜRETİCİ ÖRGÜTLENMESİ
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
KATILIM (1) Halkın, kendisiyle ilgili kararlara katılmasına dönük bir süreçtir. Katılımın olmazsa olmaz koşulu, problemlerin birlikte tespit edilmesi,
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
KOP BÖLGESİNDE EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ.
PROJENİN PAYDAŞLARI KOP BÖLGESİ Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini içine alan KOP Bölgesi, km 2 alanıyla Türkiye yüzölçümünün yaklaşık.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİ ‘IPARD Programı.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
EKONOMİ POLİTİK Ekonomi yönetiminde ve uygulamalarında tercih edilen politikalardır. Kırsal alan için ekonomi-politik belirlemeleri i. Nüfus ii. İstihdam.
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin Güçlendirilmesi
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI IPARD Programının Tanıtımında ve Uygulanmasında Üretici Örgütlerinin Rolü Dr. Erhan EKMEN Ankara 2013

Ülkemiz Tarımı gelişiyor.. Ülkemiz 24,5 milyon hektar tarıma uygun işlenebilir arazi varlığı ile; Dünyada 12.ci, AB ise 1.nci sırada yer almaktadır. Yine ülkemiz bazı meyve-sebze çeşitlerinin üretimi ile bazı hayvan varlıkları bakımından D ünyada ve AB de ilk sıralarda yer almaktadır. Tarımsal ekonomi büyüklüğü bakımından ise Dünya’da 7.nci büyüklüktedir. Değişim ve Dönüşüm kaçınılmaz…

Değişim ve Dönüşüm İçin … - Kamu Değişim - (2011/639 Sayılı KHK) - Sektörde Dönüşüm Tarım sektöründeki aktörlerin harekete geçebilmeleri için; fikir ve cesaret fikir ve cesaret ile birlikte yetenek kazanmalarına yönelik yardımların sağlanmalıdır. Yardımları kullanabilecek kadar güçlü müyüz !

Tarım Sektörünün Temel Sorunu: Rekabet Rekabet Zayıflığı? - Verimler düşük, - Girdi pahalı, - Üretim maliyetleri yüksek, - Teknoloji kullanımı yetersiz - İşleme, paketleme masraflı - Ürünlerin gerçek değerinden pazarlama imkanı sınırlı, - Üretim planlaması yok, - Sermaye birikimi az - Finansman kullanımı zayıf GÜÇSÜZLÜK Sonuç : GÜÇSÜZLÜK

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Rekabet için : Güç Birliği

Örgütlenme Sorunların Çözümünde Anahtar: Örgütlenme Örgütlenme, Özellikle kırsal alanda dağınık, düzensiz imkanları birleştiren, geliştiren ve güçlendiren mükemmel bir dayanışma aracıdır. Tarımsal amaçlı örgütler iyi kullanılırsa her kapıyı açan altın anahtardır. Bu çalışmada olduğu gibi ; Tarımsal Yayımın etkin kullanılmasında üretici örgütleri anahtar rol oynayacaktır….

Üretici Örgütlerinin Önemi Birleşmiş Milletler Teşkilatı, ekonomik buhranlar karşısındaki başarılarından dolayı Dünyamızdaki - açlık, - gıda ve gelir dağılımındaki adaletsizlik - küresel krizler ile mücadelede en önemli araç olarak kooperatifleri seçmiş ve 2012 yılını “Kooperatifler Yılı” olarak ilan etmiştir..

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Ülkemizde Tarımsal Örgütlenme

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Ülkemizde Tarımsal Üretici Örgütleri KanunKanunun Adı ve -İlgili Örgütler Örgüt Sayısı Ortak Sayısı 1163 Kooperatifler Kanunu - Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri - Sulama Kooperatifleri - Su Ürünleri Kooperatifleri - Pancar Ekicileri Kooperatifleri Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu - Tarım Kredi Kooperatifi Üretici Birlikleri Kanunu - Bitkisel Ürün Üretici Birlikleri - Hayvansal Ürün Üretici Birlikleri - Su Ürünleri Üretici Birlikleri - Organik Ürün Üretici Birlikleri Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu - Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Tavuk Yetiştiricileri Birlikleri - Arı Yetiştiricileri Birlikleri Türkiye Ziraat Odaları ve Birlikleri - Ziraat Odaları ÜLKE TOPLAMI

Workshop for Milk Workshop for Milk Producers and Processors

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Üretici Örgütlerinin üyelerine yönelik sorumlulukları vardır. Üretici Örgütleri üyelerine hizmet sağlamak zorundadırlar. Kanuni Zorunluluk: Bütün örgütlerin kuruluş tüzüklerinde üyelerine karşı sorumluluklarını belirten maddeler bulunmaktadır. Seçilmesinin Nedeni

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Seçilmesinin Nedeni -1 IPARD Programının Tanıtılması Tanıtım bir yayım faaliyetidir. Üretici Örgütleri aracılığı ile daha etkin bir Tarımsal Yayım yapılabilecektir. Problem çözme yaklaşımına Çoğulcu ve Katılımcı sahip Çoğulcu ve Katılımcı bir yayım sistemi Bilgilendirme Yönlendirme Yerinde ziyaret

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Seçilmesinin Nedeni - 2 I. Projenin Hazırlanması Gerekli evrakların temini Finansman temininde destek Şartname kriterlerini sağlamak II. Projenin Uygulanması 1.İzleme ve değerlendirme yapmak 2.Hak edişleri hazırlamak ve sunmak 3.İhtiyaç duyulacak düzenleme ve düzeltmeleri yapmak 4.Masrafları azaltmak Üretici Örgütü Proje Ofisi

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Seçilmesinin Nedeni Taleplerin tespiti Uygulama sırasında genellikle karşılaşılan sorunların güçlüklerin tespiti Sektörün önceliklerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi IPARD Programının Etkinliğinin Arttırılması Geri Besleme 2- Taleplerin doğru iletilmesi Sektör adına tespitlerin iletilmesi Taleplerin gerekçelendirilmesi ve savunulabilmesi Taleplerin uygulanabilmesi için makul fikirlerin oluşturulması Gelecekteki beklentilere göre yeni programın modifikasyonu için öneriler oluşturmasına yapıcı katkılarda bulunulmasıGelecekteki beklentilere göre yeni programın modifikasyonu için öneriler oluşturmasına yapıcı katkılarda bulunulması

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Seçilmesinin Nedeni Üretici örgütünün üretim faaliyetine göre; üyelerin, Programdaki Tedbirler içinden en uygun olan projeye yönlendirilmesi Sahada Projenin Faydalarını Arttırma 2- Üretici örgütü tarafından faaliyet sahasında Üretim Planlaması yapılabilmesi için için imkan yaratılması Böylece IPARD Programının Sonuçları arttırılmış olacaktır.

Dr. Erhan EKMEN Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü = 3 İlginiz için Teşekkür ederim. İlginiz için Teşekkür ederim.